Από πού προέκυψε το διάσημο φιλί κάτω από το γκι;
Γιατί και τα φιλιά κάτω από το γκι έχουν την ιστορία τους!

Ένα από τα πιο δημοφιλή χριστουγεννιάτικα έθιμα παγκοσμίως είναι το φιλί των ερωτευμένων κάτω από το… γκι!

Το γκι (ή ιξός όπως είναι επιστημονικά γνωστό) είναι ένα αειθαλές παράσιτο δέντρων το οποίο εντοπίζεται κυρίως στα έλατα και τις καστανιές. Εκ πρώτης όψεως λοιπόν δεν ακούγεται και πολύ ρομαντικό. Πώς όμως κατέληξε το πιο ρομαντικό φυτό των Χριστουγέννων;

Το γκι λοιπόν ήταν σημαντικό από αρχαιοτάτων χρόνων. Οι αρχαίοι Έλληνες το χρησιμοποιούσαν ως φάρμακο, ενώ ο Ρωμαίος φιλόσοφος Πλίνιος ο Πρεσβύτερος παρατήρησε ότι μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση της επιληψίας.

Το γκι όμως έλαβε διαφορετική χροιά στον 1ο αιώνα μ.Χ  από τους Κέλτες δρυϊδες που το συνέδεαν με την γονιμότητα, καθώς άνθιζε τον χειμώνα. Σύμφωνα με τον μύθο το γκι χρησιμοποιούνταν προκειμένου να σκοτώνει και να επαναφέρει στην ζωή τον θεό Μπαλντούρ και για αυτό τον λόγο σύμβολο της ζωντάνιας και της γονιμότητας.

Το γκι συνέχισε να παίζει σημαντικό ρόλο ως και τον Μεσαίωνα, όπου τον 18ο αιώνα ενσωματώθηκε στον εορτασμό των Χριστουγέννων. Αν και δεν είναι γνωστό πως από ιερό σύμβολο μετατράπηκε σε έθιμο, η εμφάνιση του εθίμου φαίνεται ότι έκανε το ντεμπούτο της στην Αγγλία. Σύμφωνα με αυτή την εκδοχή του εθίμου οι υπηρέτες μπορούσαν να φιλήσουν όποιο κορίτσι ήθελαν κάτω από το χριστουγεννιάτικο γκι και αν εκείνη αρνούνταν ήταν ένδειξη κακοτυχίας.

Μία ακόμη παράδοση αφορούσε τους νεόνυμφους, οι οποίοι έπρεπε να μαζεύουν ένα μούρο από ένα γκι για κάθε φιλί. Μόλις τα μούρα τελείωναν μπορούσαν να σταματήσουν τα φιλιά, καθώς αν συνέχιζαν να φιλιούνται κάτω από το γκι ενώ είχαν τελειώσει τα μούρα θεωρούνταν σημάδι κακοτυχίας.

Από αυτό το γαμήλιο έθιμο λοιπόν προέκυψε και το διάσημο χριστουγεννιάτικο φιλί κάτω από το γκι. Αν συνεπώς θέλετε να φιλήσετε τον/την σύντροφό σας κάτω από ένα γκι, αγοράστε κάποιο με πολλά μούρα καλύτερα!

Δείτε επίσης: 5 περίεργα πράγματα για τα Χριστούγεννα που μάλλον δεν γνωρίζεις!

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Χωρίς κατηγορία

Όλοι οι τύποι εργασίας

21-03-2024

Θεσσαλονικη

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

06-03-2024

Αθήνα

1.000

⚽🏀 LIVE SCORES
20 Απρ. 2024
ΟΦΗ
18:30
-
Βόλ
20 Απρ. 2024
Αστ
19:30
-
Παν
20 Απρ. 2024
ΑΡΗΣ
17:15
-
ΚΟΛ
21 Απρ. 2024
ΑΕΚ
17:15
-
ΠΑΟΚ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;