Personal branding: 4 τρόποι για να αναδείξεις τον επαγγελματικό σου εαυτό!
Δες πώς μπορείς κι εσύ να χρησιμοποιήσεις το Personal branding για να εξελίξεις την καριέρα σου!

Η σύγχρονη αγορά εργασίας είναι αρκετά απαιτητική και πολλές φορές δεν αρκεί αποκλειστικά η όρεξη για δουλειά, καθώς χρειάζονται και άλλα πράγματα. Τι είναι όμως το Personal branding και πώς μπορεί να σε βοηθήσει ουσιαστικά στην αγορά εργασίας;

Ας δούμε παρακάτω…

Τι είναι το Personal branding;

Το Personal branding είναι ένα όρος που προέρχεται από τον κλάδο του marketing και χρησιμοποιείται για να περιγράψει την φήμη που έχεις χτίσει στην εκάστοτε αγορά εργασίας και γενικώς συνοδεύει το όνομά σου. Αφορά το σύνολο της δημιουργίας και της διατήρησης μίας καλής εικόνας στον επαγγελματικό κόσμο, η οποία συνδέεται άμεσα με εσένα. Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με τις εταιρείες όταν θέλουν να “χτίσουν όνομα”, μόνο που σε αυτή την περίπτωση το brand χτίζεται από εσένα… για εσένα.

Γιατί είναι χρήσιμο το Personal branding;

Η δημιουργία ενός προσωπικού brand συνεπάγεται περισσότερες ευκαιρίες και ισχυρότερη θέση στον κλάδο που δραστηριοποιείσαι ως επαγγελματίας. Το Personal branding μπορείς να το καλλιεργήσεις από την αρχή της φοιτητικής σου ζωής και δεν είναι κάτι που αναπτυχθεί γρήγορα, αλλά θα έχει πολλά οφέλη για την επαγγελματική σου πορεία.

Αυτό συμβαίνει επειδή σταδιακά θα ξεχωρίζεις από τους ανταγωνιστές σου, γιατί ο περίγυρος θα γνωρίζει ότι είσαι καλός σε αυτό που κάνεις. Και όπως είναι γνωστό δεν αρκεί να είσαι καλός σε αυτό που κάνεις, αλλά πρέπει να το γνωρίζουν και οι άλλοι!

3 τρόποι για να το επιτύχεις!

Αν και το Personal branding αποτελεί μία διαρκώς μεταβαλλόμενη κατάσταση, η οποία χρειάζεται μονίμως δουλειά για να διατηρηθεί, παρακάτω παραθέτουμε 4 τρόπους που θα σας βοηθήσουν να κάνετε το πρώτο βήμα για χτίσετε και να διατηρήσετε μία καλή εικόνα του επαγγελματικού σας εαυτού.

Ο πρώτος τρόπος είναι πολύ απλός και μπορεί να αξιοποιηθεί από τις αρχές των φοιτητικών χρόνων. Αν λοιπόν είσαι καλός σε κάτι, μοιράσου το. Γράψε για αυτό σε ένα blog ή ένα site, δίδαξέ το σε συμφοιτητές σου και γενικότερα κάνε την παρουσία σου αισθητή όπου και όποτε μπορείς αποφεύγοντας πάντα τις υπερβολές.

Ένας ακόμη τρόπος για να το επιτύχεις είναι η συζήτηση για ζητήματα του κλάδου σου. Από την σχολή μέχρι τα σεμινάρια, τα συνέδρια ή ακόμη και τα TEDx που μπορεί να παρακολουθείς, μπορείς να βρεις άτομα ακόμη ακόμη και από διαφορετικούς κλάδους και να συζητήσετε για κάτι σχετικό με το αντικείμενο των σπουδών σου.

Σε αυτές τις συζητήσεις είναι σημαντικό, προκειμένου να χτίσεις σταδιακά το Personal branding σου, να έχεις ολοκληρωμένες απόψεις πάνω σε σημαντικά θέματα γενικά και ειδικά επί του επαγγέλματός σου και να τις προβάλλεις μέσω της συζήτησης, ενώ παράλληλα ακούς και τους άλλους. Με αυτό τον τρόπο οι άλλοι σταδιακά θα μάθουν τι κάνεις, πώς το κάνεις και ότι είσαι καλός σε αυτό που κάνεις. Και αυτό είναι το ζητούμενο!

Αν όμως θέλεις να το πας ένα βήμα παραπέρα, δοκίμασε τις ικανότητές σου στο public speaking. Πιο συγκεκριμένα μπορείς να συμμετέχεις σε προσομοιώσεις μεγάλων θεσμών, συνέδρια, workshops ως ομιλητής ή ακόμη και να παρουσιάσεις μία εργασία στο αμφιθέατρο. Καθ’ αυτό τον τρόπο εκτίθεσαι απευθυνόμενος σε μεγάλο κοινό το οποίο έχει κοινά ενδιαφέροντα με εσένα προβάλλοντας κομμάτι της δουλειάς σου. Δεν έχει σημασία αν το συνέδριο ή η εκδήλωση που θα επιλέξεις να παρουσιάσεις θα είναι μικρού ή μεγάλου βεληνεκούς. Αρκεί να κάνεις την αρχή!

Και μην ξεχνάς ότι καθ’ όλη την διάρκεια της φοιτητικής σου ζωής, υπάρχουν ευκαιρίες προβολής σε διάφορες εκδηλώσεις, σεμινάρια και συνέδρια από θεσμούς, φοιτητικούς οργανισμούς κλπ. Και κάπως έτσι φτάσαμε λοιπόν στον τέταρτο και τελευταίο τρόπο, ο οποίος δεν είναι άλλος από το να παραμείνεις ενεργός φοιτητής. Έτσι, όλο και περισσότερα άτομα θα μάθουν με τι ασχολείσαι, ενώ συνήθως αν είσαι πολυάσχολος και καλός σε αυτό που κάνεις, κερδίζεις περισσότερη αξιοπιστία.

Δείτε επίσης: Elevator Pitch: Τι είναι και πώς μπορεί να βοηθήσει την καριέρα σου;

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Μεταφορές

Πλήρης Απασχόληση

22-01-2024

Μαρούσι

800

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

19-12-2023

Νέα Ιωνία Αττικής

⚽🏀 LIVE SCORES
19 Απρ. 2024
ΠΑΟ
20:15
-
ΠΕΡ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;