Νέοι κανόνες μετακίνησης στα ΜΜΜ - Απαγορευτικές κορδέλες στο μετρό (Photos & Vid)
Τα 5 βασικά μέτρα στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς - Τι είναι οι «Βοηθοί Επιβατών»

Νέοι κανόνες μετακίνησης στα ΜΜΜ (Photos & Vid)

Aπό σήμερα, Δευτέρα 4 Μαΐου θα ξεκινήσει η άρση των μέτρων που είχαν επιβληθεί για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού και θα ανοίξουν τα πρώτα μαγαζιά.

Υπενθυμίζουμε ότι από σήμερα (04/05), θα ανοίξουν οι εταιρείες λιανικού εμπορίου, όπως είναι βιβλιοπωλεία και σημεία πώλησης εφημερίδων και γραφικής ύλης, καταστήματα ηλεκτρονικών ειδών και τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού, καταστήματα αθλητικού εξοπλισμού, ανθοπωλεία και φυτώρια, κομμωτήρια και κουρεία, κέντρα αισθητικής ΚΤΕΟ, οπτικά καταστήματα πώλησης ακουστικών βαρηκοΐας και υπηρεσίες γυαλίσματος υποδημάτων, ενώ απαγορεύεται η παροχή υπηρεσιώνόπως μασάζ, πιλάτες, personal training.

Νέοι κανόνες μετακίνησης στα ΜΜΜ

Νέοι κανόνες ισχύουν από σήμερα (04/05) στις μετακινήσεις με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, καθώς αίρεται σταδιακά και υπό προϋποθέσεις η απαγόρευση κυκλοφορίας των πολιτών και πολλά καταστήματα, όπως είδαμε παραπάνω, αρχίζουν να λειτουργούν ξανά.

Τα 5 βασικά μέτρα στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς είναι τα εξής:

-Δεν μετακινούμαστε με ΜΜΜ αν δεν υπάρχει απόλυτη ανάγκη

-Δεν μετακινούμαστε με ΜΜΜ αν έχουμε οποιοδήποτε ύποπτο σύμπτωμα

-Δεν μετακινούμαστε με ΜΜΜ αν έχουμε τη δυνατότητα να μετακινηθούμε με άλλο μέσο

-Όταν μετακινούμαστε με ΜΜΜ κρατάμε αποστάσεις

-Όταν μετακινούμαστε με ΜΜΜ φοράμε προστατευτική μάσκα

«Βοηθοί Επιβατών» – Ο νέος θεσμός που εφαρμόζεται – Τι είναι

Από σήμερα, 04/05, θα υπάρχουν στους 45 σταθμούς μετεπιβίβασης του Μετρό, «Βοηθοί Επιβατών», οι οποίοι θα δίνουν συμβουλές και οδηγίες στο επιβατικό κοινό.

Από τη Δευτέρα επίσης, θα διπλασιαστούν τα λεωφορεία στους δρόμους της Αττικής κι από 550 θα γίνουν 1.100,ενώ ανάλογες πυκνώσεις δρομολογίων θα έχουμε και στο Μετρό.

Απαγορευτικές κορδέλες σε Μετρό

Σε μετρό, ηλεκτρικό, τραμ, λεωφορεία και τρόλεϊ καθίσταται υποχρεωτική η χρήση μάσκας για εργαζόμενους και επιβάτες, που καλούνται να διατηρούν αποστάσεις ασφαλείας εντός συρμών και οχημάτων, όπως και σε σταθμούς και στάσεις.

Για τον λόγο αυτό, στα καθίσματα των συρμών του μετρό έχουν τοποθετηθεί χιαστί απαγορευτικές κορδέλες, ώστε να δημιουργούνται οι αναγκαίες αποστάσεις προστασίας από τον κορωνοϊό ανάμεσα στους καθήμενους επιβάτες.

Το video δεν είναι πλέον διαθέσιμο

Κάρτες απεριορίστων διαδρομών στα ΜΜΜ

Οι πολίτες που είχαν προμηθευτεί κάρτες απεριόριστων διαδρομών μηνιαίας ή μεγαλύτερης διάρκειας και δεν τις χρησιμοποίησαν, το διάστημα περιορισμού των μετακινήσεων, θα έχουν δυνατότητα πίστωσης στην κάρτας τους. Σε καμία περίπτωση δε θα χάσουν τα χρήματα τους.

Όσοι έχουν ετήσια κάρτα, θα δοθεί ένα επιπλέον μπόνους- έκπτωση 10% το οποίο θα ισχύει και για όσους αγοράσουν προμηθευτούν τώρα νέα κάρτα.

Επιπλέον, τα κινητά τηλέφωνα με λειτουργικό android μπορούν να λειτουργήσουν και ως αυτόματο σημείο επαναφόρτισης των προσωποποιημένων καρτών με απευθείας αγορά από το τηλέφωνο, χωρίς να χρειάζεται ο επιβάτης να μεταβεί σε εκδοτήρια ή μηχάνημα αυτόματης έκδοσης.

Στις περιπτώσεις που το επιβατικό κοινό εξυπηρετείται σε αυτόματα μηχανήματα ή εκδοτήρια, συνιστάται η χρήση χρεωστικών / πιστωτικών καρτών.

Προαστιακός Σιδηρόδρομος

Σε πλήρη λειτουργία τίθεται και ο Προαστιακός Σιδηρόδρομος Αθηνών (Πειραιάς – Κιάτο, Πειραιάς – Αεροδρόμιο, Αθήνα – Χαλκίδα και ‘Ανω Λιόσια – Κορωπί).

Η χρήση προστατευτικής μάσκας υποχρεωτική.

ΤΑΧΙ

Συνεχίζεται το μέτρο μεταφοράς ενός επιβάτη, με τις γνωστές εξαιρέσεις μεταφοράς γονέα με ανήλικα τέκνα ή συνοδείας ατόμου για ιατρικούς λόγους.

Η χρήση προστατευτικής μάσκας απαραίτητη.

ΚΤΕΟ

Ανοίγουν όλα τα ΚΤΕΟ.

Οι κανόνες που θα πρέπει να τηρούνται είναι:

-Ο τεχνικός έλεγχος πραγματοποιείται κατόπιν ραντεβού

– Οι ελεγκτές και το λοιπό προσωπικό εφοδιασμένοι με γάντια και μάσκες, καθώς και οι οδηγοί που επισκέπτονται τα ΚΤΕΟ

Άρση μέτρων: Ποια καταστήματα ανοίγουν σήμερα (Λίστα)

Άρση μέτρων: Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο διάγγελμά του, από σήμερα, Δευτέρα 4 Μαΐου αναμένεται η σταδιακή επαναφορά στη νέα, υγειονομική κανονικότητα.

Έτσι, από σήμερα, Δευτέρα 4 Μαΐου θα ξεκινήσει η άρση των μέτρων που είχαν επιβληθεί για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού και θα ανοίξουν τα πρώτα μαγαζιά.

Αρχικά, λοιπόν, θα ανοίξουν οι εταιρείες λιανικού εμπορίου, όπως είναι οι παρακάτω:

Άρση μέτρων – Τα καταστήματα που ανοίγουν από σήμερα, 4 Μαΐου:

-βιβλιοπωλεία και σημεία πώλησης εφημερίδων και γραφικής ύλης

-καταστήματα ηλεκτρονικών ειδών και τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού

-καταστήματα αθλητικού εξοπλισμού

-Ανθοπωλεία και φυτώρια

-Κομμωτήρια και κουρεία

-Κέντρα αισθητικής -ΚΤΕΟ

-Οπτικά

-Καταστήματα πώλησης ακουστικών βαρηκοΐας και

-Υπηρεσίες γυαλίσματος υποδημάτων

Άρση μέτρων: Το ωράριο λειτουργίας έχει τροποποιηθεί και είναι το εξής:

H έναρξη λειτουργίας των καταστημάτων μεταφέρεται στις 10.00 π.μ. με διευρυμένο ωράριο κατά περίπτωση, τήρηση αποστάσεων 2 μέτρων ανά άτομο, χρήση μάσκας για προσωπικό και πελάτες, ενώ συνιστάται μη χρήση ανελκυστήρων, αλλά εφόσον είναι αναγκαία τότε επιτρέπεται χρήση του 40% των προβλεπόμενων ατόμων ενώ αν το κατάστημα έχει κυλιόμενες δεν επιτρέπεται στους πελάτες η χρήση του ανελκυστήρα

Για τα κουρεία, τα κομμωτήρια και τα κέντρα αισθητικής θα εφαρμόζεται απόσταση 2 μέτρων μεταξύ των θέσεων εργασίας. Προσέλευση πελατών μόνο με ραντεβού και καταχώρηση τους σε κατάλογο που θα συντάσσει η επιχείρηση κατά την έναρξη καθημερινής λειτουργίας. Είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε όλους και τα γάντια μιας χρήσης για τους εργαζόμενους στα κέντρα αισθητικής.

Το ωράριο λειτουργίας απελευθερώνεται από τις 7.00 – 22.00 τις καθημερινές και από τις 7.00 – 21.00 τα Σάββατα. Ισχύουν οι περιορισμοί συγκέντρωσης προσώπων των λιανεμπορίου. Σε περίπτωση περισσοτέρων τους ενός επιπέδων, δεν επιτρέπεται παρουσία άνω του ενός ατόμου 1 / 10 τ.μ.

Άρση μέτρων: Νέο ωράριο λειτουργίας στα καταστήματα:

-Τα εμπορικά καταστήματα θα ανοίξουν στις 10 π.μ.‬ στην Περιφέρεια Αττικής (πλην των νησιών) και στο πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης.

-Κομμωτήρια, κουρεία και κέντρα αισθητικής μπορούν να λειτουργούν με διευρυμένο ωράριο από τις ‪7 π.μ‬ έως τις 10 μ.μ‬ και το Σάββατο από τις 7 π.μ έως τις 9 μ.μ.

-Οι επιχειρήσεις τροφίμων θα λειτουργούν 7 π.μ με 9 μ.μ από Δευτέρα έως Παρασκευή και 7 π.μ με 8 μ.μ τα Σάββατο (το ωράριο αυτό ισχύει έως τις 9 Μαΐου)

Άρση μέτρων – Ποιες υπηρεσίες απαγορεύονται:

Απαγορεύεται η παροχή υπηρεσιώνόπως μασάζ, πιλάτες, personal training.

Παραμένουν σε ισχύ οι αποφάσεις των αντιπεριφερειαρχών για τις τουριστικές περιοχές ως προς τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές.

Όσον αφορά στην τήρηση των αποστάσεων στις επιχειρήσεις που θα επαναλειτουργήσουν, αυτές έχουν ως εξής:

Στις επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου έως 20 τ.μ. 4 άτομα, από 20 τ.μ. – 100 τ.μ. 4 άτομα + 1 άτομο / 10 τ.μ. και άνω των 100 τ.μ. 12 άτομα + 1/ 15 τ.μ.

Άρση μέτρων – Κανόνες ασφαλείας

Οι επιχειρήσεις θα πρέπει να τηρήσουν αυστηρά τα μέτρα και τους κανόνες λειτουργίας, δηλαδή, την αναλογία των τετραγωνικών μέτρων ως προς τους παρευρισκόμενους στους χώρους, την απόσταση μεταξύ των θέσεων εργασίας, την τήρηση καταλόγου που αφορά στα ραντεβού των πελατών – όπου απαιτείται – και τα ατομικά μέσα προστασίας, δηλαδή τη μάσκα και την υγιεινή των χεριών.

Πού είναι και πού ΔΕΝ είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας

Σύμφωνα με τα μέτρα δημόσιας υγείας που δόθηκαν στη δημοσιότητα, η χρήση μάσκας δε θα είναι υποχρεωτική σε σειρά εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, γραφείων και επιχειρήσεων. Συγκεκριμένα, απλή σύσταση για χρήση μάσκας, χωρίς αυτή να είναι υποχρεωτική γίνεται για κοινό και εργαζόμενους, ενηλίκους και ανηλίκους στα εξής μέρη:

  • σχολεία,
  • φροντιστήρια,
  • πανεπιστήμια,
  • εκκλησίες και λοιπούς χώρους λατρείας και
  • καταστήματα λιανικής

Στα σούπερ μάρκετ και στα κομμωτήρια, υποχρεωτικά θα φορούν μάσκες μόνο οι εργαζόμενοι, ενώ, για τους πελάτες γίνεται απλώς σύσταση.

Αντίθετα, υποχρεωτική είναι η χρήση μασκών για κοινό και εργαζόμενους σε:

  • ανελκυστήρες,
  • Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και ταξί,
  • νοσοκομεία,
  • ιατρεία και διαγνωστικά κέντρα

Όσον αφορά τις καφετέριες, εστιατόρια και λοιπούς χώρους εστίασης, η μάσκα θα είναι υποχρεωτική ακόμα και σε εξωτερικούς χώρους για τους εργαζόμενους. Πέρα από τη χρήση της μάσκας, όμως, επιβεβλημένη κρίνεται η υγιεινή των χεριών και η απόσταση ασφαλείας 1,5 μέτρου.

Η μάσκα είναι υποχρεωτική για τους εργαζόμενους, στα ΜΜΜ, ΤΑΧΙ, στα super market, καταστήματα τροφίμων που διαχειρίζονται μη τυποποιημένα τρόφιμα, σε νοσοκομεία, ιατρεία, διαγνωστικά κέντρα, κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής.

Στους υπόλοιπους κλειστούς χώρους, γραφεία, επισκέπτες κομμωτηρίων κ.λ.π. δίνεται ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας ή καλύμματος προσώπου εφόσον είναι εφικτό. Στα γραφεία ισχύει ο κανόνας του ενός ατόμου ανά 10 τ.μ. και η απόσταση 1,5 μ.

Οφείλουν να αναρτήσουν στην είσοδο πινακίδα για τον επιτρεπόμενο εντός του χώρου ατόμων.

Άρση μέτρων – Τα επόμενα στάδια

Δεύτερο στάδιο

Στο δεύτερο στάδιο που θα εφαρμοστεί στις 11 Μαΐου επανεκκινούν οι υπόλοιπες επιχειρήσεις του λιανεμπορίου με τους ίδιους κανόνες της πρώτης φάσης. Επανέρχονται στις λαϊκές τα βιομηχανικά είδη και επαναλειτουργούν οι σχολές οδηγών, με μάσκες και γάντια.

Τρίτο στάδιο

Στο τρίτο στάδιο, στις 15 Μαΐου, επαναλειτουργούν οι αρχαιολογικοί χώροι, τα ζωολογικά πάρκα και οι βοτανικοί κήποι ενώ δεν επιτρέπονται οι παραστάσεις. Επίσης επαναλειτουργούν τα καταστήματα τυχερών παιχνιδιών χωρίς να παρέχονται υπηρεσίες σε καθήμενους.

Τέταρτο στάδιο

Στο τέταρτο στάδιο, την 1η Ιουνίου, επαναλειτουργούν τα εμπορικά κέντρα, τα εστιατόρια και καφέ σε εξωτερικούς χώρους με απόσταση 2 μέτρων και 4 ατόμων ανά τραπέζι

Πέμπτο στάδιο

Στο πέμπτο στάδιο που θα προσδιοριστεί τον Ιούνιο επανεκκινούν τα θερινά σινεμά με 1,5 μ απόσταση μεταξύ των θεατών ανά σειρά και πληρότητα έως 60%. Επίσης επαναλειτουργούν τα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας, με όρους αντίστοιχους των καφέ και των εστιατορίων.

Έκτο στάδιο

Στο έκτο στάδιο επαναλειτουργούν τα πάρκα αναψυχής, τα θεματικά πάρκα και οι παιδότοποι σε εξωτερικούς χώρους, με τους ίδιους κανόνες απόστασης.

Έβδομο στάδιο

Στο έβδομο στάδιο επαναλειτουργούν εστιατόρια και καφέ σε εσωτερικούς χώρους, επιχειρήσεις διασκέδασης, καταλύματα διακοπών και αθλητικές εγκαταστάσεις.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ:

Νίκος Σύψας: «Το καλοκαίρι πιστεύω θα έχουμε και το φάρμακο»

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

08-01-2024

Μαρούσι

Αγροτικά

Πλήρης Απασχόληση

24-01-2024

Ηρακλειο Κρητης

⚽🏀 LIVE SCORES
30 Μαρ. 2024
Παν
15:00
-
Αστ
30 Μαρ. 2024
Βόλ
17:30
-
Κηφ
29 Μαρ. 2024
ΦΕΝ
19:45
-
ΑΛΜΠ
29 Μαρ. 2024
ΒΙΡ
21:30
-
ΠΑΟ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;