Νέες ταυτότητες: Πότε θα είναι έτοιμες - Τι είναι η ενιαία ψηφιακή πύλη που έρχεται
Τι ανακοίνωσε για τις νέες ταυτότητες ο Υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης

Όπως γνωρίζουμε εδώ και καιρό, η Ευρωπαϊκή Ένωση προβλέπει την ενίσχυση και προώθηση της ασφάλειας των δελτίων ταυτότητας, έτσι ώστε να περιοριστούν οι πιθανότητες απάτης σχετικά με την πλαστοπροσωπία.

Το Ευρωπαϊκού Συμβούλιο, λοιπόν, υιοθέτησε στις 6 Ιουνίου 2019, έναν κανονισμό, ο οποίος θα διασφαλίζει πως οι ταυτότητες των Ευρωπαίων πολιτών και τα έγγραφα κατοικίας που εκδίδονται σε Ευρωπαίους πολίτες, αλλά και στους εκτός Ε.Ε. συγγενείς τους, θα είναι πιο ασφαλή.

Δηλώσεις Πιερρακάκη για τις νέες ταυτότητες – Πότε θα τις έχουμε στα χέρια μας

Όπως ανακοίνωσε ο Υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, μιλώντας σήμερα (19/12) στο συνέδριο «Βιομηχανία 4.0 – Η ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί», που διοργανώνει στην Αθήνα ο Σύνδεσμος Ελλήνων Βιομηχάνων (ΣΕΒ), στα τέλη του 2021 θα έχουμε στα χέρια μας τις νέες ταυτότητες, ενώ από το πρώτο εξάμηνο του 2020 θα ξεκινήσει η λειτουργία της ενιαίας ψηφιακής πύλης του κράτους για τους πολίτες.

Ενιαία ψηφιακή πύλη

Η ενιαία ψηφιακή πύλη θα έχει ως πρότυπο την αντίστοιχη πύλη της βρετανικής κυβέρνησης και οι πολίτες θα έχουν πρόσβαση σε αυτήν με τους κωδικούς του Taxis ή τους τραπεζικούς κωδικούς.

Αναφορικά με τις ταυτότητες όπως ο ίδιος είπε, ο διαγωνισμός θα αναρτηθεί αύριο Παρασκευή (20/12) ή τη Δευτέρα (23/12).

Ο κ. Πιερρακάκης ανέφερε ότι η προσπάθεια της κυβέρνησης επικεντρώνεται τώρα στην διαλειτουργικότητα των μητρώων του Δημοσίου (π.χ το μητρώο των πολιτών με το μητρώο της ΑΑΔΕ) και θα ακολουθήσει η διόρθωση τυχόν διαφορών στα στοιχεία και η συγκέντρωση των πληροφοριών.

Ταυτόχρονα, προχωρά η ψηφιοποίηση διαδικασιών και η κατάργηση όσων είναι περιττές.

Ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης, σημείωσε ότι η στρατηγική της κυβέρνησης περιλαμβάνει τους άξονες της κυκλικής οικονομίας, της ψηφιακής βιομηχανίας, της δημιουργίας αλυσίδων αξίας και της ανάπτυξης διεθνών συνεργασιών για τα στρατηγικά υλικά.

Τέλος σε ΑΜΚΑ και ΑΦΜ – Ενιαίος αριθμός πολιτών 

Μιλώντας για την ευρύτερη στρατηγική της κυβέρνησης σχετικά με την ταυτοποίηση των πολιτών, δήλωσε ότι σύντομα θα προσθέσουμε και τους κωδικούς του τραπεζικού συστήματος, όπως προβλέπει η ευρωπαϊκή οδηγία, έτσι ώστε οι πολίτες να έχουν πολλαπλούς τρόπους ταυτοποίησης.

Σε αυτή τη στρατηγική, όπως είπε Υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, θα εντάσσεται ο ενιαίος αριθμός πολιτών που θα αντικαταστήσει τον ΑΦΜ, τον ΑΜΚΑ και ο οποίος θα αναγράφεται στις νέες ταυτότητες, όταν αυτές εκδοθούν.

Τι προβλέπεται να ισχύσει για τις νέες ταυτότητες:

ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

  • Σύμφωνα με τους νέους κανονισμούς, οι ταυτότητες θα πρέπει να φτιάχνονται σε ένα ενιαίο φορμάτ πιστωτικής κάρτας, θα περιλαμβάνουν μία λωρίδα αναγνώσιμη από μηχανήματα και θα ακολουθούν τις βασικές προδιαγραφές ασφαλείας που θέτει ο ICAO (International Civil Aviation Organisation).
  • Θα περιλαμβάνουν φωτογραφία και δαχτυλικά αποτυπώματα του ιδιοκτήτη του δελτίου, τα οποία θα είναι αποθηκευμένα σε ψηφιακή μορφή, σε ανέπαφο τσιπ.
  • Οι ταυτότητες θα δείχνουν τον κώδικα της χώρας του κράτους – μέλους που τις εκδίδει, μέσα σε μία σημαία της Ε.Ε.
  • Τα δελτία ταυτότητας θα έχουν ελάχιστη διάρκεια ισχύς πέντε ετών και μέγιστη διάρκεια ισχύος δέκα ετών. Τα κράτη μέλη μπορούν να εκδίδουν δελτία ταυτότητας μεγαλύτερης διάρκειας για άτομα άνω των 70 ετών, ενώ εφόσον εκδίδονται τα δελτία ταυτότητας για ανηλίκους, μπορούν να έχουν περίοδο ισχύος μικρότερη των 5 ετών.

ΕΓΓΥΗΣΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ

Στους νέους κανονισμούς που θεσπίζονται, περιλαμβάνονται και οι ισχυρές εγγυήσεις προστασίας των δεδομένων, έτσι ώστε να διασφαλίζεται ότι οι πληροφορίες που συλλέγονται δε θα είναι προσβάσιμες σε τρίτους. Πιο συγκεκριμένα, οι εθνικές αρχές κάθε κράτους θα έχουν την υποχρέωση να εγγυηθούν την ασφάλεια του χωρίς επαφή μικροκυκλώματος και των δεδομένων που είναι αποθηκευμένα σε αυτό, προκειμένου να μην είναι η δυνατή η πρόσβαση σε αυτό χωρίς άδεια του κατόχου.

Δείτε ακόμα: Τέλη κυκλοφορίας 2020: Τα δικαιολογητικά που χρειάζεστε για την κατάθεση πινακίδων

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Υπηρεσίες ένδυσης και υπόδησης

Όλοι οι τύποι εργασίας

23-01-2024

Αθήνα

Logistics

Πλήρης Απασχόληση

03-01-2024

Μενίδι

⚽🏀 LIVE SCORES
20 Απρ. 2024
ΟΦΗ
18:30
-
Βόλ
20 Απρ. 2024
Αστ
19:30
-
Παν
20 Απρ. 2024
ΑΡΗΣ
17:15
-
ΚΟΛ
21 Απρ. 2024
ΑΕΚ
17:15
-
ΠΑΟΚ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;