5 Δεκεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντισμού!
Σήμερα είναι η Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντισμού!

Λίγα λόγια για την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντισμού…

Η 5η Δεκεμβρίου καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντισμού μετά από γενική συνέλευση του Ο.Η.Ε. για την Οικονομική και Κοινωνική Ανάπτυξη το 1985. Στόχος της Παγκόσμιας Ημέρας Εθελοντισμού είναι να τιμήσει με αυτό τον τρόπο τους χιλιάδες εθελοντές σε αυτό τον κόσμο που πολλές φορές με κίνδυνο την ζωή τους βοηθούν συνανθρώπους τους, ακόμη και αν τίθεται σε κίνδυνο η ζωή ή η σωματική τους ακεραιότητα.

Από το 2015 μάλιστα ο Ο.Η.Ε έχει θέσει 17 στόχους για βιώσιμη ανάπτυξη, προκειμένου να δεσμεύσει τόσο τους εθελοντές, όσο και διάφορους φορείς και απλούς πολίτες προκειμένου ως το 2020 να έχουν καλυτερέψει οι συνθήκες διαβίωσης στον πλανήτη. Αυτοί οι 17 στόχοι αφορούν ένα ευρύ φάσμα προβλημάτων και οι εθελοντικές δράσεις και δραστηριότητες του Ο.Η.Ε. κινούνται με γνώμονα αυτούς τους στόχους σε συνεργασία με άλλους οργανισμούς και φορείς.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

The Sustainable Development Goals (SDGs) are a collection of 17 global goals set by the United Nations General Assembly in 2015 for the year 2030. The SDGs are part of Resolution 70/1 of the United Nations General Assembly, the 2030 Agenda. The Sustainable Development Goals are: 1)No Poverty 2)Zero Hunger 3)Good Health and Well-being 4)Quality Education 5)Gender Equality 6)Clean Water and Sanitation 7)Affordable and Clean Energy 8)Decent Work and Economic Growth 9)Industry, Innovation, and Infrastructure 10)Reducing Inequality 11)Sustainable Cities and Communities 12)Responsible Consumption and Production 13)Climate Action 14)Life Below Water 15)Life On Land 16)Peace, Justice, and Strong Institutions 17)Partnerships for the Goals. The goals are broad based and interdependent. The 17 Sustainable Development Goal’s each have a list of targets that are measured with indicators.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Sustainable Development Goals (@sdg.awareness) στις

Ο Ο.Η.Ε. μάλιστα κάθε 3 χρόνια εκδίδει μία αναφορά στην οποία αναφέρονται δεδομένα, στατιστικά και πληροφορίες σχετικές με ο πνεύμα του εθελοντισμού διεθνώς. Η τελευταία αναφορά δημοσιεύτηκε το 2018 και σύμφωνα με αυτήν σε γενικά πλαίσια οι άνθρωποι παγκοσμίως έχουν αυξανόμενη τάση να βοηθούν εθελοντικά για κοινούς σκοπούς. Ωστόσο, όπως είναι φυσικό αυτό διαφέρει από χώρα σε χώρα, καθώς και βάσει του φύλου, της ηλικίας και άλλων παραγόντων.

‘Ενα άλλο θέμα που αναφέρθηκε στην αναφορά ήταν η διαφορά μεταξύ του επίσημου και του ανεπίσημου εθελοντισμού. Όσον αφορά τον ανεπίσημο εθελοντισμό οι γυναίκες φαίνεται ότι υπερτερούν του ανδρικού πληθυσμού θίγοντας περισσότερο ζητήματα σχετικά με την ισότητα των φύλων. Παράλληλα αναφέρεται ότι αν και στην επίσημη μορφή εθελοντισμού οι εθελοντές έχουν μεγαλύτερη πρόσβαση σε συνεργαζόμενους φορείς και πόρους προκειμένου να διεκπεραιώσουν τις δράσεις τους, ο ανεπίσημος εθελοντισμός προσφέρει μεγαλύτερη ευελιξία και δυνατότητα καινοτομίας. Οπότε αν και τα δύο είδη διακατέχονται από το πνεύμα της αλληλεγγύης, το καθένα διαθέτει διαφορετικά θετικά σημεία.

Μερικά οφέλη του εθελοντισμού…

Ο εθελοντισμός τα τελευταία χρόνια έχει αρχίσει να αναπτύσσεται ιδιαιτέρως στην χώρα μας, με ολοένα περισσότερους νέους να βοηθούν εθελοντικά στην Ελλάδα ή το εξωτερικό συμμετέχοντας σε δράσεις σχετικές με τα ζητήματα που τους αφορούν, όπως η ισότητα των δύο φύλων, το προσφυγικό και το περιβάλλον.

Όλες αυτές οι εθελοντικές δράσεις μόνο θετικό αντίκτυπο μπορούν να έχουν τόσο στην κοινωνία, όσο και στο ίδιο το άτομο. Αρχικά, όταν κάποιος ασχολείται εθελοντικά με κάτι που του αρέσει του δίνεται η δυνατότητα να εντρυφήσει περισσότερο σε αυτό το ζήτημα και παράλληλα να γνωρίσει ανθρώπους που έχουν το ίδιο ενδιαφέρον για αυτό το θέμα με αυτόν.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Happy #InternationalVolunteerDay! Who is your favourite volunteer? Join us thanking them: #ThanksVolunteers

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη IFRC (@ifrc) στις

Επιπλέον, μαθαίνει να λειτουργεί στα πλαίσια μίας ομάδας και αναλόγως την δραστηριότητα, αποκτάει πολλές δεξιότητες τις οποίες αργότερα μπορεί να χρησιμοποιήσει στην επαγγελματική του πορεία.

Παρόλα αυτά το σημαντικότερο πράγμα που αποκτάει ένας εθελοντής είναι το αίσθημα της πληρότητας που νιώθει μόλις δει τους κόπους του να ανταμείβονται και την κοινωνία να καλυτερεύει έστω και λίγο λόγω μίας μικρής ή μεγάλης πράξης που μπορεί ο ίδιος να έκανε.

Δείτε επίσης: Η εμπειρία μου ως Global Volunteer στην Πολωνία

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

14-02-2024

Καλλιθέα Αττικής

950

Μεταφορές

Πλήρης Απασχόληση

22-01-2024

Μαρούσι

800

⚽🏀 LIVE SCORES
25 Απρ. 2024
ΠΑΟ
21:15
-
ΜΑΚ
25 Απρ. 2024
Ρεάλ
22:00
-
ΜΠΑ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;