Οι Ζαπατίστας σπάνε τον κυβερνητικό κλοιό και διευρύνουν τα εδάφη της εξέγερσης
Ο EZLN σπάει το στρατιωτικό κλοιό, καταλαμβάνει εδάφη & ιδρύει 7 νέα καρακόλ, αυτόνομους δήμους, κέντρα αυτόνομης αντίστασης και Ζαπατιστικής εξέγερσης

Ο EZLN (Ζαπατιστικός Στρατός για την Εθνική Απελευθέρωση) με μια σειρά ανακοινωθέντων, στα μέσα Αυγούστου, ανακοίνωσε την επέκταση των απελευθερωμένων περιοχών και τη δημιουργία 11 Κέντρων Αυτόνομης Αντίστασης και Ζαπατιστικής Εξέγερσης (CRAREZ) στην πολιτεία της Τσιάπας που περιλαμβάνουν 7 νέα Καρακόλ και 4 νέους Αυτόνομους Δήμους.

Έτσι, μαζί με τα ήδη υπάρχοντα 5 Καρακόλ και τους 27 έως τώρα Αυτόνομους Δήμους, τα ζαπατίστικα κέντρα εξέγερσης είναι πλέον 43.

“Χιλιάδες συνελεύσεις των ζαπατιστικών κοινοτήτων στα βουνά του νοτιοανατολικού Μεξικού σκέφτηκαν και αναζήτησαν δρόμους, τρόπους, χρόνους. Αψηφώντας την περιφρόνηση του ισχυρού, που μας έχει διαγράψει θεωρώντας μας αδαείς και ανόητους, χρησιμοποιήσαμε την ευφυΐα, τη γνώση και τη φαντασία.

Μετά από χρόνια σιωπηλής δουλειάς, παρά την πολιορκία, παρά τις εκστρατείες του ψεύδους, παρά τις συκοφαντίες, παρά τις στρατιωτικές περιπολίες, παρά την εθνοφυλακή, παρά τις αντι-αντάρτικες καμπάνιες που μεταμφιέζονται σε κοινωνικά προγράμματα, παρά τη λήθη και την απαξίωση, έχουμε γίνει περισσότεροι και πιο δυνατοί….

…Και σπάσαμε τον κλοιό.

Βγήκαμε χωρίς να ζητήσουμε την άδεια, και τώρα βρισκόμαστε και πάλι μαζί σας αδελφές, αδελφοί και αδελφοίες, σύντροφοι, συντρόφισσες και συντροφόισσες. Οι πολιορκητές έμειναν σαν ένας βρώμικος λεκές, περικυκλωμένοι οι ίδιοι μέσα σε ένα έδαφος που διευρύνθηκε, ένα έδαφος όπου εξαπλώνεται η εξέγερση. Ο κυβερνητικός κλοιός έμεινε πίσω μας, δεν δούλεψε και δεν θα δουλέψει ποτέ. Ακολουθούμε μονοπάτια και διαδρομές που δεν υπάρχουν στους χάρτες και τους δορυφόρους..”.

Στο ανακοινωθέν της 17ης Αυγούστου, ο ΕΖΛΝ καλεί τόσο το Εθνικό Ιθαγενικό Κογκρέσο του Μεξικού στη συνδιαμόρφωση μιας συνάντησης, για την υπεράσπιση των ιθαγενικών εδαφών και της Μάνας Γης, όσο και τα εθνικά και διεθνή δίκτυα αλληλεγγύης “…να ξεκινήσουν την ανάλυση και τη συζήτηση για τη συγκρότηση ενός Διεθνούς Δικτύου Αντίστασης και Εξέγερσης, Πόλου, Πυρήνα, Ομοσπονδίας, Συνομοσπονδίας ή όπως αλλιώς ονομαστεί, που να βασίζεται στην ανεξαρτησία και στην αυτονομία αυτών που το αποτελούν απορρίπτοντας ρητά τον ηγεμονισμό και την ομογενοποίηση, και στο οποίο η αλληλεγγύη και η αλληλοβοήθεια θα είναι άνευ όρων, οι καλές και κακές εμπειρίες του αγώνα του καθενός θα μοιράζονται·…”

Ολόκληρο το ανακοινωθέν του EZLN για τη δημιουργία των νέων καρακόλ εδώ.

Δείτε σχετικά:

Μιλήσαμε με τον αρχιτέκτονα του κέντρου επιμόρφωσης δασκάλων στην Τσιάπας για την ελληνική καμπάνια που στήριξε τον αγώνα των εξεγερμένων Ζαπατίστας

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Επιστήμες

Μερική Απασχόληση

31-01-2024

Ξηροκρηνη

400

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

14-02-2024

Καλλιθέα Αττικής

950

⚽🏀 LIVE SCORES
28 Απρ. 2024
Ολυ
17:00
-
Λαμ
28 Απρ. 2024
ΠΑΟ
19:30
-
ΑΕΚ
25 Απρ. 2024
Ρεάλ
ΤΕΛ
101 - 88
ΜΠΑ
26 Απρ. 2024
ΜΟΝ
20:00
-
ΦΕΝ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;