Κι όμως στον πλανήτη Άρη κάποτε κυλούσαν ποτάμια
Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA) υποστηρίζει ότι υπάρχουν αρχαίοι ποταμοί στην επιφάνεια του Άρη, που πλέον έχουν "στεγνώσει"!

Νέες εντυπωσιακές φωτογραφίες από κοιλάδες του Άρη δόθηκαν στη δημοσιότητα. Οι φωτογραφίες τραβήχτηκαν από το σκάφος Mars Express του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA). Και υποστηρίζουν ότι πριν τριάμισι έως τέσσερα δισεκατομμύρια χρόνια, κυλούσαν μεγάλα ποτάμια!

Χαρακτηριστική είναι η φωτογράφηση της περιοχής Nirgal Vallis, που αποτελεί ένα αρχαίο σύστημα κοιλάδων που κάποτε ήταν γεμάτη τρεχούμενα νερά ποταμών. Στη δυτική πλευρά της περιοχής αυτής οι εικόνες δείχνουν πολλαπλά φαράγγια βάθους περίπου 200 μέτρων και πλάτους δύο χιλιομέτρων. Σήμερα, ο βυθός τους είναι καλυμμένος από αμμόλοφους.

Τα φαράγγια και τα αρχαία ποτάμια της Nirgal Vallis, που πλέον έχουν ξεραθεί, είναι λίγο νοτιότερα από τον ισημερινό του πλανήτη. Εκτείνονται σε μια έκταση σχεδόν 700 χιλιομέτρων και αποτελούν ένα από τα μεγαλύτερα δίκτυα κοιλάδων στον πλανήτη Άρη. Στην περιοχή, επίσης, υπάρχουν διάσπαρτοι μεγάλοι και μικροί κρατήρες πρόσκρουσης.

Στην ανατολική πλευρά της Nirgal Vallis υπάρχουν λιγότερες διακλαδώσεις, ενώ, φαίνεται πιο καθαρά σαν μια ενιαία κοιλάδα, που καταλήγει σε μια άλλη περιοχή (Uzboi Vallis). Εκεί οι επιστήμονες πιθανολογούν ότι κάποτε υπήρχε μία μεγάλη λίμνη.

Παρόμοιες κοιλάδες με ποτάμια που παρατηρήθηκαν στον Άρη, σύμφωνα με την ESA, υπάρχουν και στη Γη. Κάποιες από αυτές είναι στο Κολοράντο των ΗΠΑ, στην έρημο Ατακάμα της Χιλής και στη Χαβάη. Η ύπαρξη των  αρχαίων αυτών ποταμιών στον Άρη δείχνει ότι αυτός κάποτε είχε πολύ πιο ζεστό, υγρό και παρόμοιο με κλίμα με αυτό της Γης.

Δες τις χαρακτηριστικές εικόνες!

Δες επίσης: Απίστευτο! Αστροναύτες έκαναν ένα διαστημικό «περίπατο» εφτά ωρών

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

18-12-2023

Μαρούσι

Υπάλληλοι γραφείου

Πλήρης Απασχόληση

09-01-2024

Νέα Ιωνία Αττικής

⚽🏀 LIVE SCORES
19 Μαρ. 2024
ΕΦΕΣ
19:30
-
ΟΣΦΠ
19 Μαρ. 2024
ΖΑΛΓΚ
20:00
-
ΒΙΡ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;