Διεθνής Αμνηστία: Αντιδράσεις για τα πλωτά φράγματα στο Αιγαίο
"Το σχέδιο εγείρει σοβαρά ζητήματα, για τη δυνατότητα των διασωστών να συνεχίσουν να παρέχουν βοήθεια σωτήρια για τη ζωή, στους ανθρώπους που επιχειρούν το επικίνδυνο θαλάσσιο πέρασμα προς τη Λέσβο."

Ποίκιλλα ερωτήματα γεννά η προκήρυξη του Υπουργείο Εθνικής Άμυνας σχετικά με τον διαγωνισμό 5 ημερών για έργο 500.000 ευρώ, με στόχο την κατασκευή πλωτού φράγματος στο Αιγαίο κατά των προσφύγων και μεταναστών, προκαλώντας παράλληλα τις αντιδράσεις και την ανησυχία της Διεθνούς Αμνηστίας.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι τώρα, το «πλωτό προστατευτικό σύστημα» μη στρατιωτικών προδιαγραφών, θα έχει μήκος 2.700 μέτρα και έχει στόχο να αποτρέψει τις νέες αφίξεις αιτούντων/ουσών άσυλο από την Τουρκία.

Ο Διευθυντής Έρευνας της Διεθνούς Αμνηστίας για την Ευρώπη, Massimo Moratti, δήλωσε τα εξής, με αφορμή την κυβερνητική πρόταση κατασκευής ενός πιλοτικού αρχικά συστήματος πλωτών φραγμάτων 2,7 χιλιομέτρων, στα ανοικτά των ακτών της Λέσβου:

“Αυτή η πρόταση σηματοδοτεί μια ανησυχητική κλιμάκωση στις τρέχουσες προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης να καταστήσει όσο πιο δύσκολο γίνεται, στους αιτούντες/ούσες άσυλο και τους πρόσφυγες, να φτάσουν στις ακτές της, και θα οδηγήσει σε μεγαλύτερους κινδύνους εκείνους/ες που αναζητούν απεγνωσμένα ασφάλεια.

Το σχέδιο εγείρει σοβαρά ζητήματα, για τη δυνατότητα των διασωστών να συνεχίσουν να παρέχουν βοήθεια σωτήρια για τη ζωή, στους ανθρώπους που επιχειρούν το επικίνδυνο θαλάσσιο πέρασμα προς τη Λέσβο. Η κυβέρνηση πρέπει να αποσαφηνίσει επειγόντως τις λειτουργικές λεπτομέρειες και τις αναγκαίες εγγυήσεις, που θα διασφαλίζουν ότι αυτό το σύστημα δεν θα κοστίσει περαιτέρω ζωές”.

Όπως διαβεβαίωσαν μάλιστα εχθές, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, η διαδικασία έχει ξεκινήσει, έτσι ώστε να προμηθευτεί η Ελλάδα τα πλωτά φράγματα για να αναχαιτίσει τις προσφυγικές ροές.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο Υπουργός Εθν. Άμυνας, υπογράμμισε την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει άμεσα στην προμήθεια πλωτών φραγμάτων για την παρεμπόδιση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών. «Στον Έβρο τα φυσικά εμπόδια είχαν κάποια σχετικά αποτελέσματα στην ανάσχεση των ροών. Θεωρούμε ότι μπορεί να υπάρχει και ένα παρόμοιο αποτέλεσμα και με τα πλωτά αυτά μέσα. Προσπαθούμε να εξεύρουμε λύσεις για να μειωθούν οι ροές».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στ. Πέτσας, από την άλλη, εξήγησε ότι σκοπός είναι η ενίσχυση των θαλάσσιων συνόρων της χώρας, με την εφαρμογή του συγκεκριμένου μέτρου να βρίσκεται σε πρώτη πιλοτική φάση.

Σύμφωνα με τον ίδιο: «Η Ελλάδα έχει χιλιάδες χιλιόμετρα ακτογραμμής. Εξετάζουμε να ενισχύσουμε τα σύνορά μας με διάφορα μέσα. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο εξετάζουμε και το ενδεχόμενο να προμηθευτούμε πλωτά φράγματα σε ορισμένα περάσματα-σημεία. Πρέπει πρώτα να δούμε αν μπορεί με ασφάλεια να φέρει τα αποτελέσματα που θέλουμε».

Στήνονται πλωτά φράγματα στο Αιγαίο κατά των προσφύγων

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πληροφορική

Πρακτική Άσκηση

05-02-2024

Άγιος Δημήτριος Αττικής

Πληροφορική

Πλήρης Απασχόληση

05-02-2024

Άγιος Δημήτριος Αττικής

⚽🏀 LIVE SCORES
28 Απρ. 2024
Ολυ
17:00
-
Λαμ
25 Απρ. 2024
ΠΑΟ
21:15
-
ΜΑΚ
25 Απρ. 2024
Ρεάλ
22:00
-
ΜΠΑ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;