ΑΚΡΑΙΟ! Αλλά τα λουλούδια... ουρλιάζουν όταν βρίσκονται υπό στρες
Μία νέα έρευνα υποστηρίζει ότι τα λουλούδια και τα φυτά όταν βρίσκονται σε συνθήκες στρες βγάζουν κραυγές που δε γίνονται αντιληπτές από το ανθρώπινο αυτί!

Είναι μία από τις πιο ακραίες και διαφορετικές έρευνες που έχουμε ακούσει τελευταία. Τα φυτά όταν βιώνουν στρες, όπως και οι άνθρωποι, λόγω ξηρασίας ή φυσικής βλάβης, συχνά εκπέμπουν υπερηχητικές κραυγές, που δεν γίνονται, όμως, αντιληπτές από τους ανθρώπους.

Μια νέα έρευνα από Ισραηλινούς επιστήμονες υποστηρίζει τα παραπάνω, σύμφωνα με την οποία τα φυτά όχι μόνο βλέπουν, μυρίζουν και ακούνε, αλλά επίσης δεν είναι σιωπηλά. Στην πραγματικότητα, “μιλάνε” και, μάλιστα, “ουρλιάζουν” όταν βρίσκονται υπό πίεση!

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ, με επικεφαλής τον Ιτζάκ Καΐτ, έκαναν τη σχετική προδημοσίευση στη βάση δεδομένων bioRxiv. Οι ερευνητές τοποθέτησαν ευαίσθητα μικρόφωνα κοντά σε ντοματιές και φυτά καπνού, που βρίσκονταν σε συνθήκες στρες. Τα μικρόφωνα αυτά έπιασαν υπερηχητικά ουρλιαχτά από απόσταση περίπου δέκα εκατοστών. Σύμφωνα με τους ερευνητές:

“Τα ευρήματα μας μπορούν να αλλάξουν τον τρόπο που σκεφτόμαστε για το φυτικό βασίλειο, το οποίο έχει θεωρηθεί σχεδόν σιωπηλό μέχρι τώρα.”

Οι ήχοι αυτοί, που πιάνουν τα μικρόφωνα, είναι στη γκάμα των 20 έως 100 kilohertz, η οποία μπορεί να γίνει αντιληπτή από μερικούς οργανισμούς σε απόσταση έως πέντε μέτρων από τα φυτά, σύμφωνα με τους ερευνητές. Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι οι κραυγές αυτές ακούγονται από ορισμένα έντομα, ζώα και φυτά. Θα μπορούσαν να τις ακούσουν και οι άνθρωποι με τα κατάλληλα όργανα. Αυτό θα εξυπηρετούσε για την έλλειψη νερού στις γεωργικές καλλιέργειες και άλλες τέτοιες λειτουργίες.

Όπως τα ζώα και οι άνθρωποι, έτσι και τα φυτά αντιδρούν στο φυσικό στρες με διάφορους τρόπους, όπως είναι για παράδειγμα η απελευθέρωση χημικών ουσιών με διακριτές οσμές, η αλλαγή του χρώματος ή του σχήματος τους και διάφοροι άλλοι τρόποι. Στο παρελθόν, είχε διαπιστωθεί ότι ορισμένα φυτά αντιδρούν στους ήχους. Η νέα αυτή έρευνα πηγαίνει ένα βήμα παραπέρα και υποστηρίζει ότι τα ίδια βγάζουν ηχητικά σήματα, όταν κάτι δεν πάει καλά στο περιβάλλον τους.

Τα ισραηλινά πειράματα δείχνουν ότι τα διαφορετικά είδη φυτών βγάζουν διαφορετικούς ήχους. Επιπλέον, το ίδιο φυτό βγάζει διαφορετικούς ήχους ανάλογα με την αιτία που του προκαλεί το στρες που βιώνει. Ένα παράδειγμα είναι τα διψασμένα φυτά του καπνού που βγάζουν πιο δυνατή φωνή από τα φυτά που τους κόβονται τα φύλλα.

Οι ντοματιές βγάζουν κατά μέσο όρο περίπου 35 υπερηχητικές κραυγές την ώρα σε περίπτωση έλλειψης νερού και 25 όταν κάποιος κόβει ένα κλαδί τους. Στα φυτά του καπνού οι κραυγές στις δύο αυτές περιπτώσεις στρες είναι 11 και 15 αντίστοιχα. Από την άλλη, φυτά χωρίς τέτοιους παράγοντες στρες εκπέμπουν λιγότερη από μια υπερηχητική κραυγή ανά ώρα.

Οι ερευνητές έκαναν τις διαπιστώσεις αυτές με τη βοήθεια προγράμματος τεχνητής νοημοσύνης, που έκανε αναλύσεις των ήχων σε υπολογιστή. Μάλιστα, διαπίστωσαν ότι κάθε φυτό έχει τη δική του υπερηχητική «υπογραφή», που είναι ξεχωριστή για τις τρεις κατηγορίες (ξηρασία, κόψιμο, ανέπαφο) στρες.

Η νέα αυτή έρευνα υποστηρίζει ότι στο μέλλον, οι γεωργοί μπορεί να χρησιμοποιούν αυτή την τεχνολογία για να “ακούνε” τις καλλιέργειες στα χωράφια τους. Αυτό θα βοηθήσει πολύ στο να λυθούν διάφορα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι καλλιέργειες λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Αυτό που μένει ακόμη να εξεταστεί είναι το αν τα φυτά «φωνάζουν» επίσης σε περίπτωση ασθένειας, υπερβολικού αλατιού στο χώμα, ακραία χαμηλής ή υψηλής θερμοκρασίας και σε άλλους παράγοντες! Επίσης, είναι άγνωστο ακόμη κατά πόσο όλα τα φυτά βγάζουν ήχους ή μόνο μερικά.

Άλλοι πάντως επιστήμονες, όπως ο καθηγητής βιολογίας των φυτών Έντουαρντ Φάρμερ του Πανεπιστημίου της Λωζάννης, σύμφωνα με το “New Scientist”, εμφανίστηκαν επιφυλακτικοί στο κατά πόσο όλοι οι ήχοι που έπιασαν τα μικρόφωνα, όντως προέρχονται από τα φυτά ή και από άλλες διάφορες αιτίες. Ο καθηγητής υποστηρίζει ότι οι ήχοι μπορεί να προέρχονται από το χώμα!

Δες ακόμα: Αυτό είναι το πρώτο λουλούδι που άνθισε ποτέ στην Γη!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πωλήσεις

Εποχιακή Εργασία

15-02-2024

Ναουσα

1.500

Παραγωγή

Πλήρης Απασχόληση

11-03-2024

Ασπρόπυργος

⚽🏀 LIVE SCORES
19 Απρ. 2024
ΠΑΟ
20:15
-
ΠΕΡ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;