21 Μαΐου 2020: Παγκόσμια Ημέρα Πολιτισμού
Σήμερα είναι η Παγκόσμια Ημέρα Πολιτισμού.

Το Νοέμβριο του 2001 η Γενική Συνέλευση του Ο.Η.Ε. αποφάσισε να ανακηρύξει την 21η Μαΐου ως την Παγκόσμια Ημέρα Πολιτισμού ή αλλιώς Παγκόσμια Ημέρα Πολιτιστικής Ποικιλομορφίας για το Διάλογο και την Ανάπτυξη (World Dayfor Cultural Diversity for Dialogue and Dialogue).

Σκοπός της Παγκόσμιας Ημέρας Πολιτισμού  είναι να δώσει την ευκαιρία στους ανθρώπους κάθε λαού να διευρύνουν τους ορίζοντές του μαθαίνοντας περισσότερα πράγματα για τον παγκόσμιο πολιτιστικό πλούτο. Για αυτό το λόγο ο Ο.Η.Ε. ενθαρρύνει κράτη – μέλη κράτη – μέλη, τις διακυβερνητικές και μη κυβερνητικές οργανώσεις να διοργανώσουν εκδηλώσεις, οι οποίες θα ενημερώσουν τον κόσμο για όλο τον πλούτο του ανθρώπινου πολιτισμού σε παγκόσμια εμβέλεια. Παράλληλα, ο Ο.Η.Ε. και τα κράτη – μέλη ενθαρρύνουν μέσω της εκπαίδευσης και των μέσων μαζικής ενημέρωσης τη γνώση της αξίας της πολιτισμικής διαφορετικότητας.

Πολιτισμός: Η έννοια

Σύμφωνα με τον ορισμό του Τριανταφυλλίδη πολιτισμός είναι μεταξύ άλλων το σύνολο των υλικών, πνευματικών, τεχνικών επιτευγμάτων και επιδόσεων, που είναι αποτέλεσμα των δημιουργικών δυνάμεων και των ικανοτήτων του ανθρώπου και που εκφράζεται ιστορικά στους τύπους και στις μορφές οργάνωσης και δράσης της κοινωνίας καθώς και στη δημιουργία (υλικών και πνευματικών) αξιών, καθώς και το σύνολο των πνευματικών και καλλιτεχνικών επιδόσεων και επιτευγμάτων του ανθρώπου (τέχνες, επιστήμες, θεσμοί, δίκαιο, θρησκεία, έθιμα κτλ.), πνευματικός πολιτισμός ή η κουλτούρα.

Έτσι, γίνεται αντιληπτό ότι η Παγκόσμια Ημέρα Πολιτισμού συγκεντρώνει στους κόλπους της πολλά διαφορετικά είδη τέχνης και όχι μόνο. Σήμερα γιορτάζει το θέατρο, ο κινηματογράφος η λογοτεχνία, αλλά και όλες οι επιστήμες που άγουν το πνεύμα και φυσικά, οι άνθρωποι που εργάζονται πάνω σε αυτά και με τη σειρά τους συμβάλλουν στην εξέλιξη του ανθρώπου και κατ’ επέκταση του πολιτισμού Γιατί ο πολιτισμός είναι αποκλειστικό δημιούργημα του ανθρώπου.

Παγκόσμια Ημέρα Πολιτισμού: Support Art Workers

Έτσι, σήμερα πιο πολύ από ποτέ και επειδή οι καταστάσεις το απαιτούν, η προσοχή μας πρέπει να στραφεί στους καλλιτέχνες και γενικότερα σε όσους ασχολούνται με τις τέχνες και τον πολιτισμό. Το τελευταίο διάστημα έχουν προκύψει διάφορες διαμαρτυρίες, καθώς η οικονομική κρίση που ακολούθησε την υγειονομική κρίση του κορωνοϊού “χτύπησε” μεταξύ άλλων και όσους ασχολούνται με τον πολιτισμό, κάτι που όμως αρχικά δεν φάνηκε στην αντιμετώπιση που δέχτηκαν οι συγκεκριμένοι επαγγελματίες.

Με το σύνθημα “Support Art Workers” το Facebook έχει γεμίσει με εικόνες προφίλ πολλών χρηστών που έχουν από κάτω το συγκεκριμένο μήνυμα που σημαίνει “Υποστηρίζω τους εργαζόμενους της Τέχνης”. Γιατί όσο και αν το ξεχνάμε πολλές φορές, είναι και αυτοί εργαζόμενοι και θα έπρεπε να έχουν την ανάλογη αντιμετώπιση.

Όσον αφορά το κίνημα με την ονομασία «Support Art Workers», πρόκειται για μία πρωτοβουλία συλλογής υπογραφών υπέρ της υλοποίησης των αιτημάτων των Ελλήνων εργαζομένων στον ευρύτερο χώρο του Πολιτισμού. Σε αυτά τα αιτήματα συμπεριλαμβάνονται όλα αυτά που θεωρούν απαραίτητα προκειμένου να καταφέρουν να επιβιώσουν μέσα στους επόμενους δύσκολους μήνες που έρχονται, τόσο οι ίδιοι όσο και οι τέχνες που υπηρετούν. Η πανδημία και η καραντίνα έχει φέρει αντιμέτωπους με ένα αβέβαιο μέλλον τους ανθρώπους αυτούς.

Η πρωτοβουλία αυτή ξεκίνησε μετά το επίσημο διάγγελμα του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, για την σταδιακή άρση των μέτρων απαγόρευσης της κυκλοφορίας. Στο διάγγελμά του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε πει πως κρίνεται απίθανο να επιτραπούν μέσα στο καλοκαίρι οι μεγάλες συναθροίσεις. Σε αυτές συμπεριλαμβάνονται φεστιβάλ, συναυλίες και αθλητικά γεγονότα με θεατές. Την Πέμπτη, ωστόσο, σε ομιλία του στη Βουλή, διευκρίνισε πως έχει ζητήσει από ειδικούς επιστήμονες να διερευνήσουν αν και με ποιο τρόπο θα μπορούσαν να γίνουν ανοιχτές πολιτιστικές εκδηλώσεις τους θερινούς μήνες.

Το εν λόγω ψήφισμα υπογραμμίζει, μεταξύ άλλων, πως το επίδομα των 800 ευρώ αφήνει ακάλυπτο ένα πολύ μεγάλο ποσοστό εργαζόμενων.

Στα τρία βασικά αιτήματα προς την Πολιτεία συμπεριλαμβάνονται τα εξής:

  1. Να ανακοινώσει άμεσα ένα σχέδιο υποστήριξης για το επόμενο εξάμηνο.
  2. Να αντιμετωπίσει άμεσα το ζήτημα των πνευματικών δικαιωμάτων, που παίρνει ιδιαίτερα μεγάλες διαστάσεις κάτω από τις νέες συνθήκες.
  3. Να ανακοινώσει σαφή και σταδιακό χάρτη της επιστροφής τους όπως συμβαίνει με όλους τους επαγγελματίες.

Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία κατάφερε να συγκεντρώσει χιλιάδες υπογραφές και να λάβει μεγάλη δημοσιότητα. Έτσι, σήμερα με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Πολιτισμού η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος-Ακροάματος, σωματεία και συνδικαλιστικές οργανώσεις του κλάδου
πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας μπροστά στο υπουργείο Πολιτισμού, στις 12 το μεσημέρι.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Παγκόσμια Ημέρα Πολιτισμού, σήμερα. Η Ομοσπονδία, οι φορείς του πολιτισμού την τιμούν με δράσεις διαμαρτυρίας. Διαπιστώνουν την αναποτελεσματική πολιτική της κυβέρνησης. Απαιτούν τον σεβασμό και την αυτονόητη στήριξη όλων των εργαζόμενων στο χώρο του Πολιτισμού. #supportartworkers

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Yiannis Balafas (@balafas.yiannis) στις

Δείτε επίσης: «Support Art Workers»: Το σύνθημα που έχει κατακλύσει τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Υπηρεσίες Εστίασης

Εποχιακή Εργασία

21-12-2023

Μυκονος

⚽🏀 LIVE SCORES
20 Απρ. 2024
ΟΦΗ
18:30
-
Βόλ
20 Απρ. 2024
Αστ
19:30
-
Παν
20 Απρ. 2024
ΑΡΗΣ
17:15
-
ΚΟΛ
21 Απρ. 2024
ΑΕΚ
17:15
-
ΠΑΟΚ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;