Χρεοκόπησε η Thomas Cook - Αποκλεισμένοι 600.000 τουρίστες σε όλο τον κόσμο
Το γνωστό ταξιδιωτικό γραφείο Thomas Cook χρεοκόπησε και έχουν μείνει αποκλεισμένοι σε διάφορες περιοχές ανά τον κόσμο 600.000 τουρίστες.

Η Thomas Cook αποτελεί ένα από τα πιο παλιά ταξιδιωτικά γραφεία. Η γνωστή εταιρεία, όμως, κήρυξε χρεοκοπία τα ξημερώματα της Δευτέρας, αποτυγχάνοντας να βρει τα απαραίτητα κεφάλαια για την επιβίωσή του.  Η χρεοκοπία αυτή έχει πυροδοτήσει μια πρωτοφανή επιχείρηση επαναπατρισμού περισσότερων από 600.000 πελατών που βρίσκονται σε διακοπές σε όλο τον κόσμο.

Η εταιρεία υπέβαλε αίτηση αναγκαστικής εκκαθάρισης και δόθηκε εντολή για να οριστεί σύνδικος για την εκκαθάριση της εταιρείας. Ενώ, ο επικεφαλής της Thomas Cook, Πίτερ Φανκχάουζερ, εξέφρασε την ιδιαίτερη λύπη του, αλλά και των υπόλοιπων μελών του διοικητικού συμβουλίου για την κατάρρευση της εταιρείας.

Ένα από τα μεγάλα προβλήματα μετά την χρεοκοπία του γνωστού ταξιδιωτικού γραφείου είναι ότι εκατοντάδες χιλιάδες ταξιδιώτες, πελάτες της εταιρείας, παραμένουν εγκλωβισμένοι στο εξωτερικό. Μάλιστα,, οι βρετανικές αρχές θα πρέπει να οργανώσουν την επιστροφή 150.000 υπηκόων της χώρας μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες. Ο αριθμός αυτός αποτελεί αριθμό δύο φορές μεγαλύτερο αυτού από όταν πτώχευσε η αεροπορική εταιρεία Monarch πριν από δύο χρόνια.

Το διοικητικό συμβούλιο δεν κατόρθωσε να επιτύχει ένα πακέτο διάσωσης από τους δανειστές της εταιρείας για να αποφύγει μια χαοτική κατάρρευση. Και σε μία ανακοίνωση που εκδόθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείες είπε τα εξής:

“Θα ήθελα να ζητήσω συγγνώμη στους εκατομμύρια πελάτες μας και τους χιλιάδες εργαζομένους μας, προμηθευτές και συνεργάτες μας, που μας στήριξαν επί πολλά χρόνια.”

Ενώ, η βρετανική υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίες τόνισες:

“Η Thomas Cook έπαυσε τις εμπορικές συναλλαγές, οπότε οι πτήσεις της εταιρείας έχουν πλέον ακυρωθεί.”

Οι βρετανικές αρχές μετά την ανακοίνωση της χρεοκοπίας έχουν βάλει σε εφαρμογή ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης με κωδική ονομασία “Επιχείρηση Μάττερχορν”. Το όνομα αυτό προέρχεται  από μια εκστρατεία βομβαρδισμού των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.

Όπως αναφέρει η βρετανική υπηρεσία πολιτικής Αεροπορία (CAA):

“Οι πελάτες που βρίσκονται στο εξωτερικό θα πρέπει να επισκεφτούν τον ιστότοπο www.thomascook.caa.co.uk και να πάνε στο αεροδρόμιο μόνο όταν έχουν επιβεβαιωμένη εναλλακτική πτήση.”

Και δίνει τους αριθμούς των ειδικών τηλεφωνικών γραμμών για τη βοήθεια των ταξιδιωτών: 0300 303 2800 για κλήσεις από την Μεγάλη Βρετανία και την Ιρλανδία, και 0044 1753 330 330 από το εξωτερικό).

Ενώ, το υπουργείο Μεταφορών της Βρετανίας ανακοίνωσε ότι έχει ήδη ναυλώσει δεκάδες πτήσεις τσάρτερ για να μεταφέρει πίσω στη Βρετανία, χωρίς κάποια χρέωση, τους εγκλωβισμένους τουρίστες. Μάλιστα, όπως ανέφερε σε δήλωσή του ο Υπουργός Μεταφορών Γκραντ Σαπς:

“Το σχέδιό μας περιλαμβάνει ναύλωση αεροσκαφών ακόμα και από τη Μαλαισία αλλά και εκατοντάδες ανθρώπους σε τηλεφωνικά κέντρα και αεροδρόμια για την παροχή βοήθειας. Αλλά πρόκειται για τεράστιο έργο, την μεγαλύτερη επιχείρηση επαναπατρισμού στη βρετανική ιστορία. Οπότε θα υπάρχουν καθυστερήσεις και προβλήματα. Προσπαθήστε να δείξετε κατανόηση στους υπαλλήλους που προσπαθούν να βοηθήσουν και οι οποίοι, πιθανότατα, περνάνε το ίδιο δύσκολες στιγμές με εσάς.”

Η εταιρεία διαχειριζόταν μέχρι σήμερα ξενοδοχεία και τουριστικά θέρετρα, αεροπορικές εταιρείες και κρουαζιερόπλοια, και έχει 600.000 πελάτες που βρίσκονται σε διακοπές σε όλον τον κόσμο. Απασχολεί 22.000 εργαζομένους σε όλον τον κόσμο και από αυτούς οι 9.000 βρίσκονται στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Δες επίσης: Ορίστε γιατί τα αεροπλάνα έχουν καθυστερήσεις!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

14-02-2024

Καλλιθέα Αττικής

950

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

19-12-2023

Νέα Ιωνία Αττικής

⚽🏀 LIVE SCORES
30 Μαρ. 2024
Παν
15:00
-
Αστ
30 Μαρ. 2024
Βόλ
17:30
-
Κηφ
29 Μαρ. 2024
ΦΕΝ
19:45
-
ΑΛΜΠ
29 Μαρ. 2024
ΒΙΡ
21:30
-
ΠΑΟ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;