5 Ιουνίου 2020: Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος
Σήμερα είναι η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος.

Η Παγκόσμια Περιβάλλοντος καθιερώθηκε το 1972 από τον Ο.Η.Ε. ως η κύρια εκδήλωση του οργανισμού με σκοπό την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση του κοινού με θέματα σχετικά με το περιβάλλον.

Έτσι, από το 1972 η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 5 Ιουνίου. Αν και στις περισσότερες χώρες του κόσμου διοργανώνονται πολλές εκδηλώσεις με σκοπό την ενημέρωση του κοινού για το περιβάλλον με αφορμή τη Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, κάθε χρόνο υπάρχει μία χώρα οικοδεσπότης. Για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος 2020 αυτή η χώρα είναι η Κολομβία.

Επιπλέον, κάθε χρόνο υπάρχει ένα συγκεκριμένο θέμα στο οποίο είναι αφιερωμένη η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος. Το φετινό θέμα έχει τον εξής τίτλο:

«Ώρα για την Φύση». Τα τρόφιμα που τρώμε, ο αέρας που αναπνέουμε, το νερό που πίνουμε και το κλίμα που καθιστά τον πλανήτη μας κατοικήσιμο, όλα προέρχονται από τη φύση. Είναι η φύση που μας στέλνει το μήνυμα: Για να φροντίζουμε τον εαυτό μας πρέπει να φροντίζουμε τη φύση.

Ελλάδα και Παγκόσμιος Δείκτης Περιβαλλοντικής Απόδοσης

Ο Παγκόσμιος Δείκτης Περιβαλλοντικής Απόδοσης δημοσιεύεται ανά δύο χρόνα από καταρτισμένους επιστήμονες των Αμερικανικών Πανεπιστημίων Yale & Columbia. Έτσι δημοσιεύτηκε σήμερα με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος. Οι επιστήμονες κατατάσσουν 180 χώρες λαμβάνοντας υπόψη 32 περιβαλλοντικά κριτήρια, όπως η ρύπανση, η βιοποικιλότητα και η κλιματική αλλαγή.

Σε αυτή τη λίστα η Ελλάδα συγκέντρωσε βαθμολογία 69,1 (με άριστα το 100), έναντι 73,6 που είχε το 2018 υποχωρώντας δύο θέσεις. Την πρώτη θέση του «Δείκτη Περιβαλλοντικής Απόδοσης» κατέλαβε η Δανία, με βαθμολογία 82,5 και ακολουθούν το Λουξεμβούργο (82,3) και η Ελβετία (81,5).

Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος: Τι δήλωσε ο Αντόνιο Γκουτέρες;

Ο Γενικός Γραμματέας του Ο.Η.Ε., Αντόνιο Γκουτέρες, έστειλε το δικό του μήνυμα που αφορά το περιβάλλον, την φύση και το ρόλο που έχουμε όλοι στη διατήρησή του.

Ο ίδιος λοιπόν περιέγραψε τις αλλαγές που έχουν γίνει στην φύση και τις επιπτώσεις στον πλανήτη και τις ζωές μας ως εξής:

«Βλάπτουμε τον φυσικό κόσμο και αυτό γίνεται εις βάρος μας. Η υποβάθμιση των οικοτόπων και η απώλεια της βιοποικιλότητας επιταχύνονται. Η διατάραξη του κλίματος επιδεινώνεται. Οι φωτιές, οι πλημμύρες, οι ξηρασίες και οι υπερκαταιγίδες γίνονται πιο συχνές και πιο καταστροφικές. Οι ωκεανοί θερμαίνονται και οξύνονται, καταστρέφοντας τα οικοσυστήματα των κοραλλιών.Τώρα, ένας νέος κορωνοϊός μαίνεται, υπονομεύοντας την υγεία και τα προς το ζην».

Δείτε ολόκληρη τη δήλωση του Αντόνιο Γουτέρες για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος εδώ:

Δείτε επίσης: Τεράστια μείωση των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα για το 2020

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Επιστήμες

Μερική Απασχόληση

31-01-2024

Ξηροκρηνη

400

Υγεία

Πρακτική Άσκηση

05-02-2024

Οια

⚽🏀 LIVE SCORES
20 Απρ. 2024
ΟΦΗ
18:30
-
Βόλ
20 Απρ. 2024
Αστ
19:30
-
Παν
20 Απρ. 2024
ΑΡΗΣ
17:15
-
ΚΟΛ
21 Απρ. 2024
ΑΕΚ
17:15
-
ΠΑΟΚ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;