Πανσέληνος Δεκεμβρίου: Η τελευταία «Παγωμένη Πανσέληνος» της δεκαετίας που θα δούμε σήμερα το βράδυ
H Πανσέληνος Δεκεμβρίου θα εμφανιστεί, καιρού θέλοντος, στο ουρανό λίγο μετά τα μεσάνυχτα από Πέμπτη προς Παρασκευή

Η «Παγωμένη Πανσέληνος» ή αλλιώς Πανσέληνος Δεκεμβρίου θα λάμψει φέτος λίγο μετά τα μεσάνυχτα, από Πέμπτη (12/12) προς Παρασκευή (13/12) στις 12:12 τη νύχτα.

Η «Παγωμένη Πανσέληνος» εμφανίζεται στο ουρανό τον δωδέκατο μήνα του χρόνου και δώδεκα μέρες πριν τα Χριστούγεννα και θα την δούμε απόψε, Πέμπτη προς Παρασκευή ξημερώματα να λάμπει, εφόσον το επιτρέψει ο καιρός.

Η Πανσέληνος Δεκεμβρίου θα είναι και η τελευταία της δεκαετίας.

Γιατί λέγεται «Παγωμένη Πανσέληνος»;

Η «Παγωμένη Πανσέληνος» έχει πάρει το όνομά της από τις χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα που μπαίνει επίσημα σε λίγες μέρες.

Η σπάνια Πανσέληνος Δεκεμβρίου ή Παγωμένη Πανσέληνος θα κάνει την εμφάνισή της δώδεκα λεπτά μετά τα μεσάνυχτα και θα μείνει στον ουρανό έως το πρωί της Παρασκευής.

Το συγκεκριμένο φαινόμενο ονομάζεται «Πανσέληνος της Μεγάλης νύχτας», «Παγωμένη Πανσέληνος», «Moon before Yule», δηλαδή «Πανσέληνος πριν τα Χριστούγεννα», άλλα και “Πανσέληνος των Βελανιδιών”.

Γιατί ονομάζεται «Πανσέληνος της Μεγάλης Νύχτας» 

Οι Ευρωπαίοι της είχαν δώσει αυτό το όνομα, σύμφωνα με τη ΝΑSA, γιατί το φεγγάρι είναι κοντά στο χειμερινό ηλιοστάσιο. Όπως εξηγεί η NASA: «Το επίπεδο της τροχιάς της σελήνης γύρω από τη Γη, ταιριάζει σχεδόν απόλυτα με το επίπεδο της τροχιάς γύρω από τον Ήλιο. Όταν το μονοπάτι του Ήλιου εμφανίζεται στον ουρανό στο χαμηλότερο σημείο για ολόκληρο τον χρόνο, το μονοπάτι της πανσελήνου απέναντι από τον Ήλιο εμφανίζεται ψηλότερα στον ουρανό».

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι φυλές Algonquin που ζούσαν στα βόρεια και στα ανατολικά, είχαν ονομάσει την τελευταία πανσέληνο της σεζόν ως «Παγωμένη Πανσέληνο», καθώς οι νύχτες ήταν μεγάλες και κρύες.

«Yule Moon»

Η ευρωπαϊκή ονομασία της Πανσελήνου του Δεκεμβρίου ήταν το «Yule Moon».

Το «Yule» ήταν ένα τριήμερο χειμερινό φεστιβάλ που είχε τις ρίζες του στον 10ο αιώνα, όταν ο βασιλιάς Haakon συνδύασε το φεστιβάλ Yule με τα Χριστούγεννα, θέλοντας έτσι να συμβολίσει τη χριστιανοποίηση της Νορβηγίας.

Δες ακόμα: Κι όμως το φεγγάρι είναι γηραιότερο από ότι πιστεύαμε μέχρι σήμερα!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πληροφορική

Πρακτική Άσκηση

05-02-2024

Άγιος Δημήτριος Αττικής

Logistics

Πλήρης Απασχόληση

03-01-2024

Μενίδι

⚽🏀 LIVE SCORES
19 Απρ. 2024
ΠΑΟ
20:15
-
ΠΕΡ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;