Απαγόρευση κυκλοφορίας: Πώς θα γίνει η άρση των μέτρων - Που θα είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας;
Η άρση των μέτρων απαγόρευσης κυκλοφορίας θα γίνει σταδιακά και με υποχρεωτική χρήση γαντιών και μάσκας σε ορισμένους χώρους.

Στο διάγγελμα που θα κάνει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, αναμένεται να ανακοινωθεί ο τρόπος που θα γίνει η σταδιακή άρση των περιορισμών που επιβλήθηκαν λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού και της απαγόρευσης κυκλοφορίας. Ο χάρτης της σταδιακής εξόδου θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την κατάργηση των SMS ειδικής μετακίνησης αλλά και λεπτομερή επιχειρησιακά σχέδια για τον τρόπο λειτουργίας κάθε σχολικής ή επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κρίσιμης σημασίας είναι η τελική εισήγηση της επιστημονικής επιτροπής του Υπουργείου Υγείας με επικεφαλής τον Σωτήρη Τσιόδρα. Πληροφορίες θέλουν να πήρε την εισήγηση αυτή στα χέρια του χθες ο πρωθυπουργός, ο οποίος και θα λάβει τις οριστικές αποφάσεις.

Το σταδιακό «άνοιγμα» δραστηριοτήτων και επιχειρήσεων φέρεται να κυριαρχεί στις εισηγήσεις των λοιμωξιολόγων και τα σχέδια στα Μέγαρο Μαξίμου. Για παράδειγμα σε πόσες φάσεις θα γίνει το άνοιγμα των σχολείων, ενώ θεωρείται ένα πολύ πιθανό σενάριο στις 11 Μαΐου να αρχίσει η λειτουργία της Γ’ Λυκείου. Προς το παρόν, ωστόσο, παραμένει ασαφές πώς θα επαναλειτουργήσουν οι υπόλοιπες σχολικές βαθμίδες. Το επικρατέστερο σενάριο είναι αυτό να γίνεται ανά εβδομάδα ή ανά 2 ή 3 εβδομάδες. Με τη σειρά της, η διαδικασία αυτή θα κρίνει το πότε και αν θα γίνουν τελικά οι απολυτήριες και οι προαγωγικές εξετάσεις.

Ότι αφορά το λιανικό εμπόριο, η απόφαση για «άνοιγμα» φέρεται να είναι οριστική, αλλά υπό όρους που λειτουργούν, σήμερα, τα super market. Αυτό σημαίνει περιορισμένος αριθμός ατόμων ανάλογα με τα τετραγωνικά μέτρα του κάθε καταστήματος. Ενώ, υποχρεωτικά θα γίνεται χρήση μάσκας και γαντιών.

Τα κομμωτήρια φαίνεται να ανοίγουν με το πρώτο κύμα και θα λειτουργούν μόνο με ραντεβού και περιορισμένο αριθμό πελατών. Επίσης, δεν αποκλείεται και η νυχτερινή λειτουργία τους.

Καφέ και εστιατόρια θα είναι τα τελευταία που θα ανοίξουν και μόνον εφόσον έχουν τραπεζάκια εκτός του κεντρικού κτιρίου τους. Το άνοιγμά τους αναμένεται να γίνει τον Ιούνιο.

Όσον αφορά στις μετακινήσεις, όπως όλα δείχνουν η μετακίνηση με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς θα γίνεται με αποστάσεις ασφαλείας σε λεωφορεία, μετρό, τραμ, προαστιακό και με την υποχρεωτική χρήση μάσκας. Για να επιτευχθεί αυτό αναμένεται τα ΜΜΜ να είναι με τον μισό αριθμό επιβατών από αυτό που χωράνε.

Παράλληλα με την άρση των μέτρων θα επιταχυνθεί ο ψηφιακός μετασχηματισμός του δημοσίου. Μάλιστα, σε δεύτερη φάση, θα δημιουργηθεί ένας ενιαίος ηλεκτρονικός φάκελος υγείας νοσηλείας και διάγνωσης για το σύνολο του πληθυσμού. Η δημιουργία του φακέλου αυτού θα γίνει σε συνεργασία με την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα. Τέλος, εξετάζεται και η εφαρμογή ενός “διαβατηρίου αντισωμάτων” για ασθενείς με αντισώματα και εμβολίου, βασισμένο στην τεχνολογία blockchain. Το διαβατήριο εμβολίου πιθανόν να γίνει σε πολύ μεταγενέστερο στάδιο. Ενώ, μπορεί να γίνει και μέχρι τα μέσα της επόμενης χρονιάς.

Δείτε ακόμα: Απαγόρευση κυκλοφορίας: 35 νέες παραβάσεις ανακοίνωσε η ΕΛ.ΑΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Υπάλληλοι γραφείου

Πλήρης Απασχόληση

13-03-2024

Μενίδι

Υπηρεσίες Εστίασης

Εποχιακή Εργασία

21-12-2023

Μυκονος

⚽🏀 LIVE SCORES
20 Απρ. 2024
ΟΦΗ
18:30
-
Βόλ
20 Απρ. 2024
Αστ
19:30
-
Παν
20 Απρ. 2024
ΑΡΗΣ
17:15
-
ΚΟΛ
21 Απρ. 2024
ΑΕΚ
17:15
-
ΠΑΟΚ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;