25 Οκτωβρίου 2019: Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου του Μαστού
Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου του Μαστού είναι αφιερωμένη στην πρόληψη και την ευαισθητοποίηση για μια από τις συχνότερες ασθένειες στην εποχή μας

Σήμερα, 25 Οκτωβρίου 2019, είναι η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου του Μαστού.

Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου του Μαστού είναι αφιερωμένη στην πρόληψη, την ευαισθητοποίηση και την σωστή ενημέρωση.

Ο καρκίνος του μαστού είναι μια από τις πιο συχνές μορφές της ασθένειας και «χτυπά» τις γυναίκες, ενώ έχει εμφανιστεί και σε ένα εξαιρετικό χαμηλό ποσοστό ανδρών. Αν διαγνωστεί έγκαιρα μπορεί να θεραπευτεί.

Στατιστικά:

Σύμφωνα με ιατρικές μελέτες, 1 στις 8 γυναίκες, θα εκδηλώσουν κάποια στιγμή στη ζωή τους καρκίνο του μαστού. Παρά τη συχνότητα εμφάνισής του ωστόσο, αν διαγνωστεί έγκαιρα σε πρώιμο στάδιο, είναι ιάσιμος. Γι’ αυτό και η ενημέρωση επιβάλλεται.

Kάθε χρόνο πλήττονται από καρκίνο του μαστού περίπου 4.500 γυναίκες στην Ελλάδα, ενώ σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ο αριθμός των γυναικών που διαγιγνώσκονται κάθε χρόνο παγκοσμίως με καρκίνο του μαστού αγγίζει τα 1.600.000. 

Πρόκειται για την πλέον συνηθισμένη μορφή καρκίνου στις γυναίκες, σε παγκόσμιο επίπεδο. Η ασθένεια αυτή, αποτελεί εν μέρει μάστιγα τη σύγχρονης εποχής, παρόλα αυτά, θεραπεύεται σε σημαντικό βαθμό, ειδικά αν διαγνωστεί και αντιμετωπιστεί εγκαίρως.

Συμπτώματα

Ο καρκίνος ως ομάδα ασθενειών χαρακτηρίζεται από ορισμένα γενικά συμπτώματα, ενώ κάθε διακριτή του μορφή συσχετίζεται με ορισμένα ειδικά συμπτώματα. Τα ειδικά συμπτώματα που χαρακτηρίζουν εν γένει τις εκάστοτε παραλλαγές του καρκίνου του μαστού – η φύση και η έκταση των οποίων ποικίλλει – είναι τα εξής:

– Εξόγκωμα, ογκίδιο ή σκλήρυνση στην ευρύτερη περιοχή του μαστού και/ή της μασχάλης.

– Έκκριση υγρών ή αίματος από τη θηλή του μαστού.

– Διόγκωση λεμφαδένων της μασχάλης.

– Έλξη του δέρματος ή της θηλής προς το εσωτερικό του μαστού (εισολκή δέρματος).

– Αλλοιώσεις του δέρματος (όψη φλοιού πορτοκαλιού).

– Ερυθρότητα, φλόγωση, ευαισθησία ή πόνοι στο στήθος.

Διάγνωση

Η έγκαιρη διάγνωση είναι το ζητούμενο και όλες οι γυναίκες πρέπει να έχουν στο νου τους με την αυτοεξέταση, τη μαστογραφία και την κλινική εξέταση από εξειδικευμένο ιατρό θα μπορούν να αντιμετωπίσουν πιο γρήγορα την κατάσταση. Ο καρκίνος του μαστού αν διαγνωσθεί πριν επεκταθεί σε άλλα όργανα, έχει πενταετές ποσοστό επιβίωσης των γυναικών που έχουν νοσήσει πάνω από 95%.

Η διακοπή του καπνίσματος, η φυσική άσκηση σε συνδυασμό με την υγιεινή διατροφή, η περιορισμένη κατανάλωση αλκοόλ, η αποφυγή έκθεσης σε καρκινογόνους παράγοντες και αποφυγή υπερέκθεσης στον ήλιο συμβάλλουν θετικά στην καλή υγεία αλλά η πιο καλή λύση είναι η μέθοδος της εξέτασης.

Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου του Μαστού έχει σκοπό να υπενθυμίζει σε όλους πως ο καρκίνος του μαστού μπορεί να είναι ιάσιμος και πως πρέπει ανά τακτά χρονικά διαστήματα να γίνονται οι απαραίτητες εξετάσεις από τους ειδικούς.

Όρισε τα γενέθλια σου ως την ημέρα που θα κλείσεις το ραντεβού σου με τον γιατρό για να μην το ξεχάσεις ποτέ και ενημερώσου σωστά!

Θέληση για δύναμη: Γυναίκες που έδωσαν μάχη ενάντια στον καρκίνο του μαστού!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Logistics

Πλήρης Απασχόληση

09-01-2024

Κηφισιά

Επιστήμες

Μερική Απασχόληση

31-01-2024

Ξηροκρηνη

400

⚽🏀 LIVE SCORES
30 Μαρ. 2024
Παν
15:00
-
Αστ
30 Μαρ. 2024
Βόλ
17:30
-
Κηφ
29 Μαρ. 2024
ΦΕΝ
19:45
-
ΑΛΜΠ
29 Μαρ. 2024
ΒΙΡ
21:30
-
ΠΑΟ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;