Θα αυξηθεί το ΚΕΑ;

Από neolaia.gr Team 8 Οκτωβρίου 2019

ΚΕΑ: Δείτε αναλυτικά!

Η κυβέρνηση προσανατολίζεται στην αύξηση του ΚΕΑ (Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης) περίπου μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του έτους 2020, αν και εφόσον υπάρξει δημοσιονομικός χώρος για πρόσθετα μέτρα.

Αναλυτικότερα:

Όπως υπογράμμισε σήμερα ο Υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Στάϊκουρας, σε περίπτωση που υπάρξουν μεγαλύτερα δημοσιονομικά περιθώρια για το 2020, εξετάζεται μεταξύ των πρόσθετων μέτρων ακόμη και η αύξηση του κοινωνικού εισοδήματος αλληλεγγύης (ΚΕΑ). Παρόλα αυτά, όλα θα κριθούν από το πώς θα αποδώσουν τα μέτρα της κυβέρνησης στον προϋπολογισμό του 2020 για να μπορέσει να προχωρήσει σε πρόσθετα μέτρα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση σχετικά με το ΚΕΑ, που εξέδωσε τoν Ιούλιο 2019 ο Υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, κατά τη διάρκεια δηλώσεών του στο κοινοβούλιο, διευκρινίστηκε ότι δεν πρόκειται να κοπεί κανένα επίδομα, ενώ όπως αναφέρουν πηγές, ο Υπουργός Εργασίας και η Υφυπουργός Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Δόμνα Μιχαηλίδου, αναμένεται να προχωρήσουν στον έλεγχο όλων των απαιτούμενων προϋποθέσεων για την λήψη επιδομάτων, έχοντας ως στόχο, όχι τον περιορισμό του αριθμού των δικαιούχων, αλλά την καταβολή βοηθημάτων σε όσους πραγματικά το έχουν ανάγκη.

Επιπλέον, θα αναμορφωθεί και το καθεστώς καταβολής των επιδομάτων αναπηρίας.

Το ΚΕΑ συγκεκριμένα, αναμένεται να συνδυαστεί και με οικονομικές πρωτοβουλίες, όπως η χορήγηση μικρών δανείων, μέτρο που εφαρμόστηκε με μεγάλη επιτυχία στην Γαλλία, όπου και κατόρθωσαν να κινητοποιήσουν ανθρώπους που είχαν βρεθεί στο περιθώριο να δημιουργήσουν σε σύντομο χρονικό διάστημα, οικογενειακές, προσωπικές, μικρές επιχειρήσεις, καθώς, σύμφωνα με πηγές, στόχος της νέας κυβέρνησης είναι το 0,5% του ΑΕΠ να διατίθεται πλέον για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, ωστόσο, το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα θα συνδυαστεί και με πρωτοβουλίες για εργασία.

Από Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης σε Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα:

Υπενθυμίζουμε ότι το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης θα μετονομασθεί ξανά σε Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, όπως ήταν άλλωστε πριν αλλάξει η ονομασία του από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Το  θα δοθεί Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα αναμένεται να αυξηθεί από 760 εκατ. ευρώ που διατίθενται σήμερα σε 1 δισ. ευρώ το 2020, αύξηση που στοχεύει στην αύξηση των δικαιούχων του.

1. Εισοδηματική ενίσχυση: Παροχή χρηματικής ενίσχυσης στο ωφελούμενο νοικοκυριό.

2. Υπηρεσίες Κοινωνικής Ένταξης: Οι δικαιούχοι, κατά περίπτωση, και ανάλογα με τις ανάγκες τους, θα διασυνδέονται με άλλες κοινωνικές υπηρεσίες και προγράμματα, με την προϋπόθεση ότι πληρούν τα κριτήρια ένταξης έκαστου προγράμματος.

Ενδεικτικά, ορισμένες από αυτές τις υπηρεσίες περιλαμβάνουν:

-Παραπομπή και ένταξη σε δομές και υπηρεσίες κοινωνικής φροντίδας και υποστήριξης.

-Δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη ανασφαλίστων.

-Ένταξη σε προγράμματα και κοινωνικές δομές για την αντιμετώπιση της φτώχειας.

-Ένταξη σε προγράμματα που υλοποιούνται στο πλαίσιο του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς τους Άπορους.

-Κοινωνικό τιμολόγιο Δήμων και Δημοτικών Επιχειρήσεων.

-Κοινωνικό τιμολόγιο παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας.

-Κοινωνικό τιμολόγιο παρόχων ύδρευσης.

3. Υπηρεσίες ενεργοποίησης: Οι δικαιούχοι και τα υπόλοιπα μέλη του νοικοκυριού, εφόσον δύνανται να εργαστούν και δεν εργάζονται, προωθούνται σε δράσεις που στοχεύουν στην ένταξη ή επανένταξή τους στην αγορά εργασίας μέσω υπηρεσιών απασχόλησης και μπορεί να περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων:

-Τη συμμετοχή σε προγράμματα κοινωφελούς εργασίας.

-Την κάλυψη προτεινόμενης θέσης εργασίας.

-Τη συμμετοχή σε προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης.

-Την ένταξη ή την επιστροφή στο εκπαιδευτικό σύστημα και στα σχολεία δεύτερης ευκαιρίας.

-Τη συμμετοχή σε προγράμματα απόκτησης επαγγελματικής εμπειρίας.

Το κονδύλι για το ΚΕΑ θα αυξηθεί σημαντικά, καθώς θα διαμορφωθεί στο 1 δισεκατομμύριο ευρώ για το 2020, από 760 εκατομμύρια που είναι σήμερα. Η αύξηση του ποσού στοχεύει στην αύξηση των δικαιούχων του.

Το ποσό του ΚΕΑ σήμερα ορίζεται ως εξής:

– 200 ευρώ το μήνα για μονοπρόσωπο νοικοκυριό

– 100 ευρώ για κάθε επιπλέον ενήλικο μέλος (δηλαδή ένα επιπλέον 50% προστίθεται στο βασικό ποσό)

– 50 ευρώ για κάθε ανήλικο μέλος (δηλαδή ένα επιπλέον 25% προστίθεται στο βασικό ποσό).

Να θυμίσουμε επίσης ότι η πληρωμή του ΚΕΑ πραγματοποιείται με πίστωση εξ’ ημισείας στο λογαριασμό και στην προπληρωμένη κάρτα αγορών, στις περιπτώσεις που το συνολικό καταβαλλόμενο ποσό είναι ίσο με ή υπερβαίνει τα 100 ευρώ ανά μήνα. Η προπληρωμένη τραπεζική κάρτα του δικαιούχου μπορεί να χρησιμοποιηθεί χωρίς κανένα περιορισμό για οποιαδήποτε αγορά, συμπεριλαμβανομένων των ηλεκτρονικών αγορών.

Δείτε ακόμα: Επίδομα γέννας: 2.000 ευρώ για το 90% των οικογενειών από το 2020

ΕΙΣΑΙ ΜΕΣΑ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΚΟΝΤΟΠΑΚ VIBER ΣΤΙΚΕΡΣ; ΝΤΑΟΥΝΛΟΟΥΝΤ ΛΕΜΕ ΕΔΩ --> https://vb.me/fac486