Ένας νέος εξωπλανήτης που μόλις ανακαλύφθηκε έχει προκαλέσει πολλά ερωτήματα στους επιστήμονες
Οι επιστήμονες ανακάλυψαν έναν νέο εξωπλανήτη που τους έχει δημιουργήσει αρκετά ερωτήματα και καταρρίψει αρκετές θεωρίες!

Ακόμα μία μεγάλη και ασυνήθιστη ανακάλυψη έκαναν Ευρωπαίοι αστρονόμοι. Συγκεκριμένα, ανακάλυψαν έναν δυσανάλογα μεγάλο εξωπλανήτη σε σχέση με το μητρικό άστρο του!

Ο εξωπλανήτης αυτός βρίσκεται σε απόσταση 30 ετών φωτός από τη Γη. Πρόκειται για τον αέριο γίγαντα GJ 5312b, που έχει μάζα περίπου το μισό του Δία και το άστρο του, ένας ερυθρός νάνος, έχει μόλις το ένα δέκατο της μάζας του Ήλιου μας.

Σύμφωνα με την επιστημονική ομάδα που έκανε την ανακάλυψη:

“Ο εν λόγω εξωπλανήτης δεν θα έπρεπε να υπάρχει με βάση τις έως τώρα γνώσεις μας για τους πλανήτες.”

Η μάζα του άστρου του είναι 270 φορές μεγαλύτερη από το μητρικό άστρο του. Για να καταλάβεις τη διαφορά, ο Ήλιος του ηλιακού μας συστήματος έχει μάζα περίπου 1.050 φορές μεγαλύτερη του Δία. Η απόκλιση αυτή προκαλεί πονοκέφαλο στους επιστήμονες.

Ο πλανήτης, που ονομάστηκε, GJ 5312b χρειάζεται 204 μέρες για να πραγματοποιήσει μια πλήρη περιφορά γύρω από το άστρο του. Η διάμετρος του άστρου του εκτιμάται στο 14% εκείνης του Ήλιου και η ακτινοβολία του είναι, μόλις, το 0,2% της ηλιακής ακτινοβολίας που λαμβάνουμε από τον ήλιο.

Η ακτίνα του εξωπλανήτη, που ανακαλύφθηκε, υπολογίζεται στο 70% εκείνης του άστρου του. Μάλιστα, οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι ένας τόσο μεγάλος πλανήτης γύρω από ένα τόσο μικρό άστρο είναι δύσκολο να εξηγηθεί με βάση τις υπάρχουσες θεωρίες για το σχηματισμό των πλανητών. Και, ίσως, η ανακάλυψη αυτή να οδηγήσει στην αναθεώρηση των θεωριών αυτών.

Οι έως τώρα θεωρίες και παρατηρήσεις είχαν οδηγήσει στην εκτίμηση ότι οι αέριοι γίγαντες πλανήτες σαν τον Δία είναι σπάνιοι γύρω από τους ερυθρούς νάνους. Η νέα ανακάλυψη δημιουργεί πολλά ερωτήματα!

Μάλιστα, έχουν δοθεί κάποιες απαντήσεις με πιο πιθανή την ακόλουθη. Σύμφωνα με αυτή, ο πλανήτης GJ 5312b προέκυψε από ένα βαρυτικά ασταθή δίσκο αερίων και σκόνης γύρω από ένα νεαρό άστρο νάνο. Αυτό πάει αντίθετα στην επικρατούσα μέχρι σήμερα θεωρία που υποστηρίζει ότι οι πλανήτες χρειάζονται ένα στερεό πυρήνα ως σημείο αφετηρίας. Η βαρυτική έλξη του στερεού αυτού πυρήνα δημιουργεί μια ατμόσφαιρα από τα περιστρεφόμενα αέρια που υπάρχουν γύρω από αυτόν. Σύμφωνα με τη θεωρία, ο νέος εξωπλανήτης φαίνεται να έχει σχηματισθεί απευθείας από τον αρχικό δίσκο αερίων και σκόνης, χωρίς να έχει υπάρξει στερεός πυρήνας.

Οι ερευνητές της κοινοπραξίας CARMENES, με επικεφαλής τον δρ Χουάν Κάρλος Μοράλες του Ινστιτούτου Διαστημικών Μελετών της Καταλωνίας, χρησιμοποίησαν οπτικές και εγγύς-υπέρυθρες παρατηρήσεις τηλεσκοπίων. Έκαναν την εν λόγω  δημοσίευση στο περιοδικό “Science”. Μάλιστα, υποστηρίζουν ότι βρήκαν ενδείξεις και για ένα δεύτερο εξωπλανήτη στο ίδιο αστρικό σύστημα. Μένει να δούμε τι θα μας αποκαλύψει ο νέος αυτός πλανήτης για το διάστημα!

Δες ακόμα: NASA: Το πρώτο βίντεο που δείχνει μία μαύρη τρύπα να «κατασπαράζει» ένα αστέρι

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πρόσθετες Υπηρεσίες Τουρισμού

Εποχιακή Εργασία

04-03-2024

Αγιος Γορδιος

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

18-12-2023

Χαλάνδρι

1.500

⚽🏀 LIVE SCORES
16 Απρ. 2024
Μπο
22:00
-
Atl
16 Απρ. 2024
Μπα
22:00
-
Παρ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;