Εξουσιοδοτήσεις με ένα απλό κλικ στον υπολογιστή προβλέπουν οι νέες ταυτότητες
Τι αλλαγές θα φέρουν οι νέες ταυτότητες;

Όπως έχει ανακοινώσει και ο Yπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, σχετικά με τον σχεδιασμό της κυβέρνησης για την έκδοση νέων ταυτοτήτων, αυτές αναμένεται να κυκλοφορήσουν εντός του έτους 2021.

Σύμφωνα με τον ίδιο επίσης, ο σχετικός διαγωνισμός θα διεξαχθεί από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη πριν το τέλος του 2019.

Οι νέες ταυτότητες θα μοιάζουν περισσότερο με το δίπλωμα οδήγησης, ενώ θα διαθέτουν ψηφιακή υπογραφή (ισότιμη με τη φυσική υπογραφή) και θα δίνουν τη δυνατότητα σε πολίτες και επιχειρήσεις να εκπληρώνουν ψηφιακά αρκετές από τις συναλλαγές τους με το Δημόσιο.

Για να γίνει αυτό, όμως, οι πολίτες δε θα χρειαστεί να περιμένουν μέχρι το 2021, αφού, καθώς φαίνεται, από τον Ιανουάριο του 2020, αναμένεται να ξεκινήσει πιλοτικά η λειτουργία του gov.gr, η νέα αυτή κεντρική ψηφιακή πύλη, η οποία θα συγκεντρώνει σε μία ιστοσελίδα όλες τις υπηρεσίες που προσφέρουν τα πληροφοριακά συστήματα του Δημοσίου (ΑΑΔΕ, ΕΦΚΑ, Τaxisnet, κλπ).

Η χρήση του θα γίνεται με κωδικό, ο οποίος θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για όλες τις ψηφιακές συναλλαγές με το Δημόσιο.

Έτσι, διαδικασίες, όπως η βεβαίωση του γνησίου της υπογραφής ή η επίσκεψη στα ΚΕΠ για μια απλή εξουσιοδότηση, θα γίνονται με ένα κλικ από τους υπολογιστές των πολιτών, χωρίς να χρειάζεται πια η φυσική παρουσία τους.

Όπως είχε υπογραμμίσει ο ίδιος ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης σχετικά με τις νέες ταυτότητες, θα ισχύσουν οι εξής οι αλλαγές:

«Η κεντρική ιδέα, είναι όχι απλώς να έχω ένα πιστοποιητικό αλλά να μπορώ να χρησιμοποιώ την ταυτότητα για να έχω βασικές υπηρεσίες από το σπίτι μου ή από τη δουλειά μου». Σύμφωνα με τον ίδιο, μια από τις υπηρεσίες των νέων ταυτοτήτων, μπορεί να έγκειται στη λήψη εξουσιοδότησης από τον πολίτη ή στη συμπλήρωση μιας υπεύθυνης δήλωσης χωρίς ο ίδιος να πρέπει να προσφύγει σε κάποιο ΚΕΠ.

Επιπλέον, ο Υπ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης διευκρίνισε ότι η υπηρεσία αυτή θα συνεχίσει να είναι διαθέσιμη μέσω ΚΕΠ για πολίτες που δεν είναι εξοικειωμένοι με την τεχνολογία, αλλά «ένας νέος άνθρωπος ή ένας επαγγελματίας, είναι αμαρτία να μην μπορεί να το κάνει αυτό αυτόματα και να μην μπορεί να πιστοποιηθεί αυτόματα όπως γίνεται σε τόσες άλλες χώρες του κόσμου. «Θα γίνει και εδώ».

Τι προβλέπεται να ισχύσει για τις νέες ταυτότητες:

ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

  • Σύμφωνα με τους νέους κανονισμούς, οι ταυτότητες θα πρέπει να φτιάχνονται σε ένα ενιαίο φορμάτ πιστωτικής κάρτας, θα περιλαμβάνουν μία λωρίδα αναγνώσιμη από μηχανήματα και θα ακολουθούν τις βασικές προδιαγραφές ασφαλείας που θέτει ο ICAO (International Civil Aviation Organisation).
  • Θα περιλαμβάνουν φωτογραφία και δαχτυλικά αποτυπώματα του ιδιοκτήτη του δελτίου, τα οποία θα είναι αποθηκευμένα σε ψηφιακή μορφή, σε ανέπαφο τσιπ.
  • Οι ταυτότητες θα δείχνουν τον κώδικα της χώρας του κράτους – μέλους που τις εκδίδει, μέσα σε μία σημαία της Ε.Ε.
  • Τα δελτία ταυτότητας θα έχουν ελάχιστη διάρκεια ισχύς πέντε ετών και μέγιστη διάρκεια ισχύος δέκα ετών. Τα κράτη μέλη μπορούν να εκδίδουν δελτία ταυτότητας μεγαλύτερης διάρκειας για άτομα άνω των 70 ετών, ενώ εφόσον εκδίδονται τα δελτία ταυτότητας για ανηλίκους, μπορούν να έχουν περίοδο ισχύος μικρότερη των 5 ετών.

ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΠΑΛΙΩΝ ΔΕΛΤΙΩΝ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ

  • Οι νέοι κανονισμοί θα τεθούν σε ισχύ σε διάστημα 2ετίας, μετά την υιοθέτησή τους, πράγμα που ουσιαστικά σημαίνει πως μέχρι τότε, όλα τα νέα έγγραφα θα πρέπει να ανταποκρίνονται στα νέα κριτήρια.
  • Οι ταυτότητες που θα κρίνονται λιγότερο ασφαλείς και ενδεχομένως δε θα ανταποκρίνονται στις ελάχιστες προδιαγραφές, θα τεθούν εκτός ισχύος σε 5 χρόνια.
  • Οι υπάρχουσες ταυτότητες που δεν ανταποκρίνονται στις νέες προδιαγραφές θα πάψουν να ισχύουν δέκα χρόνια μετά την ημερομηνία εφαρμογής των νέων κανονισμών ή, αν λήγουν νωρίτερα, όποιο από τα δύο συμβεί πρώτο. Οι ταυτότητες πολιτών άνω των 70 θα παραμείνουν σε ισχύ μέχρι να λήξουν, υπό προϋποθέσεις.

ΕΓΓΥΗΣΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ

Στους νέους κανονισμούς που θεσπίζονται, περιλαμβάνονται και οι ισχυρές εγγυήσεις προστασίας των δεδομένων, έτσι ώστε να διασφαλίζεται ότι οι πληροφορίες που συλλέγονται δε θα είναι προσβάσιμες σε τρίτους. Πιο συγκεκριμένα, οι εθνικές αρχές κάθε κράτους θα έχουν την υποχρέωση να εγγυηθούν την ασφάλεια του χωρίς επαφή μικροκυκλώματος και των δεδομένων που είναι αποθηκευμένα σε αυτό, προκειμένου να μην είναι η δυνατή η πρόσβαση σε αυτό χωρίς άδεια του κατόχου.

Δες ακόμα: Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις για το κοινωνικό μέρισμα 2019;

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πωλήσεις

Εποχιακή Εργασία

15-02-2024

Ναουσα

1.500

Εκπαίδευση

Πλήρης Απασχόληση

18-12-2023

Νέα Ιωνία Αττικής

⚽🏀 LIVE SCORES
24 Απρ. 2024
BARC
ΤΕΛ
73 - 77
ΟΣΦΠ
25 Απρ. 2024
ΠΑΟ
21:15
-
ΜΑΚ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;