Κοινωνικό μέρισμα: Μέχρι πότε οι ενστάσεις στο koinonikomerisma.gr
Κοινωνικό μέρισμα: Δείτε αναλυτικά!

Οι ενστάσεις των δικαιούχων για το κοινωνικό μέρισμα, στην ηλεκτρονική διεύθυνση koinonikomerisma.gr προχωρούν κανονικά, ενώ η ηλεκτρονική σελίδα για τις ενστάσεις αναμένεται να παραμείνει ανοιχτή έως και τις 15 Ιανουαρίου 2020, ημέρα Τετάρτη.

Κοινωνικό μέρισμα – Αναλυτικότερα:

Τα αποτελέσματα των ενστάσεων για το κοινωνικό μέρισμα όσων δικαιούχων οι αιτήσεις απορρίφθηκαν, αναμένεται να ανακοινωθούν μέχρι τις 15 Ιανουαρίου 2020, ενώ σε επόμενο χρόνο θα καταβληθεί και η δεύτερη δόση.

Στην προσπάθεια να υπάρξουν διορθώσεις έστω και την τελευταία στιγμή, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης προσπαθεί να βρει κονδύλια προκειμένου ο πραγματικός αριθμός των δικαιούχων να αυξηθεί στις 300.000 από τις 255.000 που είχε αρχικώς υπολογιστεί.

Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να γίνει ένας έλεγχος για να διαπιστωθεί αν έχει υπάρξει λάθος πληροφόρηση από τις βάσεις δεδομένων (π.χ. ΟΑΕΔ, ΟΠΕΚΑ κ.λπ.), έτσι ώστε οι δικαιούχοι να αποζημιωθούν πλήρως και να εισπράξουν την οικονομική ενίσχυση των 700 ευρώ, εφόσον τη δικαιούνται.

Υπενθυμίζονται τα κριτήρια και οι δικαιούχοι στο κοινωνικό μέρισμα:

Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, δικαιούχοι των 700 ευρώ είναι οικογένειες με 4 παιδιά και άνω με ετήσιο εισόδημα έως 20.000 ευρώ, οικογένειες με έναν γονέα μακροχρόνια άνεργο και ετήσιο εισόδημα έως 15.000 ευρώ, οικογένειες με δύο γονείς άνεργους και ετήσιο εισόδημα έως 15.000 ευρώ και οικογένειες με ΑμεΑ χωρίς εισοδηματικό – ηλικιακό κριτήριο.

Κοινωνικό μέρισμα: Δικαιούχοι των 700 ευρώ είναι οι εξής ομάδες πολιτών:

1η Κατηγορία: Οικογένειες με 4 τέκνα και άνω, με φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα, με βάση τις δηλώσεις έτους 2019, έως 20.000 ευρώ.

 Κατηγορία: Οικογένειες που τουλάχιστον ο ένας γονέας είναι μακροχρόνια άνεργος, δηλαδή άνω των 12 μηνών, με τουλάχιστον ένα εξαρτώμενο τέκνο, και με φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα έως 15.000 ευρώ. Λαμβάνονται υπόψη και μονογονεϊκές οικογένειες.

 Κατηγορία: Οικογένειες που και οι δύο γονείς είναι βραχυχρόνια άνεργοι, κάτω δηλαδή των 12 μηνών, με τουλάχιστον ένα εξαρτώμενο τέκνο, και φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα έως 15.000 ευρώ. Λαμβάνονται υπόψη και μονογονεϊκές οικογένειες.

 Κατηγορία: Οικογένειες με εξαρτώμενα τέκνα ΑΜΕΑ, δικαιούχοι του σχετικού επιδόματος, έως 24 ετών.

Επιπλέον προϋποθέσεις για το κοινωνικό μέρισμα:

-Τουλάχιστον ένας από τους δύο γονείς να διαμένει στην Ελλάδα την τελευταία 10ετία.

-Και οι δύο γονείς της οικογένειας να είναι φορολογικοί κάτοικοι της Ελλάδος.

– Το άθροισμα των καταθέσεων όλων των μελών του νοικοκυριού, σε όλα τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας ή του εξωτερικού, καθώς και η τρέχουσα αξία μετοχών και ομολογιών, να μην υπερβαίνει τα 20.000 ευρώ.

Κριτήρια για το κοινωνικό μέρισμα

Τα νοικοκυριά για να λάβουν την εφάπαξ οικονομική ενίσχυση των 700 ευρώ θα πρέπει επιπλέον να πληρούν τα εξής κριτήρια:

α) Ο/η υπόχρεος, ή/και ο/η σύζυγος ή μέλος του συμβολαίου συμβίωσης, διαμένει νόμιμα και μόνιμα στην ελληνική επικράτεια τα τελευταία 7 έτη, όπως προκύπτει από την υποβολή φορολογίας εισοδήματος κατά την τελευταία επταετία.

β) Τόσο ο/η υπόχρεος, όσο και ο/η σύζυγος ή μέλος του συμβολαίου συμβίωσης είναι, με βάση της δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος έτους 2019, φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδος.

γ) Το συνολικό ποσό από τόκους καταθέσεων όλων των μελών του νοικοκυριού σε όλα τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας ή του εξωτερικού, όπως έχουν δηλωθεί στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος (Ε1) του έτους 2019, δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό που προκύπτει από καταθέσεις υψηλότερες των 20.000 ευρώ.

Nα σημειώσουμε επίσης ότι:

Το κοινωνικό µέρισµα είναι αφορολόγητο και ακατάσχετο στα χέρια του Δηµοσίου ή τρίτων κατά παρέκκλιση κάθε άλλης αντίθετης διάταξης, δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση, δεν δεσµεύεται και δεν συµψηφίζεται µε βεβαιωµένα χρέη στη Φορολογική Διοίκηση και στο υπόλοιπο Δηµόσιο, τα ασφαλιστικά ταµεία ή τα πιστωτικά ιδρύµατα και δεν υπολογίζεται στα εισοδηµατικά όρια για την καταβολή οποιασδήποτε παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα.

Δείτε ακόμα: Επίδομα παιδιού Α21: Έρχεται η απόδειξη «συνέπειας» σε σχολείο

Το ΚΕΑ γίνεται Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα – Τι αλλάζει στα κριτήρια

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πρόσθετες Υπηρεσίες Τουρισμού

Εποχιακή Εργασία

04-03-2024

Αγιος Γορδιος

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

15-02-2024

Νέα Σμύρνη

⚽🏀 LIVE SCORES
30 Μαρ. 2024
Παν
15:00
-
Αστ
30 Μαρ. 2024
Βόλ
17:30
-
Κηφ
28 Μαρ. 2024
ΖΑΛΓΚ
20:00
-
ΜΛΝ
28 Μαρ. 2024
ΠΑΡ
21:30
-
ΟΣΦΠ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;