Έρευνα: Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας θα απειλήσει 300 εκ. ανθρώπους
Μία μελέτη για την αύξηση της στάθμης της θάλασσας λόγω της κλιματικής αλλαγής έδειξε ότι τα επόμενα χρόνια μπορεί να κινδυνέψουν πάνω από 300 εκ. άνθρωποι.

Η κλιματική αλλαγή, το λιώσιμο των πάγων και η τελική άνοδος της στάθμης της θάλασσας είναι ένα από τα προβλήματα που μέχρι το 2050 θα απειλήσει τη ζωή 300 εκατομμυρίων κατοίκων σε παράκτιες περιοχές. Η διαπίστωση αυτή βασίζεται σε μία μελέτη που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Η εν λόγω μελέτη δημοσιεύτηκε στο Nature Communications. Σύμφωνα με αυτή, η περιοχή του κόσμου που κινδυνεύει περισσότερο είναι η Ασία. Πιο συγκεκριμένα, πάνω από τα δύο τρίτα των πληθυσμών που απειλούνται βρίσκονται στην Κίνα, το Μπαγκλαντές, την Ινδία, το Βιετνάμ, την Ινδονησία και την Ταϊλάνδη.

Οι ερευνητές για τη μελέτη τους αυτή χρησιμοποίησαν μία μέθοδο τεχνητής νοημοσύνης για να διορθώσουν τα υπάρχοντα δεδομένα που αφορούν το υψόμετρο των παράκτιων περιοχών. Αυτή η διόρθωση έγινε γιατί πολλά από τα δεδομένα αυτά μπορεί να ήταν εσφαλμένα με αποτέλεσμα να έχει υποτιμηθεί η έκταση των εδαφών που απειλούνται από ισχυρές θύελλες και την πλημμυρίδα.

Ένας από τους συγγραφείς της μελέτης και πρόεδρος του Climate Central, ο Μπεν Στράους, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο δήλωσε:

“Οι προβλέψεις σε ό,τι αφορά την αύξηση της στάθμης των ωκεανών δεν έχουν αλλάξει.

Άλλα όταν χρησιμοποιούμε τα νέα δεδομένα σχετικά με το ανάγλυφο του εδάφους, διαπιστώνουμε ότι στις ευάλωτες περιοχές κατοικούν πολλοί περισσότεροι άνθρωποι απ’ ό,τι υπολογίζαμε μέχρι τώρα.”

Ο Μπεν Στράους και ο Σκοτ Κελπ πιστεύουν ότι τα δωρεάν δεδομένα που παρείχε η NASA μέσω του προγράμματος SRTM (πρόγραμμα που βοήθησε στη χαρτογράφηση του 95% της Γης), ενδέχεται να περιέχουν λάθη. Μάλιστα, οι δύο ερευνητές, πριν από περίπου πέντε χρόνια, διαπίστωσαν, συγκρίνοντας αυτά τα δεδομένα με άλλα, ότι το σύστημα SRTM υπερεκτιμούσε συστηματικά το ύψος της όχθης της θάλασσας. Υποστηρίζουν ότι αυτό συνέβη γιατί το πρόγραμμα μπέρδευε τις σκεπές των σπιτιών και τα δέντρα με το επίπεδο του εδάφους. Όπως εξήγησε ο Μπεν Στράους:

“Για τις περισσότερες παράκτιες περιοχές σε όλον τον πλανήτη δεν γνωρίζαμε το ύψος του εδάφους κάτω από τα πόδια μας.”

Ο πληθυσμός του πλανήτη φτάνει τα 7,7 δισεκατομμύρια,και  μπορεί μέσα στα επόμενα χρόνια να αυξηθεί κατά 2 δισεκ. Μάλιστα, υπολογίζεται ότι μέχρι το 2050 θα έχει φτάσει τα 9,7 δισ, ενώ θα αυξηθεί κατά 1 ακόμη δισ. μέχρι το τέλος του αιώνα.

Ένα μεγάλο μέρος αυτών των ανθρώπων ζουν σε παραθαλάσσιες μεγαλοπόλεις. Συγκεκριμένα, σήμερα, περίπου 100 εκατομμύρια άνθρωποι κατοικούν σε ζώνες που βρίσκονται κάτω από το επίπεδο της θάλασσας. Ορισμένοι προστατεύονται από φράγματα. Οι περισσότεροι, όμως, δεν έχουν καμία προστασία.

Ο Σκοτ Κελπ, βασικός συντάκτης της έρευνας, διαπίστωσε:

“Η κλιματική αλλαγή έχει τη δυναμική να αναδιαμορφώσει πόλεις, οικονομίες, ολόκληρες περιοχές του πλανήτη.”

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι για τους πληθυσμούς αυτούς οι απειλές είναι πολλαπλές. Πιο συγκεκριμένα:

  1. η αύξηση της στάθμης των ωκεανών επειδή λιώνουν οι πάγοι στη Γροιλανδία. Από το 2006 η στάθμη αυξάνεται κατά τέσσερα χιλιοστά ετησίως, ένας ρυθμός που θα μπορούσε να εκατονταπλασιαστεί εάν οι εκπομπές αερίων παραμείνουν στα σημερινά επίπεδα, προειδοποίησε τον περασμένο μήνα μια ομάδα εμπειρογνωμόνων για το κλίμα.
  2. οι τυφώνες και οι ισχυρές τροπικές καταιγίδες που θα γίνουν ολοένα και συχνότερες.

Μάλιστα, ένας ερευνητής, ο Μπρους Γκλάβοβιτς, του Πανεπιστημίου της Μάσεϊ της Νέας Ζηλανδίας, που δε συμμετείχε στην έρευνα, σχολίασε για τα ευρήματα αυτά:

“Δεν είναι αναγκαίο να αυξηθεί πολύ το επίπεδο της θάλασσας για να προκληθούν καταστροφικά προβλήματα.”

Δες ακόμα: Μία «μυστική» παραλία έκανε την εμφάνισή της στο κέντρο της Αθήνας!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

19-12-2023

Βούλα

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

15-02-2024

Νέα Σμύρνη

⚽🏀 LIVE SCORES
25 Απρ. 2024
ΠΑΟ
21:15
-
ΜΑΚ
25 Απρ. 2024
Ρεάλ
22:00
-
ΜΠΑ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;