Παγκόσμια Ημέρα Καφέ 2019: Η ημέρα που τιμάμε το αγαπημένο μας ρόφημα
Σήμερα είναι η Παγκόσμια Ημέρα Καφέ 2019 και σου έχουμε μερικά πράγματα που δε γνώριζες για το ρόφημα αυτό.

Οι περισσότεροι είμαστε εθισμένοι στον καφέ. Δεν μπορούμε να ξυπνήσουμε αν δεν βρέξει τα χείλη μας αυτό το υπέροχο ρόφημα. Οπότε, σήμερα, που είναι η Παγκόσμια Ημέρα Καφέ 2019, λέμε να τον τιμήσουμε δεόντως!

Η Παγκόσμια Ημέρα Καφέ είναι  μία ημέρα που καθιερώθηκε το 2015 από τον Διεθνή Οργανισμό Καφέ, με σκοπό να προωθηθεί η κατανάλωσή του. Όμως, γνωρίζεις την ιστορία του καφέ και πώς έφτασε να είναι σήμερα το πιο διαδεδομένο ρόφημα;

Το καφεόδεντρο φαίνεται να έχει ανακαλυφθεί γύρω στο 600 μ.Χ. στην Αιθιοπία. Η παράδοση λέει ότι ένας βοσκός παρατήρησε ότι τα πρόβατά του ήταν εξαιρετικά ζωηρά όταν έτρωγαν τους καρπούς ενός άγνωστου φυτού. Ο βοσκός αποφάσισε να δοκιμάσει τους περίεργους καρπούς και ανακάλυψε τις ευεργετικές του ιδιότητες. Περήφανος για την ανακάλυψη του αυτή, μοιράστηκε το μυστικό του προσφέροντας μερικούς κόκκους στο γειτονικό μοναστήρι. Οι μοναχοί τους χρησιμοποίησαν για να κάνουν ένα αρωματικό αφέψημα και πολύ γρήγορα απέδωσαν ιερές ιδιότητες στο ποτό. Μάλιστα, βοηθούσε τις ολονύκτιες προσευχές τους.

Μία άλλη εκδοχή της παράδοσης κάνει λόγω για τους Σούφι, που ήταν μυστικιστικό τάγμα του Ισλάμ. Σύμφωνα με αυτή την εκδοχή, αυτοί ήταν που ανακάλυψαν τις τονωτικές ιδιότητες του καφέ. Και αυτούς τους διευκόλυναν στα πολύωρα θρησκευτικά τους καθήκοντα.

Την εποχή τους μεσαίωνα το φυτό καλλιεργούνταν στη νότια Αραβία κοντά στην Ερυθρά Θάλασσα κι έτσι διαδόθηκε στους Άραβες και στους γειτονικούς λαούς. Κάπως έτσι, ο καφές φτάνει στη Μέκκα το 1470 και αρχίζουν να δημιουργούνται τα πρώτα καφενεία. Η επίσημη εξουσία, όμως, το είχε απαγορεύσει καθώς θεωρούσε ότι η κατανάλωση καφέ στα καφενεία απομακρύνει τους πολίτες από τα θρησκευτικά τους καθήκοντα.

Το 1554 έμποροι από την Αραβία φέρνουν τον καφέ στη Δαμασκό της Συρίας κι ένα χρόνο αργότερα στην Κωνσταντινούπολη. Τότε ανοίγει και το πρώτο επίσημο καφενείο. Οι κάτοικοι της πόλης ξετρελαίνονται με το νέο ρόφημα και διαδίδεται σε όλες τις συνοικίες της Πόλης.

Εν τω μεταξύ, οι Ευρωπαίοι ταξιδιώτες στην Ανατολή εντυπωσιάζονται από το εξωτικό ρόφημα και μεταφέρουν στις χώρες τους τις “μαγικές” του ιδιότητες. Η Δύση, όμως, το αντιμετωπίζει με καχυποψία. Αυτά θα αλλάξουν όταν ο Πάπας Κλήμης Η’, το 1600, ευχαριστημένος από το άρωμα και τη γεύση του, το βαπτίζει “χριστιανικό”.

Το 1615 έχουμε την πρώτη πώληση του καφέ στα φαρμακεία της Ευρώπης ως φάρμακο. Μάλιστα, είχε περιγραφεί σε ιατρική συνταγή και έγινε γνωστός ως “αραβικό κρασί”. Εδώ να σου πω ότι η λέξη “καφές” έχει την απώτερη καταγωγή της από την αραβική λέξη “καχβά”, που σημαίνει κρασί.

Το 1652 ανοίγει το πρώτο καφενείο στη Δυτική Ευρώπη, τον Πασκουά Ροζέ, στο Λονδίνο. Ο Πασκουά Ροζέ ήταν Έλληνας, όσο κι αν το όνομα δε σου κάνει για ελληνικό. Το 1702 δημιουργείται ο χαρακτηριστικός τύπος του παριζιάνικου καφενείου. Εκεί συχνάζουν αστοί, ωραίες γυναίκες, συγγραφείς, πολιτικοί, αξιωματικοί και τυχοδιώκτες. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε ένα από αυτά τα “Καφέ ντε Προκόπ”, τακτικός θαμώνας ήταν ο Βολταίρος. Ο ίδιος ήταν φανατικός λάτρης του ποτού και λέγεται ότι κατανάλωνε ημερησίως 20 με 40 φλυτζάνια καφέ.

Στα τέλη του 17ου αιώνα, οι Ολλανδοί κατορθώνουν να διασπάσουν το αραβικό μονοπώλιο του καφέ και εισάγουν την καλλιέργειά του στην Ιάβα της Ινδονησίας. Το 1723, ο Γάλλος αξιωματικός του ναυτικού Γκαμπριέλ ντε Κλιέ κλέβει δενδρύλλια καφέ από το βοτανικό κήπο του Παρισιού και τα μεταφέρει παράνομα στη Μαρτινίκα. Έτσι, ο καφές περνάει, πλέον, στην αμερικάνικη ήπειρο.

Το 1727 ένας Πορτογάλος αξιωματικός, ο Φρανσίσκο ντε Μέλο Παλιέτα, σαγηνεύει τη σύζυγο του κυβερνήτη της γειτονικής Γαλλικής Γουϊάνας, που αρνούνταν πεισματικά να τους δώσει σπόρους καφέ για καλλιέργεια. Εκείνη του εκδηλώνει την αγάπη της και του χαρίζει μερικούς βλαστούς καφέας. Αυτοί μεταφυτεύτηκαν στη Βραζιλία και αποτέλεσαν την αρχή για την πιο μεγάλη φυτεία καφέ στον κόσμο. Σήμερα, η Βραζιλία αποτελεί την μεγαλύτερη παραγωγό καφέ στον κόσμο!

Δες ακόμα: 5 πράγματα που θα σε βοηθήσουν να ξυπνήσεις και ΔΕΝ είναι ο καφές!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

14-02-2024

Καλλιθέα Αττικής

950

Εκπαίδευση

Πλήρης Απασχόληση

18-12-2023

Νέα Ιωνία Αττικής

⚽🏀 LIVE SCORES
28 Απρ. 2024
Ολυ
17:00
-
Λαμ
28 Απρ. 2024
ΠΑΟ
19:30
-
ΑΕΚ
26 Απρ. 2024
ΜΟΝ
20:00
-
ΦΕΝ
26 Απρ. 2024
BARC
22:00
-
ΟΣΦΠ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;