Joker: Σάλος έχει προκληθεί με την ταινία στις ΗΠΑ πριν την κυκλοφορία της
Οι συγγενείς των θυμάτων του μακελειού στην Ορόρα, που έγινε το 2012, έστειλαν επιστολή στην Warner Bros για την κυκλοφορία της ταινίας Joker

Η νέα ταινία με πρωταγωνιστή τoν Joker θα κυκλοφορήσει στις αίθουσες στις 3 Οκτωβρίου και έχει αποσπάσει ήδη αρκετές θετικές κριτικές, τον Χρυσό Λέοντα από το Φεστιβάλ της Βενετίας, αλλά και αρκετές αντιδράσεις. Κάποιες από αυτές, μάλιστα, ήρθαν και από τους συγγενείς των θυμάτων της ένοπλης επίθεσης στην Ορόρα των ΗΠΑ, όπου ένοπλος εισέβαλε σε προβολή ταινίας του “Σκοτεινός Ιππότης: Η Επιστροφή”!

Οι συγγενείς των θυμάτων διαμαρτύρονται για την επικείμενη πρεμιέρα της ταινίας Joker. Μάλιστα, έχουν στείλει επιστολή στην εταιρεία παραγωγής Warner Bros.

Την επιστολή αυτή την υπογράφουν πέντε από τους συγγενείς. Το 2012, ο δράστης είχε σκοτώσει 10 ανθρώπους εισβάλλοντας σε προβολή της ταινίας του Batman. Με την επιστολή τους αυτή, οι συγγενείς συνιστούν στην Warner Bros να είναι πιο προσεκτική σε ότι αφορά στην προώθηση της βίας μέσα από τις ταινίες τους.

Ο άνδρας που είχε σκορπίσει τον θάνατο είχε τα μαλλιά του βαμμένα πορτοκαλί και ισχυρίστηκε στους αστυνομικούς πως είναι ο πραγματικός κακός που εμφανίζεται στα κόμικς του Batman. Αυτό έχει ανησυχήσει ιδιαίτερα τους συγγενείς των θυμάτων της ένοπλης επίθεσης.

Ένα από τα βασικά στοιχεία που προκάλεσε την αντίδραση των οικογενειών είναι πως μια ταινία με βασικό πρωταγωνιστή τον Joker μπορεί να προσφέρει άλλοθι και να ηρωποιεί κατά κάποιον τρόπο έναν χαρακτήρα που διαπράττει τόσα ειδεχθή εγκλήματα. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η επιστολή:

“Έπεσε στην αντίληψή μας πως η Warner Bros κυκλοφορεί μια ταινία με τον τίτλο Joker που παρουσιάζει τον χαρακτήρα ως πρωταγωνιστή με μια συμπαθή ιστορία.”

Οι υπογράφοντες οικογένειες υποστηρίζουν πως δε θα εμποδίσουν το δικαίωμα στην ελευθερία της έκφρασης, όμως ζητούν από την Warner Bros να συμβάλει μέσω των ταινιών της στην μείωση των περιστατικών βίας στην αμερικανική κοινωνία. Αναφέρουν χαρακτηρισιτικά:

“Με την επιρροή σας, ακολουθήστε μας στην μάχη να χτίσουμε ασφαλέστερες κοινωνίες με λιγότερα όπλα.”

Η γνωστή εταιρία που έχει τα δικαιώματα της ταινίας, αλλά και των κόμικς της DC, έδωσε τη δική της απάντηση στην επιστολή αυτή. Συγκεκριμένα, η Warner Bros. υποστήριξε τα εξής:

“Μην αυταπατάστε: Κανένας φανταστικός χαρακτήρας όπως ο Joker και καμιά ταινία δεν προωθεί τη βία στον πραγματικό κόσμο. Δεν είναι αυτή η πρόθεση της ταινία, των δημιουργών ή του στούντιο, να παρουσιάσουν αυτόν τον χαρακτήρα ως ήρωα.”

Αυτή την αντίληψη υποστηρίζει και ένα εκτενές δημοσίευμα της New York Times. Σύμφωνα με το δημοσίευμα αυτό, η συσχέτιση βίαιων περιστατικών με κινηματογραφικές ταινίες δεν φαίνεται να είναι ιδιαίτερα στενή. Επιπλέον, οι περιπτώσεις ένοπλης επίθεσης σε κινηματογραφικές αίθουσες σπανίζουν, ακόμη και στις ΗΠΑ, που υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις ένοπλων επιθέσεων.

Ωστόσο, μία από τις μητέρες που έχασε την κόρη της σε μακελειό στην Ορόρα, η Σάντι Φίλιπς, έχει διαφορετική άποψη. Συγκεκριμένα υποστηρίζει:

“Αν ένα άνθρωπος ενθαρρύνεται να γίνει βίαιος βλέποντας κάτι τέτοιο, τότε είναι ένα ακόμη παραπάνω. Ποιοι είμαστε να προϋποθέσουμε πως κάποιος από το κοινό δεν θα γίνει μακελάρης και δεν θα ενθαρρυνθεί από όσα βλέπει στην οθόνη;”

Ο Ιγκόρ Βλόσκι, επικεφαλής μιας ομάδας για τον έλεγχο και τον περιορισμό της οπλοκατοχής στην Αμερική, ο οποίος βοήθησε τις οικογένειες των θυμάτων να συντάξουν την επιστολή, παραδέχεται τα εξής:

“Σε όλο τον κόσμο βλέπουμε τις ίδιες ταινίες και παίζουμε τα ίδια βιντεοπαιχνίδια, αλλά εμείς είμαστε εκείνοι με τα υψηλά ποσοστά βίαιων ενεργειών.

Ο λόγος για αυτό είναι πως είναι πολύ εύκολο να βρει κανείς όπλα στην Αμερική. Αυτή είναι η πηγή του προβλήματος και αυτό ζητάμε από τις εταιρίες. Να βοηθήσουν για ασφαλέστερες κοινωνίες με λιγότερα όπλα.”

Δες επίσης: Ο «Joker» απέσπασε τον Χρυσό Λέοντα στη Βενετία, κατοχυρώνοντας μία θέση στην οσκαρική κούρσα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πληροφορική

Πλήρης Απασχόληση

22-01-2024

Αιγάλεω

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

18-12-2023

Νέα Ιωνία Αττικής

⚽🏀 LIVE SCORES
16 Απρ. 2024
Μπο
69'
2 - 2
Atl
16 Απρ. 2024
Μπα
66'
1 - 3
Παρ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;