6,74 εκ. € φόρους θα εισπράττει ετησίως η Αθήνα αν φορολογηθεί η κάνναβη
Σύμφωνα με έρευνα των ABCD και Seedo

Σύμφωνα με τη φετινή καταγραφή της Γερμανικής εταιρείας ερευνών ABCD και της Seedo, της γνωστής εταιρεία συσκευών υδροπονικής καλλιέργειας που -μεταξύ άλλων- έχει παράξει και «τον μαγικό θάλαμο της κάνναβης«, έχουμε στοιχεία από τις μεγαλύτερες πόλεις του πλανήτη. Σε αυτά περιλαμβάνονται: Η τιμή της κάνναβης, η ποσότητα που καταναλώνουν οι κάτοικοί τους, αλλά και τα έσοδα που θα είχαν αυτές οι πόλεις, σε περίπτωση που η κάνναβη φορολογούταν, όπως συμβαίνει με τον καπνό του τσιγάρου.

Στον κατάλογο του 2018 για την παγκόσμια κατανάλωση κάνναβης, η Θεσσαλονίκη παρουσιάζεται πολύ χαμηλά στην κατάταξη, έρχεται τέταρτη πόλη συγκεκριμένα, σημειώνοντας τη λιγότερη κατανάλωση (0,29 τόνους/χρόνο). Αντίστοιχα, η Αθήνα παρουσιάζει και εκείνη χαμηλή κατανάλωση και βρίσκεται 12 θέσεις από το τέλος της σχετικής λίστας με κατανάλωση 0,62 τόνων τον χρόνο.

Εντυπωσιακότερο στοιχείο δείχνει ότι:

η Αθήνα θα μπορούσε να εισπράττει από φόρους 6,74 εκατομμύρια ευρώ ετησίως και η Θεσσαλονίκη 2,88 εκατομμύρια, εάν η κάνναβη φορολογούταν, όπως ο καπνός του τσιγάρου.

Το σχετικό σχεδιάγραμμα:

Οι πόλεις με τη μεγαλύτερη κατανάλωση κάνναβης παγκοσμίως / Infographic via Statista

 

Τη μεγαλύτερη κατανάλωση εμφανίζει η Νέα Υόρκη και ακολουθούν:

Το Καράτσι, το Νέο Δελχί, το Λος Άντζελες, το Κάιρο, το Μουμπάι, το Λονδίνο, το Σικάγο, η Μόσχα και το Τορόντο. Χαρακτηριστικό είναι ότι το Άμστερνταμ βρίσκεται στην 56η θέση, με κατανάλωση 3.6 τόνων.

Οι υπολογισμοί της ABCD είναι προφανώς κατά προσέγγιση. Σύμφωνα με αυτούς, ωστόσο, η μέση τιμή πώλησης κάνναβης στην Αθήνα είναι 13,59 ευρώ/γραμμάριο και στη Θεσσαλονίκη 12,26.

Αν και τόσο η τιμή πώλησης, όσο και το μέγεθος της κατανάλωσης, θα μπορούσαν να αμφισβητηθούν, η έρευνα παραμένει «ένας δείκτης» και μάλιστα αξιοπρεπής όσο η κατανάλωση του φυτού παραμένει παράνομη, άρα και τα όποια στοιχεία, είναι δύσκολο να συλλεχθούν και να επαληθευτούν.

Σύμφωνα με τον Uri Zeevi, CMO στη Seedo:

«Αποποινικοποιώντας την κάνναβη, οι κυβερνήσεις θα μπορούν να ρυθμίζουν με μεγαλύτερη ασφάλεια την παραγωγή, να αφαιρέσουν τη δύναμη από συμμορίες και όπως έχουμε δείχνει η μελέτη, να έχουν τεράστια φορολογικά έσοδα».

Μεγάλο μέρος της έρευνας έγινε με τη μέθοδο του crowdsourcing και οι απαντήσεις συγκεντρώνονταν μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας στην οποία κλήθηκαν να απαντήσουν μέσω σχετικών καλεσμάτων σε Μέσα όπως το PriceOfWeed.com και το MarijuanaTravels.com. Το μικρότερο δείγμα για μια πόλη ήταν 100 άτομα και το μεγαλύτερο 2000. Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα αποτελέσματα συγκρίθηκαν αργότερα και με τα στοιχεία των εκθέσεων επίσημων διεθνών οργανισμών, όπως η 2018 World Drug Report.

Διαβάστε εδώ την περσινή έρευνα της ABCD για την κάνναβη.

Πηγή: cannabisnews.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πληροφορική

Πλήρης Απασχόληση

22-01-2024

Αιγάλεω

Χωρίς κατηγορία

Πλήρης Απασχόληση

15-03-2024

Αθήνα

⚽🏀 LIVE SCORES
25 Απρ. 2024
ΠΑΟ
21:15
-
ΜΑΚ
25 Απρ. 2024
Ρεάλ
22:00
-
ΜΠΑ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;