Κι όμως! Ξεκινάει μία νέα έρευνα που θα έχει ως μόνο της στόχο την ανακάλυψη εξωγήινων!
Τελικά, είμαστε ή όχι μόνοι μας στο σύμπαν; Η νέα έρευνα θέλει να απαντήσει στο ερώτημα αυτό!

Η ερώτηση για το αν υπάρχει εξωγήινη ζωή ή όχι στο διάστημα είναι κάτι που συχνά μας απασχολεί. Τώρα, όμως, οι αστρονόμοι θέλουν να δώσουν απάντηση σε αυτό το καίριο ερώτημα!

Οι αστρονόμοι θέλουν να σκανάρουν όλο τον ουρανό σε αναζήτηση σημάτων κάποιου εξωγήινου πολιτισμού χρησιμοποιώντας συνδυαστικά 28 μεγάλα ραδιοτηλεσκόπια, τα δεδομένα των οποίων θα τροφοδοτούνται προς ανάλυση σε ένα υπερυπολογιστή, ο οποίος θα ασχολείται αποκλειστικά γι’ αυτό το σκοπό. Αξίζει να σημειωθεί ότι τέτοια προσπάθεια δεν έχει γίνει ξανά στο παρελθόν.

Για να το επιτύχουν αυτό, οι επιστήμονες ζητούν μεγαλύτερη χρηματοδότηση. Μάλιστα, υπογραμμίζουν ότι ήρθε η ώρα η αναζήτηση εξωγήινων να γίνει ένα από τα βασικά μελήματα της έρευνας των αστρονόμων.

Η Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία (NASA) στο παρελθόν χρηματοδοτούσε την έρευνα για εξωγήινους με 10 εκατ. δολάρια το χρόνο. Αυτό, όμως, σταμάτησε να το κάνει το 1993. Τότε, η Γερουσία θεώρησε ότι επρόκειτο για σπατάλη χρημάτων. Έκτοτε, άλλα, προγράμματα αναζήτησης εξωγήινης νοημοσύνης όπως το SETI χρηματοδοτούνται αποκλειστικά από πλούσιους ιδιώτες.

Η νέα πρωτοβουλία ανακοινώθηκε σε επιστημονικό συνέδριο στο Σιάτλ την Παρασκευή. Ενώ, θα αποτελέσει συνεργασία του Ινστιτούτου Αναζήτησης Εξωγήινης Νοημοσύνης (SETI) στην Καλιφόρνια και του Παρατηρητηρίου Very Large Array (VLA) στο Νέο Μεξικό των ΗΠΑ.

Ένα triviai για το τελευταίο, το VLA “πρωταγωνιστούσε” στην ταινία επιστημονικής φαντασίας “Επαφή” του 1997. Στην ταινία αυτή η πρωταγωνίστρια αστρονόμος του SETI Τζιλ Τάρτερ (Jodie Foster) είχε καταφέρει να ανακαλύψει ένα εξωγήινο σήμα.

Και όσο αυτή η νέα προσπάθεια ανακοινωνόταν, το πρόγραμμα Breakthrough Listen Initiative για την αναζήτηση νοήμονος ζωής στο σύμπαν δεν κατάφερε να βρει κάποιο σήμα. Για μια ακόμη φορά δεν ανιχνεύθηκε κάποιο σήμα που να παραπέμπει σε εξωγήινους. Αξίζει, όμως, να πούμε ότι η μελέτη των διαφόρων στοιχείων δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα.

Το Breakthrough ξεκίνησε το 2015. Η έδρα του είναι στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας – Μπέρκλεϊ και υποστηρίζεται από μια χορηγία 100 εκατομμυρίων δολαρίων από τον Ρωσο-αμερικανό δισεκατομμυριούχο Γιούρι Μίλνερ. Το πρόγραμμα αυτό έδωσε στη δημοσιότητα ένα τεράστιο όγκο δεδομένων (συνολικά 2 petabytes) από τις παρατηρήσεις στο επίπεδο του γαλαξία μας και στην περιοχή γύρω από την κεντρική μαύρη τρύπα του. Η δημοσιοποίηση αυτή έγινε, πέρα του ότι οι ενδιαφερόμενοι επιστήμονες και πολίτες να μάθουν για το πρόγραμμα, αλλά και, μήπως, κάποιος βρει στοιχεία που έχουν ξεφύγει από τους αναλυτές των δεδομένων.

Ελπίζουμε κάποια στιγμή να μπορέσουμε να απαντήσουμε με βεβαιότητα στο ερώτημα αν είμαστε μόνοι μας στον γαλαξία ή όχι. Μέχρι, τότε, θα αναρωτιόμαστε και θα κοιτάμε τα άστρα.

Δες ακόμα: ΑΚΡΑΙΟ! Ανακαλύφθηκε κομήτης που… αλλάζει χρώμα!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Χωρίς κατηγορία

Πλήρης Απασχόληση

15-03-2024

Αθήνα

Εκπαίδευση

Πλήρης Απασχόληση

18-12-2023

Νέα Ιωνία Αττικής

⚽🏀 LIVE SCORES
28 Απρ. 2024
Ολυ
17:00
-
Λαμ
28 Απρ. 2024
ΠΑΟ
19:30
-
ΑΕΚ
26 Απρ. 2024
ΜΟΝ
20:00
-
ΦΕΝ
26 Απρ. 2024
BARC
22:00
-
ΟΣΦΠ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;