Brexit:
Με κείμενο που υπερψηφίστηκε, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζητάει "βάσιμους λόγους" για να δώσει παράταση στην ημερομηνία του Brexit.

Το Brexit φαίνεται να έχει δημιουργήσει αρκετά προβλήματα και στη Βρετανία, αλλά και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Έτσι, με συντριπτική πλειοψηφία, οι ευρωβουλευτές απαιτούν βάσιμους λόγους και βάσιμο σκοπό για να αποδεχθούν μετάθεση της ημερομηνίας αποχώρησης της Βρετανίας από την Ε.Ε. Μάλιστα, θεωρούν υπαίτια τη Βρετανία αν γίνει άτακτο Brexit.

Οι ευρωβουλευτές απαίτησαν με μεγάλη πλειοψηφία να υπάρξουν “βάσιμοι λόγοι και βάσιμος σκοπός” προκειμένου να αποδεχθούν μια μετάθεση της καταληκτικής ημερομηνίας του Brexit. Αυτή, μέχρι τώρα, προβλέπεται να είναι στις 31 Οκτωβρίου.

Σε κείμενο που εγκρίθηκε από τη μεγάλη πλειοψηφία του Ευρωκοινοβουλίου, με 544 ψήφους υπέρ, 126 ψήφους κατά και 38 αποχές, αποφασίστηκε ποια θα είναι η θέση του για την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η ψηφοφορία αυτή έγινε για πρώτη φορά από την έναρξη της θητείας του νέου Ευρωκοινοβουλίου που προήλθε από τις Ευρωεκλογές 2019, που πραγματοποιήθηκαν τον Μάιο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Βρετανικό Κοινοβούλιο ενέκρινε νόμο στις αρχές Σεπτεμβρίου αναγκάζοντας έτσι τη βρετανική κυβέρνηση να ζητήσει παράταση της καθυστέρησης του Brexit. Αυτός ο νόμος πέρασε για να αποφευχθεί μία άτακτη έξοδος χωρίς συμφωνία.

Το Ευρωκοινοβούλιο, από την πλευρά του, δε θα υποστηρίξει μια παράταση της καθυστέρησης αυτής. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η παράταση θα εγκριθεί:

“Αν υπάρχουν γι΄αυτό βάσιμοι λόγοι και βάσιμος σκοπός (αποφυγή μιας εξόδου χωρίς συμφωνία, διοργάνωση γενικών εκλογών ή δημοψηφίσματος, ανάκληση του άρθρου 50 ή έγκριση μιας συμφωνίας αποχώρησης).”

Οι υποστηρικτές του κειμένου, στο οποίο συμφώνησαν οι κυριότερες πολιτικές ομάδες, εκτός της ακροδεξιάς, επαναβεβαιώνουν σε αυτό ότι θέλουν να κάνουν τα πάντα προκειμένου να αποτρέψουν μια “μη συμφωνία”. Κρίνουν, μάλιστα, πως η συμφωνία, η οποία αποτέλεσε αποτέλεσμα διαπραγματεύσεων με την προηγούμενη βρετανική κυβέρνηση, είναι “δίκαιη και ισορροπημένη”.

Μάλιστα, το Ευρωκοινοβούλιο υπογραμμίζει:

“Αν το Ηνωμένο Βασίλειο αποσυρθεί από την Ένωση χωρίς συμφωνία, αυτό θα συμβεί με πλήρη υπαιτιότητα της βρετανικής κυβέρνησης.”

Δες επίσης: Brexit: Τι θα αλλάξει για τους φοιτητές;

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Μόδα - Ομορφιά

Εποχιακή Εργασία

21-12-2023

Μυκονος

Υπηρεσίες Εστίασης

Εποχιακή Εργασία

21-12-2023

Μυκονος

⚽🏀 LIVE SCORES
25 Απρ. 2024
ΠΑΟ
21:15
-
ΜΑΚ
25 Απρ. 2024
Ρεάλ
22:00
-
ΜΠΑ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;