ΟΑΕΔ Κοινωφελής Εργασία: Κριτήρια, αμοιβή & δικαίωμα συμμετοχής για τις 36.500 θέσεις
ΟΑΕΔ Κοινωφελής Εργασία: Δείτε αναλυτικά!

Αντίστροφη μέτρηση για τη νέα, ΟΑΕΔ Κοινωφελής Εργασία, με την προκήρυξη να αναμένεται να εκδοθεί στα τέλη Μαρτίου 2020 και να αφορά 36.500 θέσεις.

ΟΑΕΔ Κοινωφελής Εργασία – Ποιοι θα έχουν δικαίωμα υποβολής αίτησης στο νέο πρόγραμμα;

Το νέο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας του ΟΑΕΔ σε Δήμους, Περιφέρειες, Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας και σε 37 υπηρεσίες του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας/φορείς διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών, θα προσφέρει εργασία οκτάμηνης διάρκειας και θα ενταχθούν σε αυτό εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ, ηλικίας έως 67 ετών, οι οποίοι τουλάχιστον έχουν ολοκληρώσει την υποχρεωτική Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

Η νέα Κοινωφελής εργασία του ΟΑΕΔ θα δώσει έμφαση στους μακροχρόνια ανέργους και στους ανέργους με χαμηλά προσόντα.

Ωστόσο, με βάση το καθεστώς που διέπει τα προγράμματα Κοινωφελούς Εργασίας, δεν έχουν δικαίωμα διαδοχικής συμμετοχής στα προγράμματα όσοι έχουν ήδη εργαστεί σε πρόγραμμα κοινωφελούς.

Παρόλα αυτά, σύμφωνα με πηγές και πληροφορίες, στη νέα Κοινωφελή για τις 36.500 θέσεις, εξετάζεται το σενάριο άρσης του συγκεκριμένου περιορισμού.

Δεδομένου, λοιπόν, ότι δεν υπάρχει τέτοια απαγόρευση στα υπόλοιπα προγράμματα απασχόλησης του ΟΑΕΔ, εξετάζεται από το Υπουργείο Εργασίας η απαλοιφή του συγκεκριμένου περιορισμού και στην Κοινωφελή Εργασία.

Εφόσον υλοποιηθεί η κατάργηση περιορισμού από το νέο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας των 36.500 θέσεων, αυτό πρακτικά δίνει δικαίωμα συμμετοχής και στους 30.333 ωφελούμενους που εργάστηκαν στο πρόγραμμα του Β’ Κύκλου στους ΟΤΑ, αλλά και όσους δούλεψαν σε άλλα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας.

Όπως και να έχει, οι οριστικές αποφάσεις αναμένονται στις αρχές Μαρτίου, ενώ αν τελικά επικρατήσει το σενάριο της άρσης του περιορισμού, τότε θα αλλάξουν τα δεδομένα για όσους είχαν δουλέψει το προηγούμενο διάστημα, καθώς οι υποψήφιοι των οποίων έληξαν οι συμβάσεις τους, θα μπορούν να κάνουν αίτηση και στα νέα προγράμματα που αναμένεται να ανοίξουν εν καιρώ.

ΟΑΕΔ Κοινωφελής Εργασία – Αναλυτικές πληροφορίες για το πρόγραμμα 36.500 ανέργων:

Την Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2019, εγκρίθηκε το πρόγραμμα του ΟΑΕΔ Κοινωφελής Εργασία από την Επιτροπή Παρακολούθησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού (ΕΠΑΝΑΔ) και βγήκε η κατανομή των θέσεων ανά Δήμο.

H νέα προκήρυξη για την Κοινωφελή Εργασία του ΟΑΕΔ θα αφορά θέσεις σε δήμους, περιφέρειες, Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφερειών (ΚΚΠΠ), υπηρεσίες Υπουργείων και άλλων φορέων σε όλη τη χώρα.

Να υπενθυμίσουμε ότι ο Υπουργός Εργασίας, Γ. Βρούτσης, είχε ανακοινώσει από το βήμα της Βουλής ότι το πρόγραμμα θα ξεκινήσει τον Φεβρουάριο 2020.

Συνολικά αναμένεται να ανοίξουν 36.500 θέσεις, οι οποίες θα καλυφθούν από μακροχρόνια ανέργους που είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ και το πρόγραμμα θα διαρκέσει οκτώ μήνες.

Αμοιβές:

Η ημερήσια αμοιβή θα διαμορφωθεί στα 21,84 ευρώ, ενώ η μηνιαία έως τα 546 ευρώ καθαρά. Περιλαμβάνει απασχόληση με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα η οποία θα παρέχεται με την μορφή έργων με συγκεκριμένα παραδοτέα.

Ειδικότητες:

Τα αντικείμενα της θεωρητικής κατάρτισης δύναται να είναι χρήση Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) σε τρία επίπεδα γνώσεων (στοιχειώδεις, βασικές και προχωρημένες) με δυνατότητα πιστοποίησης των γνώσεων και δεξιοτήτων πληροφορικής που θα αποκτηθούν στο πλαίσιο του προγράμματος κατάρτισης. Η πιστοποίηση πραγματοποιείται μέσω εξετάσεων τις οποίες διενεργούν Φορείς Πιστοποίησης που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα ή/ και διεθνώς.

Οι θέσεις που προκηρύσσονται αντιστοιχούν σε εκατοντάδες ειδικότητες υποχρεωτικής, δευτεροβάθμιας, τεχνολογικής και πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, όπως διοικητικού και οικονομικού προσωπικού, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών, νοσηλευτών, δασκάλων, νηπιαγωγών, βρεφονηπιοκόμων, ηλεκτρολόγων, υδραυλικών, βοηθητικού προσωπικού καθαριότητας, βοηθητικού προσωπικού φύλαξης, οικοδόμων, οδηγών και γενικών καθηκόντων.

Παράλληλα θα υπάρξουν και άλλες ειδικότητες προκειμένου να καλυφθούν όλες οι απαιτήσεων των Φορέων.

Αξίζει να σημειωθεί:

1.  Ότι όπως και στο πρόγραμμα του Α΄Κύκλου, οι εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ θα μπορούν να υποβάλλουν αίτηση για έναν έως τρεις Δήμους της επιλογής τους και για μία και μόνο ειδικότητα.

2. Ότι κατά πάσα πιθανότητα δεν θα έχουν δικαίωμα υποβολή αιτήσεων οι 30.333 ωφελούμενοι του Α’ Κύκλου κοινωφελούς εργασίας, οι συμβάσεις των οποίων έλαβαν και τετράμηνη παράταση.

ΟΑΕΔ Κοινωφελής εργασία: Κριτήρια, Μοριοδότηση & ποσά

Η απασχόληση είναι διάρκειας 8 μηνών και σε καμία περίπτωση – όπως εξάλλου ισχύει για όλα τα ενεργητικά προγράμματα απασχόλησης ανέργων σε φορείς του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα – δε θα καλύπτει πάγιες και διαρκείς ανάγκες των συμμετεχόντων φορέων. Θα πραγματοποιηθεί σε στοχευμένα έργα των Δήμων και Φορέων που θα αποσκοπούν κατά βάση στη βελτίωση της καθημερινότητας σε τοπικό επίπεδο, όπως ενδεικτικά, τη συντήρηση και αναβάθμιση μικρών υποδομών, τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους κατοίκους, την αναβάθμιση και προστασία του περιβάλλοντος κ.λπ.

Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει απασχόληση με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα η οποία θα παρέχεται με την μορφή έργων με συγκεκριμένα παραδοτέα.

Για τη διευκόλυνση της επανένταξης των ανέργων στην αγορά εργασίας, το νέο Πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας περιλαμβάνει τις εξής δράσεις κατάρτισης.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η απασχόληση θα είναι με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα και θα παρέχεται με τη μορφή έργων με συγκεκριμένα παραδοτέα.

Βάσει των μέχρι στιγμής δεδομένων, η ημερήσια αμοιβή πρόκειται να διαμορφωθεί στα 21,84 ευρώ, ενώ μηνιαία δε θα ξεπεράσει τα 546 ευρώ.

Μάλιστα, τα έργα αυτά θα καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και θα έχουν μετρήσιμα αποτελέσματα όσον αφορά τη βελτίωση της καθημερινής ζωής των κατοίκων των δήμων.

ΟΑΕΔ Κοινωφελής Εργασία: Ωφελούμενοι

Ωφελούμενοι του προγράμματος είναι Έλληνες πολίτες, πολίτες κρατών-μελών της ΕΕ, Βορειοηπειρώτες, ομογενείς, άνεργοι, εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, μέλη οικογενειών (ή μονογονεϊκών οικογενειών) στις οποίες δεν εργάζεται κανείς και οι σύζυγοι αυτών είναι εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ.

Ακόμα μακροχρόνια άνεργοι ή άνεργοι πτυχιούχοι πανεπιστημιακού και τεχνολογικού τομέα.

Παράλληλα, ωφελούμενοι είναι και οι άνεργοι ηλικίας άνω των 29 ετών εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ ή εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων ΑμεΑ του Οργανισμού και άνεργοι δικαιούχοι Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ).

ΟΑΕΔ Κoινωφελής Εργασία – Έργα & απολαβές:

Tα έργα που θα υλοποιηθούν, επιλέγονται από τους ίδιους τους Δήμους ανάλογα με τις ανάγκες τους.

Ενδεικτικά, ο Υπουργός αναφέρει έργα που στοχεύουν:

• στη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους κατοίκους,

• στη συντήρηση και αναβάθμιση μικρών υποδομών,

• στην αναβάθμιση της λειτουργίας των υπηρεσιών,

• στην αναβάθμιση και προστασία του περιβάλλοντος.

Κριτήρια μοριοδότησης:

Οι ωφελούμενοι κατατάσσονται στον Πίνακα Κατάταξης Ανέργων με βάση τα εξής εννέα (9) αντικειμενικά κριτήρια:

1. Χρονικό διάστημα συνεχόμενης εγγεγραμμένης ανεργίας ωφελουμένου, με ανώτατο όριο τους 60 μήνες, το οποίο διπλασιάζεται για τους ανέργους αρχηγούς μονογονεϊκών οικογενειών.

2. Χρονικό διάστημα συνεχόμενης εγγεγραμμένης ανεργίας του/της συζύγου των ανέργων της πρώτης κατηγορίας με ανώτατο όριο τους 60 μήνες.

3. Αναπηρία ωφελούμενου σε ποσοστό 50% και άνω.

4. Ετήσιο εισόδημα ατομικό ή οικογενειακό.

5. Ηλικία.

6. Αριθμός ανήλικων τέκνων.

7. Γονέας προστατευόμενου ή προστατευόμενων τέκνων ΑΜΕΑ, ανηλίκων ή και ενηλίκων, με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω.

8. Ιδιότητα δικαιούχου του «Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης» (ΚΕΑ).

9. Ωφελούμενοι που δεν είχαν τοποθετηθεί σε ολοκληρωμένες ή υπό υλοποίηση δράσεις «Προώθησης της απασχόλησης μέσω προγραμμάτων Κοινωφελούς Χαρακτήρα» της προγραμματικής περιόδου ΕΣΠΑ 2014-2020.

ΟΑΕΔ Κοινωφελής Εργασία – Σύστημα επιλογής:

Επόμενο

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Αγροτικά

Πλήρης Απασχόληση

24-01-2024

Ηρακλειο Κρητης

Τεχνικοί - Τεχνίτες

Πλήρης Απασχόληση

03-01-2024

Μενίδι

⚽🏀 LIVE SCORES
30 Μαρ. 2024
Παν
15:00
-
Αστ
30 Μαρ. 2024
Βόλ
17:30
-
Κηφ
28 Μαρ. 2024
ΖΑΛΓΚ
20:00
-
ΜΛΝ
28 Μαρ. 2024
ΠΑΡ
21:30
-
ΟΣΦΠ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;