Κοινωνικό μέρισμα 2019: Τo απόγευμα οι επίσημες ανακοινώσεις - Ποιοι είναι δικαιούχοι
Δείτε αναλυτικά για το Κοινωνικό μέρισμα 2019!

Σήμερα, Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου, το απόγευμα, αναμένεται να γίνουν οι επίσημες ανακοινώσεις για το κοινωνικό μέρισμα 2019, καθώς αναμένεται η δημοσίευση της απόφασης για τους δικαιούχους και τα κριτήρια στο κοινωνικό μέρισμα 2019.

Σήμερα, λοιπόν, θα γίνουν οι ανακοινώσεις για το κοινωνικό μέρισμα 2091 από τον αρμόδιο Υπουργό Οικονομικών, όπως προανήγγειλε η Υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Δόμνα Μιχαηλίδου, μιλώντας στον ΑΝΤ1.

Η Υφυπουργός μάλιστα χαρακτήρισε «πολύ μεγάλη επιτυχία το ότι καταφέρνει η κυβέρνηση να δώσει το επίδομα (σ.σ κοινωνικό μέρισμα), δεδομένου ότι τον Μάιο το έδωσαν με τη μορφή της 13ης σύνταξης».

Η ίδια αναφέρθηκε επίσης και στις προτεραιότητες της επιδοματικής πολιτικής, κάνοντας έτσι αναφορά και στους δικαιούχους στο κοινωνικό μέρισμα 2019 και λέγοντας ότι αφορούν τα άτομα με αναπηρία, ενώ ανακοίνωσε ότι σε λίγες μέρες θα γίνει ενημέρωση από το Υπουργείο για τις πολιτικές του επόμενου διαστήματος, στο επίκεντρο των οποίων θα βρεθεί η στήριξη των μονογονεϊκών οικογενειών.

Η καλή πορεία των εσόδων αναμένεται να αυξήσει το ποσό που θα δοθεί στους δικαιούχουςόπως άλλωστε άφησε χθες να εννοηθεί με δηλώσεις του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας. 

Σύμφωνα με τα δεδομένα που έχουν γίνει γνωστά μέχρι στιγμής, το κοινωνικό μέρισμα 2019 θα δοθεί σε τρεις κατηγορίες δικαιούχων, ενώ υπάρχει πιθανότητα φέτος να μην χρειαστούν ηλεκτρονικές αιτήσεις.

Όπως και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης είχε ανακοινώσει κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο 13ο συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας, 200.000 νοικοκυριά θα λάβουν το έκτακτο επίδομα πριν από τα Χριστούγεννα. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσδιόρισε τα 200.000 νοικοκυριά ως εξής:

Κοινωνικό μέρισμα 2019: Οι τρεις (3) κατηγορίες δικαιούχων:

1. Μακροχρόνια ανέργους

Κοινωνικό μέρισμα 2019: Ποιοι θεωρούνται μακροχρονίως άνεργοι από τον ΟΑΕΔ

2. Πολύτεκνες οικογένειες

3. Οικογένειες με τέκνα ΑΜΕΑ

Σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, οι επίσημες ανακοινώσεις θα γίνουν από το Υπουργείο Οικονομικών μέσα στην εβδομάδα που διανύουμε, την Πέμπτη (05/12), δηλαδή σήμερα, μία ημέρα μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup.

Το κοινωνικό μέρισμα 2019 αφορά τα 500 έως 1000 ευρώ πριν τα Χριστούγεννα, τα οποία αναμένεται να λάβουν 200.000 νοικοκυριά μακροχρόνια ανέργων, πολύτεκνων οικογενειών και οικογενειών με εξαρτώμενα τέκνα ΑΜΕΑ.

Το ακριβές ύψος του μερίσματος δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό, παρόλα αυτά, όπως επιβεβαίωσε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, η Υφυπουργός Εργασίας, Δόμνα Μιχαηλίδου, αυτό θα κυμανθεί από 500 έως 1.000 ευρώ.

Όπως επίσης ανέφερε η Δόμνα Μιχαηλίδου, κατατέθηκε το νομοσχέδιο, στο οποίο περιλαμβάνεται η διάταξη για το επίδομα γέννας. Το επίδομα για κάθε παιδί που γεννιέται είναι «καθαρά δημογραφικό και όχι προνοιακού χαρακτήρα επίδομα», τόνισε η Υφυπουργός, επιβεβαιώνοντας ότι το επίδομα γέννας θα δίνεται σε δύο δόσεις, το πρώτο κατά τον τοκετό και το δεύτερο έξι μήνες μετά.

ΟΠΕΚΑ: Όλες οι αλλαγές σε ΚΕΑ, Επίδομα παιδιού Α21 & Επίδομα γέννας!

Στη συνέχεια, η ίδια ξεκαθάρισε επίσης ότι το επίδομα γέννας θα δίνεται και στις ανασφάλιστες μητέρες.

Ερωτηθείσα σχετικά με το αν θα χορηγείται κατόπιν αίτησης ή αυτόματα, εκείνη ανακοίνωσε ότι γίνεται προσπάθεια να γίνει το πρώτο επίδομα που θα δίνεται ψηφιακά, σημείωσε, ωστόσο ότι, θα διατηρηθεί και ο παραδοσιακός τρόπος υποβολής αιτήσεων.

Δηλώσεις Θ. Σκυλακάκη στην ΕΡΤ:

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο Υφυπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης, αναφέρθηκε σε έντονα κοινωνικό κριτήριο που θα χρησιμοποιηθεί για την επιλογή των δικαιούχων, χωρίς, ωστόσο, να δώσει διευκρινήσεις.

Ο κ. Σκυλακάκης επανέλαβε ότι το επίδομα θα καταβληθεί πριν από τα Χριστούγεννα, τονίζοντας ότι είναι πιθανό να χρειαστεί η υποβολή ηλεκτρονικής αίτησης από την πλευρά των δικαιούχων προκειμένου να συγκεντρωθεί η πληροφορία που έχει να κάνει με τον αριθμό τραπεζικού λογαριασμού.

Εφάπαξ καταβολή – Ποιοι θα το πάρουν

Παρά τα σενάρια που κυκλοφόρησαν τις τελευταίες ημέρες για εφάπαξ έκπτωση κάποιου φόρου, η κυβέρνηση θα δώσει κοινωνικό μέρισμα 2019, ενώ, όπως είχε ανακοινώσει ο Υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, φέτος το κοινωνικό μέρισμα θα δοθεί σε μετρητά στο χέρι. Οι τελικές ανακοινώσεις αναμένονται εντός της εβδομάδας, πιθανόν σήμερα Πέμπτη (05/12), μία ημέρα δηλαδή μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup.

Το τι τελικά θα ισχύσει με το κοινωνικό μέρισμα 2019 θα εξαρτηθεί από το ύψος του διαθέσιμου δημοσιονομικού χώρου.

Σύμφωνα με πηγές του Υπουργείου Οικονομικών, εάν το υπερπλεόνασμα κινηθεί στην εκτιμώμενη ζώνη των 436 εκατ. ευρώ, τότε οι δυνατότητες είναι συγκεκριμένες.

Σημειώνεται επίσης ότι από τον φετινό δημοσιονομικό χώρο, θα εξοφληθεί και μέρος των οφειλών που έχει το δημόσιο προς τη ΔΕΗ από τα επιδοτούμενα τιμολόγια των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας.

Δείτε ακόμα: Δώρο Χριστουγέννων σε ανέργους του ΟΑΕΔ & ιδιωτικό τομέα: Δείτε το ποσό που δικαιούστε!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

27-02-2024

Αγία Παρασκευή Αττικής

Υπάλληλοι γραφείου

Μερική Απασχόληση

15-03-2024

Αργυρούπολη

590

⚽🏀 LIVE SCORES
30 Μαρ. 2024
Παν
15:00
-
Αστ
30 Μαρ. 2024
Βόλ
17:30
-
Κηφ
29 Μαρ. 2024
ΦΕΝ
19:45
-
ΑΛΜΠ
29 Μαρ. 2024
ΒΙΡ
21:30
-
ΠΑΟ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;