Δόμνα Μιχαηλίδου για ΚΕΑ: «Εξετάζουμε την αλλαγή κριτηρίων»

Από neolaia.gr Team 4 Οκτωβρίου 2019

Για μικρή αύξηση στο ΚΕΑ έκανε λόγο η Υφυπουργός Εργασίας, Δόμνα Μιχαηλίδου

Μιλώντας στο κανάλι της ΕΡΤ1, η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου, ανέφερε τα εξής σχετικά με το επίδομα γεννάς και το ΚΕΑ:

«Το επίδομα γέννας είναι ένα επίδομα δημογραφικό. Εντάσσεται στη γενικότερη και συνολική πολιτική του υπουργείου και της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος. Αυτό που έχουμε πει είναι το δίνουμε σε όλους αλλά για να δημιουργηθεί ένα αίσθημα δικαίου δεν θα παίρνουν οι πλουσιότεροι εξ ημών. Δηλαδή ένα 10% του υψηλότερου εισοδήματος μαζί με λίγα περιουσιακά κριτήρια θα τεθούν. Ένας συμπολίτης μας που μπορεί να μην έχει αυτή τη στιγμή υψηλά εισοδήματα αλλά έχει μεγάλης αξίας περιουσία δεν θα παίρνει το επίδομα αυτό».

Σε ερώτηση για το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (ΚΕΑ), η κ. Δόμνα Μιχαηλίδου απάντησε ότι: «εξετάζουμε την αλλαγή των κριτηρίων έτσι ώστε δεδομένου του υψηλότερου προϋπολογισμού να μπορέσουν να απορροφηθούν περισσότερο οι πόροι. Έτσι και θα αυξηθεί λίγο το επίδομα και θέλουμε να έχουμε και καλύτερη στόχευση».

Δες παρακάτω το σχετικό απόσπασμα από την ΕΡΤ1:

Όπως άλλωστε έχει προ καιρού ανακοινωθεί, ετοιμάζονται από τη νέα ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας αρκετές αλλαγές σχετικά με τα κοινωνικά επιδόματα, όπως το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, ΚΕΑ, το οποίο αναμένεται να διευρύνει τις κατηγορίες των δικαιούχων του και να μετονομαστεί σε Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε τoν Ιούλιο 2019 ο Υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, κατά τη διάρκεια δηλώσεών του στο κοινοβούλιο, διευκρινίστηκε ότι δεν πρόκειται να κοπεί κανένα επίδομα, ενώ όπως αναφέρουν πηγές, ο Υπουργός Εργασίας και η Υφυπουργός Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Δόμνα Μιχαηλίδου, αναμένεται να προχωρήσουν στον έλεγχο όλων των απαιτούμενων προϋποθέσεων για την λήψη επιδομάτων, έχοντας ως στόχο, όχι τον περιορισμό του αριθμού των δικαιούχων, αλλά την καταβολή βοηθημάτων σε όσους πραγματικά το έχουν ανάγκη.

Επιπλέον, θα αναμορφωθεί και το καθεστώς καταβολής των επιδομάτων αναπηρίας.

ΚΕΑ: Τι αλλαγές που έχουν ανακοινωθεί μέχρι στιγμής

Σύμφωνα με δηλώσεις του νυν Υπ. Εργασιάς, Γιάννη Βρούτση:

«Στον πυρήνα της κοινωνικής πολιτικής μας είναι η στήριξη με κάθε τρόπο της οικογένειας, ενώ το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα θα αποτελέσει ξανά το βασικό εργαλείο άσκησης αποτελεσματικής κοινωνικής παρέμβασης» […] «το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα θα το διευρύνουμε και θα το ενισχύσουμε για να «αγκαλιάσει» τους αδύναμους και τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, παρέχοντας όχι μόνο οικονομική στήριξη, αλλά και εγγυημένες ευκαιρίες επανένταξης στην κοινωνία και την εργασία».

Το ΚΕΑ αναμένεται να συνδυαστεί και με οικονομικές πρωτοβουλίες, όπως η χορήγηση μικρών δανείων, μέτρο που εφαρμόστηκε με μεγάλη επιτυχία στην Γαλλία, όπου και κατόρθωσαν να κινητοποιήσουν ανθρώπους που είχαν βρεθεί στο περιθώριο να δημιουργήσουν σε σύντομο χρονικό διάστημα, οικογενειακές, προσωπικές, μικρές επιχειρήσεις, καθώς, σύμφωνα με πηγές, στόχος της νέας κυβέρνησης είναι το 0,5% του ΑΕΠ να διατίθεται πλέον για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, ωστόσο, το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα θα συνδυαστεί και με πρωτοβουλίες για εργασία.

Από Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης σε Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα:

Tο Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης θα μετονομασθεί σε Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, το οποίο θα δοθεί από το 2020 σε περισσότερους δικαιούχους, καθώς θα αυξηθεί το ποσό από 760 εκατ. ευρώ που διατίθενται σήμερα σε 1 δισ. ευρώ το 2020.

1. Εισοδηματική ενίσχυση: Παροχή χρηματικής ενίσχυσης στο ωφελούμενο νοικοκυριό.

2. Υπηρεσίες Κοινωνικής Ένταξης: Οι δικαιούχοι, κατά περίπτωση, και ανάλογα με τις ανάγκες τους, θα διασυνδέονται με άλλες κοινωνικές υπηρεσίες και προγράμματα, με την προϋπόθεση ότι πληρούν τα κριτήρια ένταξης έκαστου προγράμματος.

Ενδεικτικά, ορισμένες από αυτές τις υπηρεσίες περιλαμβάνουν:

-Παραπομπή και ένταξη σε δομές και υπηρεσίες κοινωνικής φροντίδας και υποστήριξης.

-Δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη ανασφαλίστων.

-Ένταξη σε προγράμματα και κοινωνικές δομές για την αντιμετώπιση της φτώχειας.

-Ένταξη σε προγράμματα που υλοποιούνται στο πλαίσιο του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς τους Άπορους.

-Κοινωνικό τιμολόγιο Δήμων και Δημοτικών Επιχειρήσεων.

-Κοινωνικό τιμολόγιο παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας.

-Κοινωνικό τιμολόγιο παρόχων ύδρευσης.

3. Υπηρεσίες ενεργοποίησης: Οι δικαιούχοι και τα υπόλοιπα μέλη του νοικοκυριού, εφόσον δύνανται να εργαστούν και δεν εργάζονται, προωθούνται σε δράσεις που στοχεύουν στην ένταξη ή επανένταξή τους στην αγορά εργασίας μέσω υπηρεσιών απασχόλησης και μπορεί να περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων:

-Τη συμμετοχή σε προγράμματα κοινωφελούς εργασίας.

-Την κάλυψη προτεινόμενης θέσης εργασίας.

-Τη συμμετοχή σε προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης.

-Την ένταξη ή την επιστροφή στο εκπαιδευτικό σύστημα και στα σχολεία δεύτερης ευκαιρίας.

-Τη συμμετοχή σε προγράμματα απόκτησης επαγγελματικής εμπειρίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα – ΚΕΑ σχεδιάζεται να δοθεί σε 450.000 ανθρώπους και θα ξεκινήσει να καταβάλλεται μέσα στο έτος 2020.

Δείτε ακόμα: Δόμνα Μιχαηλίδου: Επίδομα γέννας σε όλους και στους μετανάστες

ΕΙΣΑΙ ΜΕΣΑ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΚΟΝΤΟΠΑΚ VIBER ΣΤΙΚΕΡΣ; ΝΤΑΟΥΝΛΟΟΥΝΤ ΛΕΜΕ ΕΔΩ --> https://vb.me/fac486