25 Νοεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών
Μάθε περισσότερα για την Παγκόσμια Ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών!

Λίγα λόγια για την ημέρα…

Στις 25 Νοεμβρίου του 1960 δολοφονήθηκαν στον Αγ. Δομίνικο με βάναυσο τρόπο έπειτα από διαταγή του κυβερνήτη της χώρας οι 3 πολιτικές ακτιβίστριες και αδερφές Μιραμπάλ. Έκτοτε έγιναν σύμβολα του φεμινιστικού κινήματος, με αποτέλεσμα οι ακτιβίστριες για τα δικαιώματα των γυναικών να ορίσουν την 25η Νοέμβρη ως ημέρα κατά της έμφυλης βίας. Όσον αφορά τον Ο.Η.Ε. μετά την Διακήρυξη για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών στις 20 Δεκεμβρίου του 1993, στις 7 Δεκεμβρίου του 2000 επιτέλους υιοθετεί επισήμως την 25η Νοέμβρη ως Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών.

Κάθε χρόνο ο Ο.Η.Ε. θέτει ως ένα κύριο ζήτημα σχετικό με το θέμα επί τάπητος καλώντας τις κυβερνήσεις, τους διεθνείς οργανισμούς και του Μ.Κ.Ο. να σχεδιάσουν δράσεις προκειμένου να ευαισθητοποιήσουν το κοινό σχετικά με αυτό. Η φετινή θεματική αφορά τον βιασμό και η επίσημη ονομασία της θεματικής από τον Ο.Η.Ε. είναι η εξής: “Orange the World: Generation  Equality Stands Against Rape”. Την 25η Νοέμβρη σηματοδοτείται η αρχή μίας μεγάλης σειράς δράσεων παγκοσμίως, η οποία ολοκληρώνεται στις 10 Δεκεμβρίου- Παγκόσμια Ημέρα για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

? It’s International Day to End Violence against Women. We stand united against all who attempt to blur the lines around sexual consent, place blame on victims & excuse perpetrators. Do you stand with us? #16days #orangetheworld #GenerationEquality

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη MAKERS India (@makerswomenin) στις

Μορφές βίας…

Η βία κατά των γυναικών είναι μία από τις πιο διαδεδομένες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δυστυχώς έχει πολλά πρόσωπα. Μέσα της η βία κατά των γυναικών εσωκλείει την σεξουαλική βία και παρενόχληση, όπως ο βιασμός, ο εξαναγκασμός σε γάμο, η διαδικτυακή σεξουαλική παρενόχληση και η παροχή πλεονεκτημάτων με σεξουαλικά ανταλλάγματα. Επίσης, στην βία κατά των γυναικών συμπεριλαμβάνεται η βία στα πλαίσια μίας οικείας σχέσης όπως ο γάμος, η οποία περιλαμβάνει τον βιασμό, την ψυχολογική βία και άλλες μορφές βίας που συχνά δέχεται η γυναίκα στα πλαίσια της σχέσης. Ακόμη μία μορφή βίας είναι η σωματική κακοποίηση, η οποία υφίσταται κυρίως από οικεία πρόσωπα.

Επιπλέον η ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών στοχεύει στην εξάλειψη του human trafficking, που μέρος του είναι η δημιουργία σεξουαλικών σκλάβων, ο γάμος σε παιδική ηλικία, καθώς και ο ακρωτηριασμός των γυναικείων γεννητικών οργάνων. Η τελευταία πρακτική αν και είναι εξαιρετικά επίπονη και έχει πολλές επιπτώσεις στην υγεία της γυναίκας, εξακολουθεί να τηρείται σε πολλές χώρες ως έθιμο.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Ahead of the International Day to End Violence against Women, watch the mother of one of the Chibok school girls kidnapped in Nigeria more than five years ago by Boko Haram describe her heartache.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη United Nations (@unitednations) στις

Μερικά στατιστικά…

Αν και έχουν γίνει ορισμένα βήματα προόδου, η αλήθεια είναι πως ακόμη υπάρχουν μεγάλα περιθώρια βελτίωσης προκειμένου να επιτευχθεί η εξάλειψη του φαινομένου. Τα παρακάτω στατιστικά στοιχεία άλλωστε, μιλάνε από μόνα τους.

  1. 1 στις 3 γυναίκες σήμερα έχει υποστεί κάποιου είδους βίας. Τις περισσότερες φορές μάλιστα ο θύτης δεν ήταν άγνωστος, αλλά ο σύντροφός τους.
  2. Περίπου 750 εκατομμύρια κορίτσια και γυναίκες  παντρεύτηκαν πριν ενηλικιωθούν.
  3. Περίπου 200 εκατομμύρια γυναίκες και κορίτσια έχουν υποστεί ακρωτηριασμό των γεννητικών τους οργάνων με ό,τι συνεπάγεται αυτό.
  4. Το 71% των ανθρώπων που πέφτουν θύματα του human trafficking είναι γένους θηλυκού.
  5. 3 εκ των 4 γυναικών και κοριτσιών εξ αυτών γίνονται θύματα της σεξουαλικής εκμετάλλευσης συγκεκριμένα.
  6. 1 στα 2 κορίτσια και γυναίκες δολοφονούνται από τον σύντροφο ή την οικογένειά τους. Αντιστοίχως, 1 στους 20 άνδρες δολοφονείται υπό τις ίδιες συνθήκες.
  7.  

    Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

     

    @Regran_ed from @wasabi_illustrations – Respect women in the work place Respect women in public. Respect women at home. ?RESPECT ?WOMEN!?. . Illustration done for @unwomen @unwomenpakistan ‘s #16Daysofactivism to support #WomenRights #Orangetheworld ?and #HearMeToo campaign. I had so much fun working on this. More of these coming your way! . .#Women #Feminist #Feminillustration #Illustrator #Illustrationartists #Illustration #Illustrate #Women #Girls #Girlswhodraw #GirlsLikeYou #lifteachotherup #HeForShe #UNWomen #UnitedNations #strongwomen #Equality #womenempowerment #Womenoftheworld #WowKhi #Ladyboss #Girlboss #Womensmarch #equalrights #activist #likeagirl @emmawatson @amani

    Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Global Fund for Women (@globalfundwomen) στις

Κλείνοντας…

Σύμφωνα με στοιχεία του Ο.Η.Ε., η βία κατά των γυναικών αποτελεί ένα φαινόμενο που απειλεί την ζωή πολλών γυναικών παγκοσμίως όντας εξίσου επικίνδυνο με αρρώστιες όπως ο καρκίνος. Θα έπρεπε λοιπόν όλοι να χρησιμοποιήσουμε αυτή την ημέρα ως αφορμή προκειμένου να σκεφτούμε κάποια πράγματα και να κάνουμε ό,τι μπορούμε προκειμένου να ενημερωθούμε και να αλλάξουμε αυτά που συμβαίνουν γύρω μας. Πολλές φορές άλλωστε η αλλαγή δεν προκύπτει κάνοντας μεγαλεπήβολες πράξεις, αλλά αλλάζοντας πρωτίστως τον τρόπο σκέψης και τον εαυτό μας.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Time to support & empower survivors. Time to spark a global conversation. Time for #GenerationEquality to #orangetheworld! #16days

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη UN Women (@unwomen) στις

Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών: Έξι ταινίες που πρέπει να δεις

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Υγεία

Πρακτική Άσκηση

05-02-2024

Οια

Πρόσθετες Υπηρεσίες Τουρισμού

Εποχιακή Εργασία

21-12-2023

Μυκονος

⚽🏀 LIVE SCORES
25 Απρ. 2024
ΠΑΟ
21:15
-
ΜΑΚ
25 Απρ. 2024
Ρεάλ
22:00
-
ΜΠΑ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;