Joseph Plateau: Το τιμώμενο πρόσωπο πίσω από το σημερινό Google Doodle
Ποιος είναι ο Joseph Plateau που τιμά σήμερα η Google;

Ο Joseph Plateau είναι το πρόσωπο που αποφάσισε να τιμήσει σήμερα, Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2019, η Google με ένα doodle, καθώς ολοκληρώνονται 218 χρόνια από τη γέννησή του.

O Joseph Plateau υπήρξε ένας από τους πρώτους ανθρώπους στην ιστορία που επέδειξαν την ψευδαίσθηση μιας κινούμενης εικόνας και γι’ αυτόν τον λόγο, η Google τιμά με το σημερινό της Doodle τον Βέλγο φυσικό.

Για να μπορέσει να το κάνει αυτό, ο Plateau χρησιμοποίησε αντίθετα περιστρεφόμενους δίσκους που περιείχαν επαναλαμβανόμενες εικόνες, οι οποίες, από τη μία, ήταν σε μικρές αυξήσεις της κίνησης και, από την άλλη, είχαν τακτικά κενά ανάμεσά τους.

Ο Βέλγος φυσικός ονόμασε τη συσκευή αυτή “φαινακιστοσκόπιο” (phenakistiscope) το 1832 και αυτή ήταν και η αρχή του κινηματογράφου!

Λίγα λόγια για τον Joseph Plateau

Ο Joseph Plateau γεννήθηκε στις Βρυξέλλες και ο πατέρας του ήταν ένας ζωγράφος λουλουδιών. Στην ηλικία των 6 ετών ήταν ήδη σε θέση να διαβάσει, καθιστώντας τον ένα θαυμαστό παιδί για εκείνη την εποχή.

Ενώ ο Joseph ήταν ακόμα στο δημοτικό σχολείο, εντυπωσιάστηκε ιδιαίτερα από ένα μάθημα φυσικής και γοητευμένος από τα πειράματα που παρατήρησε, ορκίστηκε να ανακαλύψει τα μυστικά της επιστήμης αυτής στο μέλλον.

Σε ηλικία δεκατεσσάρων ετών έχασε τον πατέρα και τη μητέρα του. Το τραύμα που προκλήθηκε από αυτή την απώλεια τον έκανε να αρρωστήσει. Το 1840 παντρεύτηκε την Augustine–Thérèse–Aimée–Fanny Clavareau και απέκτησαν έναν γιο ένα χρόνο αργότερα.

Έχοντας πάθος με τις φωτεινές εντυπώσεις στον αμφιβληστροειδή, ο Plateau πραγματοποίησε ένα πείραμα, κατά το οποίο έβλεπε άμεσα στον ήλιο για 25 δευτερόλεπτα.

Ο Joseph Plateau έχασε την όρασή του αργότερα στη ζωή του και απέδωσε την απώλεια σε αυτό το πείραμα. Παρότι, βέβαια, έχασε την όραση του στη διάρκεια της ζωής του, εκείνος συνέχισε την παραγωγική του σταδιοδρομία στην επιστήμη ακόμα και μετά την τύφλωση.

Το σημερινό Doodle της Google είναι αφιερωμένο στον σπουδαίο φυσικό, Joseph Plateau:

Στη διδακτορική διατριβή του περιγράφεται λεπτομερώς ο σχηματισμός των εικόνων στον αμφιβληστροειδή, σημειώνοντας την ακριβή διάρκεια, το χρώμα και την ένταση. Με βάση αυτά τα συμπεράσματα, ο Plateau ήταν ικανός να δημιουργήσει μια στροβοσκοπική συσκευή το 1832, εξοπλισμένη με δύο δίσκους που περιστρέφονταν σε αντίθετες κατευθύνσεις. Ένας δίσκος ήταν γεμάτος με μικρά παράθυρα, ομοιόμορφα χωρισμένα σε έναν κύκλο, ενώ ο άλλος είχε μια σειρά από εικόνες ενός χορευτή.

Όταν και οι δύο δίσκοι στράφηκαν με τη σωστή ταχύτητα, οι εικόνες φαινόταν να συγχωνεύονται, δημιουργώντας την ψευδαίσθηση ενός χορευτή σε κίνηση.

Ο Plateau εργάστηκε επίσης ως καθηγητής της πειραματικής φυσικής στο Πανεπιστήμιο της Γάνδης με τη βοήθεια συναδέλφων που συμπεριλάμβαναν τον γιο του Felix Plateau και τον γαμπρό του Gustaaf Van der Mensbrugghe και πέθανε στη Γάνδη το 1883.

Τι είναι τα Google Doodles;

Τα doodles είναι ξεχωριστές εκδόσεις του λογοτύπου της Google στην αρχική της σελίδα. Το πρώτο doodle δημιουργήθηκε αποκλειστικά και μόνο για πρακτικούς λόγους και κανείς δεν φανταζόταν ότι θα γίνει τόσο δημοφιλές και ότι θα καταλήξει να θεωρείται αναπόσπαστο μέρος της σελίδας αναζήτησης της Google. Είμαστε πολύ χαρούμενοι που σήμερα πλέον πολλοί ανυπομονούν να δουν κάθε νέο doodle που δημιουργούμε! Τα doodles δημιουργούνται για να γιορτάσουν γεγονότα, επετείους και γενέθλια καλλιτεχνών, επιστημόνων, μουσικών και άλλων ξεχωριστών προσωπικοτήτων. Μπορεί να είναι η πρώτη μέρα του σχολείου, τα γενέθλια του Οδυσσέα Ελύτη ή η 50η επέτειος από την ανακάλυψη του γενετικού κώδικα. Η doodle ομάδα της Google ψάχνει πάντα για νέες και ενδιαφέρουσες ιδέες, τις οποίες μοιράζεται με όλους και όλες μας!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πληροφορική

Πλήρης Απασχόληση

22-01-2024

Αιγάλεω

Υπηρεσίες ένδυσης και υπόδησης

Όλοι οι τύποι εργασίας

23-01-2024

Αθήνα

⚽🏀 LIVE SCORES

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;