Αλλαγή ώρας από θερινή σε χειμερινή: Πότε θα γυρίσουμε τα ρολόγια μας μια ώρα πίσω;
Αλλαγή ώρας: Πλησιάζει η μέρα που θα γυρίσουμε τα ρολόγια μας μια ώρα πίσω - Δείτε ποια είναι

Η αντίστροφη μέτρηση για την αλλαγή ώρας έχει ξεκινήσει και σε λίγες ημέρες η ώρα θα αλλάξει από καλοκαιρινή σε χειμερινή και θα πάει μια ώρα πίσω.

Γενικότερα, το ζήτημα της αλλαγής ώρας έχει απασχολήσει έντονα την Ευρωπαϊκή Ένωση από πέρυσι τον χειμώνα και για τα επόμενα χρόνια, δρομολογούνται αλλαγές και οι χώρες της Ε.Ε. έχουν περιθώριο μέχρι τον Απρίλιο του 2020, ώστε να αποφασίσουν ποια ώρα θα κρατήσουν τελικά, τη χειμερινή ή τη θερινή.

Η αλλαγή ώρας στην Ελλάδα από θερινή σε χειμερινή πραγματοποιείται την τελευταία Κυριακή του μήνα, η οποία φέτος «πέφτει» την ερχόμενη Κυριακή στις 27 Οκτωβρίου 2019.

Τα ξημερώματα της 27ης Οκτωβρίου, λοιπόν, και συγκεκριμένα στις 4:00 π.μ., οι δείκτες των ρολογιών θα γυρίσουν μία ώρα πίσω.

Η επόμενη αλλαγή ώρας θα είναι τον Μάρτιο του 2020.

Ώρα θα αλλάξουμε επίσης και τον Οκτώβριο του 2020 και ενδεχομένως τον Μάρτιο του 2021.

Υπενθυμίζεται ότι η ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έχει αποφασίσει την κατάργηση της αλλαγής ώρας το 2021.

Σύμφωνα με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η αλλαγή ώρας πρέπει να σταματήσει την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου 2021 για τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που θέλουν να διατηρήσουν μόνιμα τη θερινή ώρα, ενώ για τα κράτη – μέλη που επιθυμούν τη χειμερινή ώρα, η αλλαγή θα γίνει την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου 2021.

Γιατί αλλάζει η ώρα;

Το μέτρο της αλλαγής της ώρας έχει ως βασικό πλεονέκτημα την εξοικονόμηση ενέργειας. Συνολικά, κατά τους επτά μήνες της θερινής ώρας εξοικονομούμε 210 ώρες ηλεκτρικής ενέργειας εκμεταλλευόμενοι τον Ήλιο.

Τη δεκαετία του 1970 και υπό την επήρεια της πετρελαϊκής κρίσης, οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες προσπαθούσαν να εκμεταλλευθούν το φως της ημέρας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Από το 1996 ισχύει μία ενιαία, πανευρωπαϊκή ρύθμιση, κατά την οποία την Άνοιξη γυρίζουμε τα ρολόγια μία ώρα μπροστά, έτσι ώστε να αξιοποιούμε το φως της ημέρας για μία ώρα επιπλέον, σε αντίθεση με το Φθινόπωρο που τα γυρίζουμε μία ώρα πίσω.

Αλλαγή ώρας στην Ελλάδα – Πότε εφαρμόστηκε για πρώτη φορά;

Στην Ελλάδα η θερινή ώρα εφαρμόστηκε για πρώτη φορά, δοκιμαστικά, το 1932 και συγκεκριμένα από τις 6 Ιουλίου μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου όπου τα ρολόγια είχαν τεθεί μία ώρα μπροστά, μια ιδέα που όμως εγκαταλείφθηκε γρήγορα.

Στα επόμενα χρόνια είχε υιοθετηθεί η μετατόπιση της ώρας έναρξης λειτουργίας πολλών δημόσιων υπηρεσιών και καταστημάτων κατά μισή ώρα, στη χειμερινή περίοδο.

Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1970 όμως, και συγκεκριμένα μόλις δύο χρόνια μετά την ενεργειακή κρίση που ξέσπασε στην Ευρώπη το 1973, αποφασίστηκε η υιοθέτηση του μέτρου της θερινής ώρας από μεγάλο μέρος των κρατών της Ευρώπης. Στην Ελλάδα εφαρμόστηκε από το 1975.

Που εφαρμόζεται η αλλαγή ώρας 2019;

Σύμφωνα με οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όλα τα κράτη μέλη υποχρεούνται με νόμο να εφαρμόσουν και να τηρήσουν την αλλαγή της ώρας, η οποία έχει αποφασιστεί πλέον να γίνεται, την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου στη 01.00 π.μ. ώρα Γκρίνουιτς (GMT) και να τελειώνει την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου του ίδιου έτους πάλι στη 01.00 π.μ. ώρα Γκρίνουιτς.

Επομένως η αλλαγή ώρας είναι ταυτόχρονη για όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. τα οποία έχουν υιοθετήσει το μέτρο. Ωστόσο εξακολουθούν να αποτελούν μειοψηφία του παγκόσμιου πληθυσμού, καθώς σχεδόν όλες οι Ασιατικές και Αφρικανικές χώρες δεν συμμετέχουν.

Δείτε ακόμα: 28η Οκτωβρίου: Τι ισχύει για τις αμοιβές των εργαζομένων;

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

06-03-2024

Αθήνα

1.000

Υπηρεσίες Εστίασης

Εποχιακή Εργασία

21-12-2023

Μυκονος

⚽🏀 LIVE SCORES
30 Μαρ. 2024
Παν
15:00
-
Αστ
30 Μαρ. 2024
Βόλ
17:30
-
Κηφ
29 Μαρ. 2024
ΦΕΝ
19:45
-
ΑΛΜΠ
29 Μαρ. 2024
ΒΙΡ
21:30
-
ΠΑΟ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;