Τσικνοπέμπτη 2020: Η ιστορία του εθίμου - Όσα χρειάζεται να γνωρίζεις
Η Τσικνοπέμπτη 2020 πλησιάζει και εμείς σου έχουμε συγκεντρώσει όσα χρειάζεται να γνωρίζεις για το έθιμο αυτό.

Η Τσικνοπέμπτη 2020 είναι πολύ κοντά! Έχεις αρχίσει να ετοιμάζεις τη λίστα σου για όλα αυτά που πρέπει να προμηθευτείς για να κάνεις ένα υπέροχο τραπέζι. Η ημέρα αυτή είναι η απόλυτη γιορτή για τους κρεατοφάγους και για όλους όσους τρέφονται σχεδόν κάθε μέρα με σουβλάκια.

Η Τσικνοπέμπτη φέτος πέφτει στις 20 Φεβρουαρίου! Λίγες μόνο ημέρες έμειναν!

Ξέρεις τι γιορτάζουμε την μέρα αυτή; Πώς έχει ξεκινήσει αυτό το έθιμο; Σου έχουν γεννηθεί ποτέ οι ερωτήσεις αυτές ή, απλά, απολαμβάνεις τα πιάτα της ημέρας;

Ας ξεκινήσουμε, λοιπόν, με το μάθημα για μία από τις πιο σημαντικές κρεατοφαγικές ημέρες!

Η Τσικνοπέμπτη είναι γιορτή της ορθόδοξης παράδοσης στην οποία καταναλώνονται μεγάλες ποσότητες κρέατος. Γίνεται την Πέμπτη, λόγω του ότι οι μέρες Τετάρτη και Παρασκευή θεωρούνται νηστίσιμες και, μάλιστα, γίνεται τη δεύτερη εβδομάδα των Αποκριών, την αποκαλούμενη Κρεατινή.

Για αυτό τρώμε και κρέας τη Πέμπτη!

Προηγείται αυτής η πρώτη κατά σειρά Προφωνή και ακολουθεί η τρίτη εβδομάδα της Τυροφάγου. Εγώ, μάλλον, τη τρίτη εβδομάδα θα συνεχίσω να τρώω κρέας γιατί με τα τυριά δεν τα πάω και πολύ καλά!

Επιπλέον, πραγματοποιείται κάποιες μέρες πριν από την έναρξη της μεγάλης νηστείας της Σαρακοστής. Και αυτό γιατί οι πιστοί για να μην μπαίνουν σε πειρασμό καθάριζαν τα ψυγεία τους από ότι κρέας είχαν ή, και έτρωγαν όσο κρέας ήθελαν για να πάρουν τις βιταμίνες που χρειάζονταν από αυτό, ώστε να αντέξουν στη μεγάλη νηστεία!

“Την Τσικνοπέμπτη, σφάζονται σε πολλά μέρη τα χοιρινά, κυρίως στη νότια Ελλάδα και σε ορισμένα νησιά. Το Σάββατο όμως της ίδιας εβδομάδας, καθώς και τα δύο επόμενα Σάββατα, της Τυρινής και εκείνο της πρώτης εβδομάδας της Σαρακοστής, των Αγίων Θεοδώρων, είναι αφιερωμένα στη μνήμη των πεθαμένων.

Στα Ψυχοσάββατα αυτά φαίνεται ότι συνεχίζεται αρχαία συνήθεια, αν λάβουμε υπόψη ότι στα Ανθεστήρια, που τελούνταν στην αρχαία Αθήνα την ίδια περίπου εποχή που σήμερα είναι οι Αποκριές, η τρίτη ημέρα, οι Χύτροι, ήταν ημέρα των ψυχών, με προσφορές πανσπερμίας στους νεκρούς και σπονδές από νερό πάνω στους τάφους”

Τα παραπάνω σύμφωνα με τα λόγια του Γεώργιου Ν. Αικατερινίδη!

Αυτό που σίγουρα δεν ήξερες, όμως, είναι ότι παρόμοιες γιορτές έχουν και άλλα χριστιανικά έθνη!

  • Στη Γερμανία το Weiberfastnacht
  • Στη Γαλλία η Mardi Gras (Λιπαρή Τρίτη) που όμως αντιστοιχεί στην Ορθόδοξη Καθαρά Δευτέρα. Αυτή η μέρα, γιορτάζεται και σε παλαιές γαλλόφωνες περιοχές, όπως, η Νέα Ορλεάνη στην Αμερική!

Φαντάζομαι ότι το ιστορικό αυτό μάθημα σου έμαθε κάτι για την Τσικνοπέμπτη 2020! Καλή όρεξη, λοιπόν! Μην σκάσεις στο φαΐ, εντάξει;

Δες ακόμα: Πλησιάζει η Τσικνοπέμπτη 2020 – Αυτή είναι η ημερομηνία

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Logistics

Πλήρης Απασχόληση

03-01-2024

Μενίδι

Πρόσθετες Υπηρεσίες Τουρισμού

Εποχιακή Εργασία

04-03-2024

Αγιος Γορδιος

⚽🏀 LIVE SCORES
30 Μαρ. 2024
Παν
15:00
-
Αστ
30 Μαρ. 2024
Βόλ
17:30
-
Κηφ
28 Μαρ. 2024
ΖΑΛΓΚ
20:00
-
ΜΛΝ
28 Μαρ. 2024
ΠΑΡ
21:30
-
ΟΣΦΠ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;