ΟΑΕΔ Κοινωφελής Εργασία: Ξεκινούν οι αιτήσεις για τις 36.500 θέσεις εργασίας
ΟΑΕΔ Κοινωφελής Εργασία: Πότε ενεργοποιείται το νέο πρόγραμμα - Ποιοι είναι ωφελούμενοι

Στην τελική ευθεία μπαίνει η ενεργοποίηση του νέου προγράμματος  ΟΑΕΔ κοινωφελής εργασία για 36.500 ανέργους σε δήμους, περιφέρειες, Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφερειών και υπηρεσίες υπουργείων και άλλων φορέων.

Αναλυτικότερα για το νέο πρόγραμμα ΟΑΕΔ Κοινωφελής Εργασία – Πότε ενεργοποιείται

Σύμφωνα με τα όσα γνωστοποίησε σήμερα (Δευτέρα 30/03/2020) ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννης Βρούτσης, εντός του μήνα Απριλίου αναμένεται να ενεργοποιηθεί το νέο πρόγραμμα για την κοινωφελή εργασία για 36.500 άνεργους ηλικίας 18-67 σε ΟΤΑ και ΝΠΔΔ.

Όπως υπογράμμισε ο αρμόδιος Υπουργός, όλα τα προγράμματα στήριξης των ανέργων του Υπουργείου Εργασίας και του ΟΑΕΔ θα ξεκινήσουν σταδιακά από τον Μάιο και θα αφορούν περίπου 100.000 ανέργους.

Το Πρόγραμμα, συνολικής δαπάνης 277 εκατ. ευρώ περίπου, θα χρηματοδοτηθεί από εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους και παράλληλα με την απασχόληση που θα προσφέρει θα παρέχει υποχρεωτική κατάρτιση και πιστοποίηση νέων δεξιοτήτων στους ωφελούμενους ως σημαντικό εφόδιο για την περαιτέρω εξέλιξή τους στην αγορά εργασίας.

Ο Υπουργός Εργασίας, κος Βρούτσης, διευκρίνισε επίσης ότι από σήμερα, στο πλαίσιο της ψηφιακής μετάβασης του Οργανισμού για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών και την ταυτόχρονη μείωση του συγχρωτισμού, για πρώτη φορά οι άνεργοι θα μπορούν ηλεκτρονικά να εγγράφονται στο μητρώο, να αποκτούν δελτίο ανεργίας και να υποβάλλουν αίτηση για την τακτική επιδότηση ανεργίας.

Οι εγγραφές στο μητρώο για έκδοση δελτίου ανεργίας και οι αιτήσεις για το επίδομα ανεργίας αποτελούν περίπου τα 2/3 του συνολικού αριθμού επισκέψεων στα 118 Κέντρα Προώθησης Απασχόλησης (ΚΠΑ2) και είναι οι μόνες υπηρεσίες για τις οποίες οι πολίτες μπορούν να κλείσουν ραντεβού από τις 16 Μαρτίου και μετά. Δεν υπάρχει πλέον κανένας λόγος προσέλευσης στα ΚΠΑ2 με ραντεβού, καθώς όλες οι υπηρεσίες του Οργανισμού παρέχονται ηλεκτρονικά.

ΟΑΕΔ Κοινωφελής Εργασία 2020

Το πρόγραμμα ΟΑΕΔ Κοινωφελής Εργασία 2020 αφορά 36.500 άτομα, τα οποία θα προσληφθούν σε Δήμους, Περιφέρειες, Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφερειών, Υπηρεσίες Υπουργείων και άλλων φορέων.

Όπως και στα προηγούμενα προγράμματα, η απασχόληση είναι 8μηνη.

Στόχος είναι η επανασύνδεση των μακροχρονίων ανέργων και ευάλωτων ομάδων στην αγορά εργασίας, η αναβάθμιση των δεξιοτήτων των ανέργων, η κάλυψη των κοινωνικών αναγκών και η σύζευξη των παραγωγικών ικανοτήτων των ανέργων με τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας.

Το Πρόγραμμα παράλληλα με την απασχόληση, θα παρέχει υποχρεωτική κατάρτιση και πιστοποίηση νέων δεξιοτήτων στους ωφελούμενους ως σημαντικό εφόδιο για την περαιτέρω εξέλιξή τους στην αγορά εργασίας.

Ποιοι ΔΕΝ έχουν δικαίωμα συμμετοχής στη νέα ΟΑΕΔ Κοινωφελής Εργασία

Να σημειωθεί ότι δικαίωμα συμμετοχής στη δράση δεν έχουν οι ωφελούμενοι που συμμετείχαν στα προηγούμενα προγράμματα Κοινωφελούς Εργασίας του 2018 και του 2019 και ειδικότερα στο πρόγραμμα των 30.333 θέσεων του 2018 και στο πρόγραμμα των 8.933 θέσεων σε 56 Δήμους και 37 υπηρεσίες του υπουργείου Περιβάλλοντος / Φορείς Διαχείρισης.

H δράση περιλαμβάνει:

-Τοποθέτηση σε συγκεκριμένη θέση απασχόλησης για 8 μήνες σε Δήμους, Περιφέρειες, Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφερειών (ΚΚΠΠ)/συναφείς φορείς και Υπηρεσίες Υπουργείων και άλλων φορέων.

Μία ατομική συνεδρία επαγγελματικής συμβουλευτικής προκειμένου να ληφθούν υπόψη οι ανάγκες και οι επιθυμίες των ωφελουμένων

-Πρόγραμμα θεωρητικής κατάρτισης 150 ωρών το οποίο θα οδηγεί στην πιστοποίηση των γνώσεων και δεξιοτήτων που θα αποκτηθούν στο πλαίσιο του προγράμματος κατάρτισης το οποίο υποχρεωτικά θα παρακολουθεί το σύνολο των ωφελουμένων.

Οι τομείς προτεραιότητας στους οποίους θα κατευθυνθούν από τους Δήμους οι εργαζόμενοι της νέας Κοινωφελούς είναι :

-αναβάθμιση και συντήρηση δημοτικών υποδομών, αναβάθμιση λειτουργίας δημοτικών υπηρεσιών με έμφαση στην προώθηση της χρήσης τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνίας (ΤΠΕ), καθαριότητα.

-υποστήριξη και βελτίωση των υπηρεσιών της εκπαίδευσης

-βελτίωση των παρεχόμενων κοινωνικών υπηρεσιών και υπηρεσιών κοινής ωφέλειας της Δημόσιας Διοίκησης προς τους πολίτες που βρίσκονται σε ανάγκη λόγω των συνεπειών της οικονομικής κρίσης (κοινωνικά παντοπωλεία, φαρμακεία κ.α.)

-οικολογικές δράσεις προστασίας της βιοποικιλότητας των προστατευόμενων περιοχών με σκοπό την ανάπτυξη και τη διατήρηση βιώσιμων πληθυσμών και οικοσυστημάτων,

-Υπηρεσίες διαμόρφωσης/συντήρησης πρασίνου

-μετάβαση στην κυκλική οικονομία (ανακύκλωση)

-Πρόληψη φυσικών καταστροφών

-Πρώτες βοήθειες

-Δεξιότητες φροντίδας τρίτης ηλικίας

-Εργασίες κατασκευαστικού κλάδου

ΟΑΕΔ Κοινωφελής Εργασία – Ωφελούμενοι, Μοριοδότηση και Σύστημα Επιλογής

1. Ο ΟΑΕΔ υποδέχεται τις ηλεκτρονικές αιτήσεις ωφελουμένων, καταρτίζει πίνακα κατάταξης ανέργων, προβαίνει στη σύζευξη των ωφελουμένων με τις θέσεις απασχόλησης των επιβλεπόντων φορέων, καταβάλλει μισθολογικό και μη μισθολογικό κόστος στους ωφελού­μενους και τους επιβλέποντες φορείς αντιστοίχως και διενεργεί δειγματοληπτικούς επιτόπιους ελέγχους στους επιβλέποντες φορείς.

2. Ωφελούμενοι της δράσης είναι Έλληνες πολίτες, πο­λίτες κρατών-μελών της ΕΕ, Βορειοηπειρώτες, ομογενείς και ομογενείς αλλοδαποί που προέρχονται από την Κωνσταντινούπολη και από τα νησιά Ίμβρο και Τένεδο, χωρίς να απαιτείται πιστοποιητικό ελληνικής ιθαγένειας, υπό την προϋπόθεση ότι η ιδιότητά τους ως Ελλήνων κατά το γένος και τη συνείδηση αποδεικνύεται με άλλους τρό­πους (ν.δ. 3832/1958), οι οποίοι ανήκουν σε τουλάχιστον μία από τις παρακάτω κατηγορίες:

α) άνεργοι, εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, μέλη οικογενειών στις οποίες δεν εργάζεται κανείς και οι σύζυγοι αυτών είναι εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ,

β) άνεργοι, εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, μέλη μονογονεϊκών οικογενειών στις οποίες δεν εργάζεται κανείς,

γ) μακροχρόνια άνεργοι, εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ,

δ) άνεργοι πτυχιούχοι πανεπιστημιακού και τεχνολο­γικού τομέα, εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, για την κάλυψη θέσεων με βάση τα τυπικά προ­σόντα,

ε) άνεργοι ηλικίας άνω των 29 ετών, εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ,

στ) εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων ΑμεΑ του ΟΑΕΔ και

ζ) άνεργοι δικαιούχοι «Κοινωνικού Εισοδήματος Αλ­ληλεγγύης (ΚΕΑ)», εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ.

3. Για την εφαρμογή της παρούσας, ως μέλη οικογενει­ών των περιπτ. α και β νοούνται οι εγγεγραμμένοι άνερ­γοι σύζυγοι της περίπτ. α και ο εγγεγραμμένος άνεργος αρχηγός μονογονεϊκής οικογένειας της περίπτ. β.

4. Ωφελούμενος είναι ένας έκτων δύο εγγεγραμμένων ανέργων συζύγων, εκτός εάν εμπίπτει στις περιπτ. γ (για τους μακροχρόνια ανέργους 12 μηνών και άνω), στ, ε και ζ.

5. Οι ωφελούμενοι κατατάσσονται σε πίνακες κατά κλάδο και ειδικότητα με βάση τα ακόλουθα κριτήρια επιλογής και κατάταξης:

α) Χρονικό διάστημα συνεχόμενης εγγεγραμμένης ανεργίας ωφελούμενου, με ανώτατο όριο τους εξήντα (60) μήνες: ένα (1) μόριο ανά πλήρη μήνα, το οποίο διπλασιάζεται για τους ανέργους αρχηγούς μονογονεϊκών οικογενειών.

β) Χρονικό διάστημα συνεχόμενης εγγεγραμμένης ανεργίας του/ης συζύγου των ανέργων της ανωτέρω κατηγορίας, με ανώτατο όριο τους εξήντα μήνες (60): ένα (1) μόριο ανά πλήρη μήνα.

γ) Αναπηρία ωφελούμενου σε ποσοστό 50% και άνω: δεκαπέντε (15) μόρια

δ) Ετήσιο εισόδημα του έτους 2017, ατομικό ή οικο­γενειακό, ως εξής:

Τριάντα (30) μόρια

Α) Ατομικό 0-3.500 ευρώ

Β) Οικογενειακό 0-7.000 ευρώ

Είκοσι πέντε (25) μόρια

Α) Ατομικό 3.501-5.000 ευρώ

Β) Οικογενειακό 7.001-10.000 ευρώ

Είκοσι (20) μόρια

Α) Ατομικό 5.001-8.000 ευρώ

Β) Οικογενειακό 10.001-16.000 ευρώ

Δέκα (10) μόρια

Α) Ατομικό 8.001-12.000 ευρώ

Β) Οικογενειακό 16.001-26.000 ευρώ

Δέκα (10) μόρια

Α) Ατομικό άνω των 12.000 ευρώ

Β) Οικογενειακό άνω των 26.000 ευρώ

ε) Ηλικία

18 έως 29 ετών

Δεκαπέντε (15) μόρια

30 έως 44 ετών

Είκοσι πέντε (25) μόρια

45 έως 54 ετών

Τριάντα πέντε (35) μόρια

55 ετών και άνω

Σαράντα πέντε (45) μόρια

στ) Αριθμός ανηλίκων τέκνων: δέκα (10) μόρια για κάθε ανήλικο τέκνο.

ζ) Γονέας προστατευόμενου ή προστατευόμενων τέκνων ΑΜΕΑ, ανηλίκων ή και ενηλίκων, με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω: δέκα (10) μόρια, ανεξαρτήτως συνολικού αριθμού τέκνων.

η) Δικαιούχοι του Κοινωνικού Επιδόματος Αλληλεγγύ­ης: τριάντα πέντε (35) μόρια και

ι) Ωφελούμενοι που δεν είχαν τοποθετηθεί σε ολο­κληρωμένες ή υπό υλοποίηση δράσεις «ΠΡΟΩΘΗΣΗΣ ΤΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΜΕΣΩ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΟΙΝΩ­ΦΕΛΟΥΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ» της προγραμματικής περιόδου ΕΣΠΑ 2014-2020: δέκα (10) μόρια.

6. Για τις περιπτώσεις των κριτηρίων γ) και δ), απαι­τείται σχετική γνωμάτευση του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) με την οποία πιστοποιούνται τα πο­σοστά αναπηρίας.

7. Σε περίπτωση που μόνο ο ένας εκ των δύο άνεργων συζύγων της κατηγορίας 1 αιτηθεί συμμετοχή στο πρό­γραμμα, τότε προστίθεται στον αριθμό των μορίων του ο αριθμός των μορίων της ανεργίας του/της συζύγου. Στην περίπτωση που και οι δύο σύζυγοι εγγεγραμμένοι άνεργοι υποβάλλουν ηλεκτρονική αίτηση συμμετοχής ως ωφελούμενοι, επειδή ο ένας τουλάχιστον ανήκει σε τουλάχιστον μία από τις κατηγορίες 3, 5, 6 και 7 ο καθέ­νας από τους συζύγους λαμβάνει τον αριθμό των μορίων της εγγεγραμμένης ανεργίας του.

8. Στην περίπτωση που οι άνεργοι της ως άνω κατηγο­ρίας (πτυχιούχοι ΠΕ ή ΤΕ) δεν επιλέξουν θέση απασχό­λησης με ειδικότητα αντίστοιχη των ειδικών τυπικών προσόντων τους, αποκλείεται η ηλεκτρονική αίτηση συμμετοχής τους στο πρόγραμμα, εκτός εάν ανήκουν έστω και σε μία από τις ανωτέρω κατηγορίες 1,2,3,5,6 και 7.

9. Το σύστημα επιλογής βασίζεται στη μοριοδότηση των παραπάνω κριτηρίων, στον καθορισμό τυχόν δικαι­ολογητικών που πρέπει να υποβληθούν από τους δυνη­τικά ωφελούμενους, στον ορισμό μηχανισμού ελέγχου των δικαιολογητικών αυτών και στη βαθμολόγηση, κα­τάταξη και τοποθέτηση των υποψηφίων σε αντίστοιχες θέσεις με τη χρήση μηχανογραφικού λογισμικού. Όλα τα παραπάνω εξειδικεύονται στην πρόσκληση του ΟΑΕΔ η οποία εκδίδεται κατόπιν έγκρισης του Ανωτάτου Συμ­βουλίου Επιλογής Προσωπικού (ΑΣΕΠ). Το ΑΣΕΠ εγκρίνει ή τροποποιεί τη σχετική πρόσκληση μέσα σε αποκλει­στική προθεσμία πέντε (5) εργάσιμων ημερών από την περιέλευση του αντίστοιχου σχεδίου σε αυτό.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ:

Πότε πληρώνονται Δώρο Πάσχα, Επίδομα Ανεργίας, Επίδομα Παιδιού, ΚΕΑ Μαρτίου

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Υπηρεσίες Εστίασης

Εποχιακή Εργασία

21-12-2023

Μυκονος

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

27-02-2024

Αγία Παρασκευή Αττικής

⚽🏀 LIVE SCORES
16 Απρ. 2024
Μπο
22:00
-
Atl
16 Απρ. 2024
Μπα
22:00
-
Παρ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;