Ευρωπαϊκά Βραβεία Κινηματογράφου 2019: Οι μεγάλοι νικητές
Στην λαμπερή τελετή που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο, 7/12, ανακοινώθηκαν οι νικητές για τα Ευρωπαϊκά Βραβεία Κινηματογράφου 2019.

Παρά τις προβλέψεις, η ταινία του Γιώργου Λάνθιμου “Η Ευνοούμενη” κατάφερε να αναδειχθεί η μεγάλη νικήτρια στα Ευρωπαϊκά Βραβεία Κινηματογράφου 2019. Στην υπέρλαμπρη τελετή που πραγματοποιήθηκε η ταινία του Γιώργου Λάνθιμου σάρωσε κατακτώντας 8 βραβεία!

Πολλοί λέγανε ότι η ταινία είναι αρκετά παλιά ώστε να μπορέσει να ξεχωρίσει στα εν λόγω βραβεία, καθώς προβλήθηκε στην αρχή του 2019. Και ότι ταινίες όπως το “J’ Accuse” του Polanski ή το “Pain & Glory” του Almodovar θα βγουν μεγάλοι νικητές.

Ωστόσο, ο Λάνθιμος αναδείχθηκε 0 «Ευρωπαίος Σκηνοθέτης» της χρονιάς, ενώ “Η Ευνοούμενη” ανακηρύχθηκε «Ευρωπαϊκή Ταινία» και «Ευρωπαϊκή Κωμωδία» της χρονιάς. Η πρωταγωνίστριά του, Ολίβια Κόλμαν, η οποία κέρδισε και το Βραβείο Όσκαρ για τον ρόλο της Βασίλισσας Άννας στην ταινία, ανακηρύχθηκε και «Ευρωπαία Ηθοποιός» για το 2019.

Η ταινία του Λάνθιμου, σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ, απέσπασε ακόμη τα βραβεία Μοντάζ με τον Γιώργο Μαυροψαρίδη, Φωτογραφίας με τον Ρόμπι Ράιαν, Μακιγιάζ με την Νάντια Στέισι και Κοστουμιών, με την Σάντι Πάουελ.

Το Βραβείο του «Ευρωπαίου Ηθοποιού» κέρδισε ο Antonio Banderas για την ταινία του Pedro Almodovar «Πόνος και Δόξα» («Pain and Glory»), ενώ το Βραβείο του Κοινού απονεμήθηκε στην ταινία «Ψυχρός Πόλεμος» («Cold War») του Πάβελ Παβλικόφσκι. Καλύτερο ευρωπαϊκό ντοκιμαντέρ αναδείχθηκε το Βρετανοαμερικανικό «For Sama», με θέμα μια γυναίκα στον πόλεμο της Συρίας.

Το Βραβείο για την Συνολική Προσφορά στον Κινηματογράφο απονεμήθηκε στον Γερμανό σκηνοθέτη Βέρνερ Χέρτσογκ. Ο γνωστός σκηνοθέτης δήλωσε:

“Μπορούμε να χαιρόμαστε που δεν υπάρχει “ευρωπαϊκός κινηματογράφος”, με μόνο ένα στιλ. Χαίρομαι που η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη κατέστησε εφικτό μικρές χώρες να δημιουργήσουν υπέροχες ταινίες.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι τοο μεγαλύτερο εγχείρημα ειρήνης στην ιστορία.”

Η Ζιλιέτ Μπινός έλαβε το τιμητικό Βραβείο Ευρωπαϊκού Επιτεύγματος στον Παγκόσμιο Κινηματογράφο και, παραλαμβάνοντάς το, αναφέρθηκε στον νέο τον ρόλο της Τέχνης στον σημερινό ταραγμένο κόσμο:

“Τέχνη είναι να βρίσκεις το νέο, να το μοιράζεσαι, να βρίσκεις έναν καινούργιο κόσμο.

Να διαλέγετε τις ταινίες σας, να είστε υπεύθυνες για ό,τι επιλέγετε, διότι κάνουμε την διαφορά.”

Τα Ευρωπαϊκά Βραβεία Κινηματογράφου θεωρούνται τα σημαντικότερα κινηματογραφικά βραβεία στην Ευρώπη και αποφασίζονται από την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Κινηματογράφου, σύμφωνα με το πρότυπο των Όσκαρ. Κάθε δύο χρόνια η απονομή φιλοξενείται στο Βερολίνο, ενώ ενδιάμεσα την διοργάνωσή τους αναλαμβάνει κάποια άλλη ευρωπαϊκή πόλη. Οπότε, ας δώσουμε ραντεβού του χρόνου στην Ισλανδία!

Δες επίσης: Ευρωπαϊκά Βραβεία Κινηματογράφου 2019: Οι νικητές στις τεχνικές κατηγορίες

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

18-12-2023

Μαρούσι

Πληροφορική

Πλήρης Απασχόληση

22-01-2024

Αιγάλεω

⚽🏀 LIVE SCORES
24 Απρ. 2024
Λαμ
17:00
-
ΠΑΟ
24 Απρ. 2024
Άρη
19:30
-
Ολυ
24 Απρ. 2024
ΜΟΝ
20:00
-
ΦΕΝ
24 Απρ. 2024
BARC
22:00
-
ΟΣΦΠ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;