Γιατί η Παρασκευή και 13 θεωρείται γρουσούζικη μέρα;
Τι φάση με τη γνωστή δεισιδαιμονία της Παρασκευής και 13;

Παρασκευή και 13: Μία από τις πιο διαδεδομένες δεισιδαιμονίες – προλήψεις που μένουν ανέγγιχτες στο πέρας των αιώνων.

Γιατί όμως;

Παρότι πρωτοαναφέρθηκε στις αρχές του 19ου αιώνα, εξακολουθεί ακόμη και σήμερα να προβληματίζει την ανθρώπινη σκέψη και να τρομάζει αρκετούς ανάμεσά μας. Πηγή ατελείωτου στοχασμού φυσικά, αποτελεί το επίκεντρο του ενδιαφέροντος, όταν η Παρασκευή ενός οποιουδήποτε μήνα συμπίπτει με τον αριθμό 13.

Παρασκευή και 13 – Ιστορία:

Πριν τον 19ο αιώνα, ο αριθμός 13 θεωρούνταν γενικά ως φέρων κακή τύχη. Την ίδια εικόνα είχε και η Παρασκευή, αν και δεν υπήρχε κάποια σχέση μεταξύ των δύο. Η πρώτη αναφορά σε μία “Παρασκευή και 13” έγινε μάλλον στις αρχές του 19ου αιώνα. Πέραν από τις γραπτές αναφορές, πάντως, πολλές δημοφιλείς ιστορίες υπάρχουν σχετικά με την προέλευση της δεισιδαιμονίας:

-Ο Μυστικός Δείπνος, με ιστορίες ότι ο Ιούδας Ισκαριώτης ήταν ο 13ος καλεσμένος, ενώ η Σταύρωση του Ιησού συνέβη την ημέρα Παρασκευή.

-Ότι η Εύα προσέφερε το μήλο στον Αδάμ κατά ημέρα Παρασκευή (η πεποίθηση ότι ήταν ένα μήλο πιθανότατα προέρχεται από την ομοιότητα της Λατινικής λέξεις malus = “κακό” και malum = “μήλο”).

Γιατί, όμως, ο συνδυασμός της καλύτερης μέρας της εβδομάδας (Παρασκευής φυσικά) παρέα με τον αριθμό 13, δημιουργούν μία παράδοση τρόμου;

Μπορεί να μας ακούγεται εξαιρετικά αφελής μία τέτοια εμμονή στη δεισιδαιμονία, αλλά δεν είναι καθόλου λίγοι εκείνοι που ταράζονται πολύ με την Παρασκευή και 13 και αποφεύγουν να κάνουν τίποτα που θα μπορούσε να τους «βλάψει». Δεν πηγαίνουν στη δουλειά, δε βγαίνουν έξω, δεν οδηγούν, προσέχουν να μην έχουν κάποιο ατύχημα στο σπίτι. Αυτός είναι και ο λόγος που βάση στατιστικής, κάθε τέτοια μέρα τα ατυχήματα, τα τροχαία, οι διαρρήξεις και οι ληστείες, είναι πολύ λιγότερες από τις υπόλοιπες μέρες.

Όλοι είναι προετοιμασμένοι για τα χειρότερα και έτσι τα αποφεύγουν!

Ας ξεκινήσουμε από το «13». Για κάποιον λόγον, αυτός ο αριθμός έχει δημιουργήσει πολύ κακή φήμη για τον εαυτό του. Οι μηχανικοί αποφεύγουν να φτιάχνουν 13ο όροφο στα κτίριά τους, στα αεροπλάνα δεν υπάρχει σειρά 13, όπως και καμπίνα στα πλοία, στα νοσοκομεία δεν υπάρχουν δωμάτια με αυτόν τον αριθμό.

Όταν στο παρελθόν έγινε η κατάργηση του ηλιακού ημερολογίου και την επικράτηση του σεληνιακού, «ανάποδος» θεωρούνταν ο χρόνος που είχε 13 μήνες ,αποτέλεσμα της απόστασης μεταξύ των δύο ημερολογίων, που υπολογίζεται σε 9 έως 11 ημέρες. Ο καταραμένος αυτός 13ος μήνας, βρίσκονταν μεταξύ Φεβρουαρίου (που θεωρούνταν και ως μήνας των νεκρών) και Μαρτίου, και καθιστούσε με την ύπαρξή του δυσοίωνο το εκάστοτε έτος.

Paraskavedekatriaphobia:

Οποιαδήποτε Παρασκευή συμπίπτει με τις 13 ενός μήνα θεωρείται κακότυχη στις Αγγλοσαξονικές, Γαλλικές, Γερμανικές και Πορτογαλικές περιοχές του κόσμου. Σε Ισπανία και Ελλάδα αντίστοιχα, γρουσουζιά φέρνει η Τρίτη και 13.

Η φοβία που σχετίζεται με την Παρασκευή και 13 ονομάζεται στα αγγλικά paraskavedekatriaphobia, μία λέξη που προέρχεται από τις ελληνικές Παρασκευή, δεκατρείς και φοβία, και αποτελεί μια ειδική μορφή της τρισκαιδεκαφοβίας. Τόσο ο αριθμός 13, όσο και η μέρα Παρασκευή, θεωρούνταν, ακόμη και πριν τον 19ο αιώνα, ως συνώνυμο της κακής τύχης, εξαιτίας διάφορων γεγονότων, με τα οποία και συνέπεσαν.

Στην Πληροφορική υπάρχει επίσης και ένας ιός με το όνομα “Παρασκευή και 13” (Friday 13th), ο οποίος έχει το χαρακτηριστικό να ενεργοποιείται όταν το ημερολόγιο του υπολογιστή δείξει ημέρα Παρασκευή και ημερομηνία 13.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

19-12-2023

Νέα Ιωνία Αττικής

Πρόσθετες Υπηρεσίες Τουρισμού

Εποχιακή Εργασία

04-03-2024

Αγιος Γορδιος

⚽🏀 LIVE SCORES

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;