Επιτέλους μάθαμε γιατί κάποιοι ήχοι μας προκαλούν αρνητικά συναισθήματα
Μία νέα έρευνα μας αποκαλύπτει γιατί κάποιοι ήχοι μας προκαλούν αποστροφή και άγχος.

Συχνά όταν ακούμε έναν συναγερμό ή κάποιον να ουρλιάζει, νιώθουμε ένα περίεργο συναίσθημα. Νιώθουμε να ταραζόμαστε. Έτσι, μία νέα έρευνα έρχεται να μας πει γιατί συμβαίνει αυτό! Μας δίνει εξηγήσεις πολύ σημαντικές!

Σύμφωνα με τη νέα ελβετική έρευνα, ορισμένες ηχητικές συχνότητες μας προκαλούν περισσότερο άγχος από ό,τι άλλες. Η συγκεκριμένη έρευνα δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “Le Parisien”, αναλύει τι συμβαίνει στον εγκέφαλό μας στο άκουσμα διαφορετικών ήχων.

Οι μελετητές ανέλυσαν τις αντιδράσεις του εγκεφάλου ατόμων που υποβλήθηκαν σε διαφορετικούς ήχους, προκειμένου να μπορέσουν να καθορίσουν τα όρια των συχνοτήτων μέσα στα οποία οι επαναλαμβανόμενοι ήχοι θεωρούνται δυσάρεστοι. Μάλιστα, παρατήρησαν ποιες εγκεφαλικές περιοχές ενεργοποιούνταν στο άκουσμα ήχων διαφορετικών συχνοτήτων και πώς αντιδρούν αυτά τα σημεία του εγκεφάλου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στους ήχους που μας προκαλούν άγχος, φάνηκε ότι ενεργοποιούνται οι φλοιώδεις και υποφλοιώδεις περιοχές του εγκεφάλου. Οι περιοχές αυτές ενεργοποιούνται κατά παρόμοιο τρόπο και στη θεραπεία αποστροφής. Πρόκειται για έναν τύπο συμπεριφορικής θεραπείας όπου ένα αποσπασματικό ερέθισμα συνδυάζεται με μια αρνητική συμπεριφορά με την ελπίδα ότι η συμπεριφορά θα αλλάξει στο μέλλον για να αποφευχθούν τα αποσπασματικά ερεθίσματα.

Η έρευνα απέδειξε μέσα από 16 συμμετέχοντες, που άκουσαν ορισμένους επαναλαμβανόμενους ήχους των οποίων η συχνότητα κυμαινόταν μεταξύ 10 και 250 Hz, ότι το διάστημα στο οποίο ένας ήχος θεωρείται δυσάρεστος βρίσκεται μεταξύ 40 και 80 Hz. Η συχνότητα αυτή είναι ανάμεσα στους ήχους που θυμίζουν προειδοποίηση ή συναγερμό, όπως το ανθρώπινο ουρλιαχτό και, πιο συγκεκριμένα, αυτό του μωρού. Οι συναγερμοί, μάλιστα, χρησιμοποιούν αυτές τις επαναλαμβανόμενες συχνότητες για να μεγιστοποιήσουν τις πιθανότητες ανίχνευσής τους και να τραβήξουν την προσοχή του ανθρωπίνου αυτιού.

Οι ερευνητές εξέτασαν το τι συμβαίνει με τους ήχους που θεωρούνται “τραχείς”. Οι ήχοι αυτοί αναζητούνται κυρίως στην αμυγδαλή, στον ιππόκαμπο και τον πρόσθιο εγκεφαλικό φλοιό. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, αυτές είναι οι περιοχές στις οποίες εντοπίζεται ο πόνος και η αποστροφή. Κι έτσι προκύπτει και το γεγονός ότι οι ήχοι αυτοί θεωρούνται ανυπόφοροι.

Δες ακόμα: Η «σοπράνο του μετρό» που έγινε το απόλυτο viral!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Χωρίς κατηγορία

Πλήρης Απασχόληση

15-03-2024

Αθήνα

Υπηρεσίες Εστίασης

Εποχιακή Εργασία

21-12-2023

Μυκονος

⚽🏀 LIVE SCORES
20 Απρ. 2024
ΟΦΗ
18:30
-
Βόλ
20 Απρ. 2024
Αστ
19:30
-
Παν
19 Απρ. 2024
ΠΑΟ
20:15
-
ΠΕΡ
20 Απρ. 2024
ΑΡΗΣ
17:15
-
ΚΟΛ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;