Υπουργείο Παιδείας: Τι σχεδιάζει για τους «αιώνιους» φοιτητές

Από neolaia.gr Team 30 Οκτωβρίου 2019

Αντιδράσεις έχουν ήδη ξεσπάσει από πλευράς φοιτητικών συλλόγων

Πριν χρόνια θεσπίστηκε σχετική ρύθμιση για το ζήτημα των «αιώνιων» φοιτητών στα Πανεπιστήμια και η οποία είναι πλέον έτοιμη να επιστρέψει στο προσκήνιο από την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Με έμφαση, λοιπόν, στην προώθηση των μεταρρυθμίσεων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, η Υπουργός Παιδείας, κ. Νίκη Κεραμέως, αναμένεται να συμμετάσχει σήμερα, Τετάρτη 30 Οκτώβρη, στην πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής.

Η ηγεσία του Υπουργείου προτίθεται να προχωρήσει σε θέσπιση του ανώτατου ορίου σπουδών στα ΑΕΙ, μιμα ρύθμιση που προκαλεί τις αντιδράσεις των φοιτητικών παρατάξεων, δεδομένου ότι το ζήτημα των «αιώνιων» φοιτητών αποτελεί εδώ και χρόνια ένα μείζον πεδίο αντιπαράθεσης.

Σύμφωνα με αναφορές που γίνονται στην Καθημερινή και σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Παιδείας, εξετάζεται η διάρκεια του ανώτατου χρόνου σπουδών.

Υπενθυμίζουμε πως ο νόμος 4009/2011 όριζε το λεγόμενο «ν+2», με «ν» τον ελάχιστο χρόνο σπουδών κάθε σχολής.

Συγκεκριμένα:

Η διάρκεια που ετέθη από τον νόμο 4009/2011 ήταν το λεγόμενο «ν+2», όπου «ν» ο ελάχιστος χρόνος σπουδών κάθε τμήματος/σχολής. Η ηγεσία του υπουργείου προτίθεται τώρα να επαναφέρει τη ρύθμιση για τους πρωτοετείς φοιτητές. Ωστόσο, εξετάζεται και το ενδεχόμενο επέκτασης σε ν+3 χρόνια ή ακόμα και 2ν. Για τους φοιτητές που είναι ήδη «αιώνιοι» ή φοιτούν σε έτος σπουδών από το δεύτερο και πάνω, εξετάζεται το ενδεχόμενο να δοθεί ένα «εύλογο διάστημα» για ολοκληρώσουν τις σπουδές τους.

Αντιδράσεις φοιτητικών συλλόγων

Ήδη, πάντως, αρκετοί φοιτητικοί σύλλογοι έχουν αντιδράσει, ενώ για αύριο, Πέμπτη 31 Οκτωβρίου, προγραμματίζεται νέο φοιτητικό συλλαλητήριο στην Αθήνα.

Δείτε ακόμα: Μεταρρύθμιση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση: Ποια είναι τα σχέδια της κυβέρνησης

ΕΙΣΑΙ ΜΕΣΑ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΚΟΝΤΟΠΑΚ VIBER ΣΤΙΚΕΡΣ; ΝΤΑΟΥΝΛΟΟΥΝΤ ΛΕΜΕ ΕΔΩ --> https://vb.me/fac486