Ανοίγουν καφετέριες και εστιατόρια: Αποστάσεις & Κανόνες - Απελευθερώνονται οι μετακινήσεις στα νησιά
Στο επόμενο στάδιο περνάει από σήμερα (25/05) η άρση των μέτρων, με τη σταδιακή επαναλειτουργία των επιχειρήσεων της εστίασης - Οδηγίες από τον ΕΦΕΤ για εστιατόρια, μπαρ και καφέ

Η σταδιακή άρση των μέτρων περνά στο τέταρτο στάδιο από σήμερα (Δευτέρα 25/05), με την επαναλειτουργία των επιχειρήσεων στον κλάδο της εστίασης και την επάνοδο αρκετών εργαζομένων στις δουλειές τους, αφού ανοίγουν οι εξωτερικοί χώροι σε εστιατόρια και καφετέριες.

Από σήμερα, λοιπόν, ανοίγουν τα καταστήματα εστίασης, ενώ απελευθερώνονται πλήρως οι μετακινήσεις από και προς τα νησιά, τίθενται ξανά σε λειτουργία τα Κέντρα Διημέρευσης και Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων, καθώς και τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών και Παιδιών με Αναπηρίες.

Από τη Δευτέρα 1η Ιουνίου, θα λειτουργήσουν ξανά:

Κατόπιν ομόφωνης θετικής εισήγησης της Επιτροπής Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες, θα επαναλειτουργήσουν τη Δευτέρα 1η Ιουνίου, δημοτικά σχολεία, νηπιαγωγεία και παιδικοί και βρεφικοί σταθμοί.

Όπως τόνισε ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, προχωράμε με προσοχή, ιδιαίτερα από σήμερα για να μείνουμε ασφαλείς, επισημαίνοντας παράλληλα ότι η συνεργασία πολιτών και Πολιτείας, είναι απολύτως απαραίτητη. Σύμφωνα με τον ίδιο:

«Όσο πιο πιστά τηρήσει ο καθένας τους κανόνες υγιεινής τόσο περισσότερο ενισχύουμε την ασπίδα προστασίας που έχουμε δημιουργήσει».

Νέες οδηγίες από τον ΕΦΕΤ για εστιατόρια, μπαρ και καφέ

Ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) σε συνεργασία με το Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (Σ.Ε.Β.Τ.) και την Ελληνική Ένωση Επιχειρήσεων Οργανωμένης Εστίασης (ΕΠ.Ο.ΕΣ), ενόψει της επαναλειτουργίας των επιχειρήσεων Μαζικής Εστίασης από σήμερα 25 Μαΐου 2020, έδωσε στη δημοσιότητα τον «Οδηγό Επανεκκίνησης για τη Μαζική Εστίαση», ο οποίος ορίζει όλους τους κανόνες της διαδικασίας εξυπηρέτησης των πελατών στα εστιατόρια, από την προμήθεια των υλικών και των πρώτων υλών, μέχρι την πληρωμή από τον πελάτη και την αποχώρησή του από το κατάστημα.

Αναλυτικότερα, όπως ορίζει ο ΕΦΕΤ, συνίστανται τα εξής:

-Αποφυγή συγχρωτισμού και τήρηση των απαιτήσεων «απόστασης» με αναδιάταξη του εργασιακού χώρου και αναδιοργάνωση των τραπεζοκαθισμάτων των εξωτερικών και εσωτερικών χώρων με βάση τις συστάσεις των αρμόδιων φορέων.

-Διαμόρφωση προγράμματος σταδιακής προέλευσης /αποχώρησης των εργαζομένων με δημιουργία ομάδων εργασίας ώστε να υπάρχει περιορισμένη αλληλεπίδραση μεταξύ τους.

-Διαμόρφωση προγράμματος ελεγχόμενης πρόσβασης των υπαλλήλων της επιχείρησης σε κοινόχρηστους χώρους (χώροι διαλειμμάτων, αποδυτήρια, λουτρά, τουαλέτες κ.ά.)

-Συναλλαγές σε ταμείο:

1. ενθάρρυνση πραγματοποίησης ανέπαφων συναλλαγών,

2. Τοποθέτηση αντισηπτικού στη θέση του ταμία και στη θέση του πελάτη,

3. Τοποθέτηση σήμανσης στο δάπεδο για την οριοθέτηση αποστάσεων για την αποφυγή σχηματισμού ουράς πελατών και ορισμός υπεύθυνου για συνεχή εποπτεία,

4. Τοποθέτηση plexiglas αν αυτό κρίνεται αναγκαίο.

-Προτροπή πελατών και εργαζομένων να χρησιμοποιούν τις σκάλες και να αποφεύγουν τους ανελκυστήρες στο μέτρο του δυνατού.

Δείτε ολόκληρο τον οδηγό επανεκκίνησης για τη μαζική εστίαση ΕΔΩ.

Πώς θα λειτουργήσουν τα καταστήματα (Εστιατόρια και Καφετέριες) – Αποστάσεις και Κανόνες

Για τα καταστήματα εστίασης ο Υφυπουργός ανάπτυξης, Νίκος Παπαθανάσης, έχει ανακοινώσει τους εξής κανονισμούς:

-Η αναλογία που ισχύει είναι ένας πελάτης ανά δύο τ.μ. συνολικής ωφέλιμης επιτρεπόμενης επιφάνειας λειτουργίας.

-Καθορίζεται ως ελάχιστη απόσταση μεταξύ των τραπεζιών σύμφωνα με την διάταξη των καθισμάτων από 0,70 εκ έως 1,70 εκ

-Μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός καθήμενων σε τραπέζι τα έξι άτομα. Δεν υφίσταται όριο σε περίπτωση οικογένειας με ανήλικα τέκνα.

-Τέλος, υφίσταται ανάλογα με τη θέση εργασίας του προσωπικού υποχρέωση χρήσης μάσκας ή ασπίδας προσώπου ενώ ισχύει σύσταση και για τους πελάτες.

Ελεύθερες οι μετακινήσεις στα νησιά

Ελεύθερη για όλους τους πολίτες θα είναι από σήμερα (Δευτέρα 25/05) η πρόσβαση προς τα νησιά. Οι επιβάτες που πρόκειται να ταξιδέψουν με κάποιο πλοίο της ακτοπλοΐας, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι πριν την επιβίβασή τους, εξακολουθούν να ισχύουν συγκεκριμένοι κανόνες πρόληψης, στο πλαίσιο μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊου.

Έτσι, στο πλαίσιο ειδικών οδηγιών από τον ΕΟΔΥ, όλοι οι επιβαίνοντες θα θερμομετρούνται, θα συμπληρώνουν ειδικό ερωτηματολόγιο, ενώ θα διατηρούν απόσταση 1,5 μέτρου σε όλους τους χώρους κίνησης μέσα στο πλοίο.

Τα ερωτηματολόγια που οι επιβάτες μπορούν να τα προμηθεύονται από τα ταξιδιωτικά πρακτορεία, από τις ακτοπλοϊκές εταιρίες, αλλά και από την επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Ναυτιλίας, θα παραδίδονται κατά την επιβίβαση τους στα μέλη του πληρώματος του πλοίου.

Σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι επιβάτες είτε με βάση το ερωτηματολόγιο είτε με παρουσίαση συμπτωμάτων είτε έχουν εκτεθεί σε ασθενή COVID-19 με κάποιον από τους τρόπους που περιγράφονται σε αυτό τις τελευταίες 14 ημέρες, δεν θα επιτρέπεται η επιβίβαση.

Το ερωτηματολόγιο θα τηρείται με μέριμνα της πλοιοκτήτριας εταιρείας για δύο μήνες από την ημέρα παραλαβής του σύμφωνα με όσα προβλέπονται από την κείμενη νομοθεσία περί προστασίας προσωπικών δεδομένων(GDPR).

Επίσης, στα πλοία υπάρχει ειδική διάταξη για τους επιβάτες στα αεροπορικά καθίσματα, ένα κάθισμα κατειλημμένο και ένα κάθισμα κενό, παρακείμενο, εμπρός και πίσω. Η χρήση κάθε καμπίνας θα επιτρέπεται από ένα άτομο, εκτός αν πρόκειται για οικογένειες, συγγενείς πρώτου βαθμού. Εξάλλου, όλοι οι επιβάτες, αλλά και το πλήρωμα, θα πρέπει να κάνουν χρήση μάσκας. Σημειώνεται ότι τα πληρώματα των πλοίων της ακτοπλοΐας έχουν ήδη εκπαιδευθεί προκειμένου να μπορούν να αντιμετωπίσουν τυχόν κρούσμα κορονοϊου σε επιβάτη, ενώ τα πλοία μετά από κάθε δρομολόγιό τους θα απολυμαίνονται.

Σήμερα από το λιμάνι του Πειραιά θα εκτελεσθούν επτά δρομολόγια πλοίων (δύο για Κυκλάδες ένα για Χίο Μυτιλήνη και τέσσερα για την Κρήτη). Από τη Ραφήνα θα αναχωρήσει ένα πλοίο για τις Κυκλάδες και τρία από το Λαύριο, δύο για Κέα – Κύθνο – Σύρο και ένα για Αγ. Ευστράτιο – Λήμνο – Καβάλα.

Τα πλοία ταξιδεύουν με μειωμένο πρωτόκολλο καθώς το κάθε ένα φιλοξενεί μόνο το 50% των επιβατών, που προβλέπουν τα χαρτιά του, εκτός αν πρόκειται για πλοίο με καμπίνες που το ποσοστό αυτό γίνεται 55%.

Ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης με την ευκαιρία της άρσης των περιορισμών στην κίνηση επιβατών στην ακτοπλοΐα, θα επισκεφθεί στις 19:30 το απόγευμα το λιμάνι του Πειραιά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Υπουργός Ναυτιλίας αναμένεται να έχει επίσης εντός της ημέρας συνάντηση με εκπροσώπους των ακτοοπλόων και συγκεκριμένα του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ), όπου αναμένεται να συζητηθεί το θέμα των μισθώσεων των άγονων γραμμών, η αλλαγή του πρωτοκόλλου επιβατών, αλλά και θέματα ακτοπλοϊκών δρομολογίων.

Σημειώνεται ότι ο κ. Πλακιωτάκης ενόψει της ελεύθερης μετακίνησης των πολιτών προς τα νησιά από σήμερα, έχει αναφέρει ότι τα πρωτόκολλα των επιβατών στα πλοία της ακτοπλοΐας που ισχύουν έως τις 15/06 παρακολουθούνται καθημερινά και σε συνεργασία με τους ειδικούς επιστήμονες και όταν τα επιδημιολογικά δεδομένα το επιτρέψουν θα επαναξιολογηθούν.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ:

Άρση μέτρων: Πώς θα λειτουργήσουν τα γυμναστήρια; – Αναλυτικά οι οδηγίες του ΕΟΔΥ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Χωρίς κατηγορία

Πλήρης Απασχόληση

18-01-2024

Ασπρόπυργος

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

18-12-2023

Νέα Ιωνία Αττικής

⚽🏀 LIVE SCORES
28 Απρ. 2024
Ολυ
17:00
-
Λαμ
28 Απρ. 2024
ΠΑΟ
19:30
-
ΑΕΚ
25 Απρ. 2024
ΠΑΟ
21:15
-
ΜΑΚ
25 Απρ. 2024
Ρεάλ
22:00
-
ΜΠΑ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;