ΟΑΕΔ Κοινωνικός Τουρισμός: Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις για δωρεάν διακοπές 533.000 δικαιούχων
ΟΑΕΔ Κοινωνικός Τουρισμός: Δείτε αναλυτικά!

ΟΑΕΔ Κοινωνικός Τουρισμός: Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις για δωρεάν διακοπές 533.000 δικαιούχων

Σύμφωνα με πηγές και πληροφορίες, εντός του μήνα Ιουνίου αναμένεται να ξεκινήσουν οι αιτήσεις για τον ΟΑΕΔ Κοινωνικός Τουρισμός.

Όπως αναφέρουν πηγές, το Υπουργείο Εργασίας με τον ΟΑΕΔ θα διαθέσουν από τον Ιούνιο «πακέτα» διακοπών σε 533.000 δικαιούχους για την ενίσχυση του εσωτερικού τουρισμού.

Στην επιταγή που θα πάρουν όσοι μπουν στο πρόγραμμα διακοπών για το 2020-2021, εκτός από τη διαμονή τους, εξετάζεται να προστεθεί και έξτρα επιδότηση για τις τιμές των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων.

Τα πακέτα διακοπών μπορούν, φέτος, να πάρουν και άτομα με μεγαλύτερα εισοδήματα, που λόγω κριτηρίων και μειωμένων κρατικών πόρων έμενε εκτός κοινωνικού τουρισμού τα προηγούμενα χρόνια.

Η διαδικασία αφορά 533.000 δικαιούχους με στόχο την ενίσχυση του εσωτερικού τουρισμού.

Η αύξηση των δικαιούχων για δωρεάν διακοπές θα χρηματοδοτηθεί ειδικά φέτος, που η τουριστική κίνηση προβλέπεται να είναι χαμηλή λόγω του κορωνοϊού, με ένα ποσό της τάξης των 30 εκατ. ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό, έναντι των 10 εκατ. ευρώ που διέθετε ο ΟΑΕΔ τα προηγούμενα χρόνια.

Το πλαφόν του εισοδήματος για την υποβολή αιτήσεων αναμένεται να είναι στις 30.000 ευρώ.

Η εκτίμηση των αρμόδιων στελεχών του ΟΑΕΔ είναι πως φέτος μπορεί να ικανοποιηθεί το 95% ή ακόμη και το 100% όσων κάνουν αίτηση.

Ο μέγιστος αριθμός των δικαιούχων που θα μπορούσαν να συμμετάσχουν στο φετινό έκτακτο και ενισχυμένο πρόγραμμα δωρεάν διακοπών είναι 420.000 άτομα και σε αυτά έρχονται να προστεθούν άλλοι 113.000 δικαιούχοι από το περσινό πρόγραμμα που έχουν δικαίωμα να «εξαργυρώσουν» τις επιταγές κοινωνικού τουρισμού μέχρι και τον Σεπτέμβριο, μετά την παράταση που δόθηκε από τον ΟΑΕΔ, μια που το περσινό πρόγραμμα λήγει κανονικά φέτος τον Ιούλιο.

Συνολικά, παλαιοί και νέοι δικαιούχοι ανέρχονται στα 533.000 άτομα.

ΟΑΕΔ Κοινωνικός Τουρισμός 2020 – Αιτήσεις και Δικαιούχοι

Οι αιτήσεις θα ξεκινήσουν πιθανώς από 10 ή 15 Ιουνίου, αφού πρώτα νομοθετηθεί το έκτακτο πρόγραμμα διακοπών που θα ισχύσει φέτος για τη στήριξη του εσωτερικού τουρισμού λόγω κορωνοϊού.

Ο κόφτης του εισοδήματος για την υποβολή αιτήσεων συνδυάζεται με μοριοδότηση, που μηδενίζεται όμως πάνω από τις 30.000 ευρώ.

Μέχρι πέρυσι, η χρηματοδότηση των 10 εκατ. ευρώ κάλυπτε μικρότερο αριθμό δικαιούχων και έπαιρναν τις επιταγές όσοι συγκέντρωναν τα περισσότερα μόρια από χαμηλό εισόδημα, από ανήλικα τέκνα, από έτη πληρωμής εισφορών στο λογαριασμό Εργατικής Εστίας κ.ά., ενώ όσοι είχαν τα λιγότερα μόρια αποκλείονταν.

Με τα 30 εκατ. ευρώ που διατίθενται φέτος, ελάχιστοι θα μείνουν εκτός φθηνών διακοπών, γιατί τα χρήματα θα καλύψουν και όσους έχαναν σε μοριοδότηση λόγω υψηλότερου των 30.000 ευρώ εισοδήματος.

ΟΑΕΔ Κοινωνικός Τουρισμός 2020: Ωφελούμενοι και Δικαιούχοι

Κάθε χρόνο, συνήθως κοντά στα τέλη Μαΐου με αρχές Ιουνίου, ο ΟΑΕΔ δημοσιεύει δημόσια πρόσκληση για την υποβολή ηλεκτρονικών αιτήσεων των ενδιαφερόμενων δικαιούχων και επιχειρήσεων σε συγκεκριμένες ημερομηνίες και ορίζεται ο αριθμός των δικαιούχων και ωφελουμένων.

Μετά την υποβολή της αίτησης, όλα τα στοιχεία, που απαιτούνται, για να εξακριβωθεί ότι πληρούνται οι προϋποθέσεις συμμετοχής, αντλούνται αυτεπάγγελτα από τον ΟΑΕΔ.

Συνεπώς, δεν χρειάζεται η προσκόμιση δικαιολογητικών, εκτός ελαχίστων περιπτώσεων, όπου και πάλι παρέχεται η δυνατότητα να επισυναφθούν στην ηλεκτρονική αίτηση.

Υπενθυμίζουμε ότι πέρυσι οι αιτήσεις ξεκίνησαν στις 3 Ιουνίου 2019.

Δικαιούχοι του προγράμματος είναι όλοι όσοι, ανεξαρτήτως εισοδήματος, πραγματοποίησαν το προηγούμενο έτος:

– 50 ημέρες ασφάλισης στον e-ΕΦΚΑ με εισφορές υπέρ ΟΕΕ ή

– έλαβαν από τον ΟΑΕΔ 50 ημέρες ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας ή

– έλαβαν επιδότηση ανεργίας τουλάχιστον δύο μηνών (50 ημερήσια επιδόματα) ή

– συγκέντρωσαν 50 ημέρες αθροιστικά από τα παραπάνω (ημέρες εργασίας, ειδική παροχή προστασίας μητρότητας και επιδότηση ανεργίας) ή

– είναι εγγεγραμμένοι άνεργοι στο Ειδικό Μητρώο Ανέργων ΑμεΑ του ΟΑΕΔ κατά την ημερομηνία λήξης υποβολής των αιτήσεων.

Στην ηλεκτρονική αίτηση, οι δικαιούχοι δηλώνουν και τα ωφελούμενα μέλη της οικογένειάς τους, δηλαδή συζύγους και παιδιά, καθώς και συνοδούς ΑμεΑ. Όπως σημειώνει ο ΟΑΕΔ, η επιταγή χορηγείται χρόνο παρά χρόνο, εκτός αν πρόκειται για ΑμεΑ, που μπορούν να συμμετέχουν κάθε χρόνο στο πρόγραμμα.

Η επιλογή των δικαιούχων γίνεται, επίσης, ηλεκτρονικά με μοριοδότηση, με την οποία εξασφαλίζεται διαφάνεια και λαμβάνονται υπ’ όψιν στοιχεία οικογενειακής, οικονομικής και ασφαλιστικής κατάστασης.

Συγκεκριμένα, μοριοδοτούμενα κριτήρια είναι το ατομικό ή οικογενειακό εισόδημα, ο αριθμός των ανήλικων παιδιών, ο αριθμός ημερών ασφάλισης της προηγούμενης τριετίας και ο χρόνος συνεχόμενης εγγεγραμμένης ανεργίας. Μετά τη διαδικασία μοριοδότησης, εκδίδονται οι επιταγές.

Με την επιταγή θα μπορούν οι δικαιούχοι να κάνουν δωρεάν διακοπές σε τουριστικά καταλύματα από όλη την Ελλάδα, τα οποία θα αναρτηθούν στο Μητρώο Παρόχων του ΟΑΕΔ.

Οι διακοπές θα έχουν διάρκεια:

από μία έως 10 διανυκτερεύσεις, όταν επιλεχθούν για διακοπές τουριστικά καταλύματα στα νησιά Μυτιλήνης, Λέρου, Σάμου, Χίου και Κω ή

από μία έως πέντε διανυκτερεύσεις, όταν επιλεχθούν για διακοπές τουριστικά καταλύματα που βρίσκονται στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Με την απόφαση με αριθμ. 60646/1915/2020 που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ παρέχονται λεπτομέρειες σχετικά με το πρόγραμμα επιδότησης διακοπών εργαζομένων, ανέργων και οικογενειών αυτών περιόδου 2020-2021, με Επιταγή Κοινωνικού Τουρισμού.

Αναλυτικότερα, γίνονται γνωστά τα εξής:

«Άρθρο 1

ΣΚΟΠΟΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

Σκοπός του Προγράμματος Κοινωνικού Τουρισμού είναι η πνευματική, πολιτιστική και κοινωνική ανάπτυξη του εργατικού δυναμικού και των οικογενειών αυτού με την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών. Αντικείμενο του προγράμματος είναι η επιδότηση των δικαιούχων – ωφελουμένων για την πραγματοποίηση διακοπών με τη χορήγηση Επιταγής Κοινωνικού Τουρισμού.

Άρθρο 2

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ / ΩΦΕΛΟΥΜΕΝΟΙ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

1. Ως «Δικαιούχοι» του προγράμματος Κοινωνικού Τουρισμού περιόδου 2020-2021 ορίζονται:

α) ασφαλισμένοι που πραγματοποίησαν ως εργαζόμενοι με σχέση εξαρτημένης εργασίας ιδιωτικού δικαίου κατά το προηγούμενο της έναρξης του προγράμματος ημερολογιακό έτος 50 ημέρες στην ασφάλιση του ΕΦΚΑ με εισφορές υπέρ της Εργατικής Εστίας σύμφωνα με την περ. α’ της παρ. 1 του άρθρ. 3 του ν. 678/1977, ως ισχύει.

β) ασφαλισμένες που έλαβαν κατά το προηγούμενο της έναρξης του προγράμματος ημερολογιακό έτος 50 ημέρες ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας (άρθρ. 142 του ν. 3655/2008, όπως εξειδικεύτηκε με την υπ’ αριθμ. 33891/606/2008/ΦΕΚ 833-Β’ Υ.Α.),

γ) ασφαλισμένοι που έλαβαν κατά το προηγούμενο της έναρξης του προγράμματος ημερολογιακό έτος τακτική επιδότηση ανεργίας με βάση τις κοινές περί ανεργίας διατάξεις του ΟΑΕΔ διάρκειας τουλάχιστον 2 μηνών (50 ημερήσια επιδόματα),

δ) άνεργοι εγγεγραμμένοι στο Ειδικό Μητρώο Ανέργων ΑμεΑ του ΟΑΕΔ. Κρίσιμος χρόνος συνδρομής της προϋπόθεσης είναι η ημερομηνία λήξης της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων.

Ο υπό τα στοιχεία α’ έως γ’ αναφερόμενος αριθμός ημερών δύναται να προκύψει αθροιστικά από τις ημέρες και των τριών στοιχείων.

2. Ως «Ωφελούμενοι» του προγράμματος Κοινωνικού Τουρισμού ορίζονται:

α) τα τέκνα των δικαιούχων ηλικίας άνω των πέντε και έως δεκαοχτώ ετών. Για τους σκοπούς της παρούσας ως ημερομηνία συμπλήρωσης του 5ου έτους θεωρείται η 01.01.2020.

β) τέκνα των δικαιούχων ηλικίας 18 έως 24 ετών έμμεσα ασφαλισμένα από τον δικαιούχο ή τον άλλο γονέα. Κρίσιμος χρόνος συνδρομής της προϋπόθεσης ενεργού ασφαλιστικής ικανότητας είναι η ημερομηνία λήξης της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων,

γ) τέκνα των δικαιούχων ηλικίας άνω των 18 ετών με οποιαδήποτε αναπηρία σε ποσοστό 67% και άνω, έμμεσα ή άμεσα ασφαλισμένα λόγω αναπηρίας, χωρίς ημέρες εργασίας,

δ) οι σύζυγοι των δικαιούχων, όταν είναι έμμεσα ασφαλισμένα μέλη αυτών. Κρίσιμος χρόνος συνδρομής της προϋπόθεσης ενεργού ασφαλιστικής ικανότητας είναι η ημερομηνία λήξης της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων,

ε) οι συνοδοί δικαιούχων ή ωφελουμένων των ως άνω περιπτώσεων α’ έως δ’ ανηκόντων στην κατηγορία ατόμων με αναπηρία σε ποσοστό 67% και άνω, και μόνο στην περίπτωση που υπάρχει αναγκαιότητα συνοδείας και αυτή προκύπτει από τον νόμο και αποδεικνύεται από σχετική βεβαίωση (όταν απαιτείται), όπως αυτή προσδιορίζεται στα δικαιολογητικά συμμετοχής της Δημόσιας Πρόσκλησης.

3. Για τους σκοπούς της παρούσας ως τέκνο νοείται κάθε φυσικό, νομιμοποιηθέν ή νομίμως αναγνωρισθέν ή υιοθετημένο τέκνο και γενικά κάθε τέκνο του οποίου οι δικαιούχοι έχουν τη γονική μέριμνα και επιμέλεια.

4. Σε περιπτώσεις συζύγων που αμφότεροι είναι δικαιούχοι της παροχής κατά την έννοια της παρ. 1 του παρόντος, ο ένας εκλαμβάνεται ως ωφελούμενος του άλλου, εφόσον δηλωθεί στην αίτηση του άρθρ. 7 της παρούσας, όπως η Δημόσια Πρόσκληση ορίσει.

5. Δεν θεωρούνται δικαιούχοι – ωφελούμενοι του προγράμματος Κοινωνικού Τουρισμού περιόδου 2020-2021:

α) οι επιλεγέντες δικαιούχοι – ωφελούμενοι στο πλαίσιο του προγράμματος Κοινωνικού Τουρισμού περιόδου 2019-2020, ανεξαρτήτως από το αν έκαναν χρήση της παροχής ή όχι, εξαιρέσει των επιλεγέντων εκείνων που ανήκουν στην κατηγορία ατόμων με αναπηρία και των ωφελουμένων μελών τους,

β) οι δικαιούχοι – ωφελούμενοι συναφούς παροχής από οποιονδήποτε άλλο φορέα για την ίδια χρονική περίοδο υλοποίησης του προγράμματος, ως αυτή ορίζεται στην παρ. 1 του άρθρ. 3 της παρούσας.

Με πληροφορίες από Έθνος

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ:

Επίδομα 534 ευρώ: Ποιοι θα το πάρουν και τον Ιούνιο;

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Μεταφορές

Πλήρης Απασχόληση

22-01-2024

Μαρούσι

800

Πρόσθετες Υπηρεσίες Τουρισμού

Εποχιακή Εργασία

04-03-2024

Αγιος Γορδιος

⚽🏀 LIVE SCORES
20 Απρ. 2024
ΟΦΗ
18:30
-
Βόλ
20 Απρ. 2024
Αστ
19:30
-
Παν
19 Απρ. 2024
ΠΑΟ
20:15
-
ΠΕΡ
20 Απρ. 2024
ΑΡΗΣ
17:15
-
ΚΟΛ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;