Τα ποσοστά ανεργίας στην Ελλάδα παρά τα πτυχία και τα μεταπτυχιακά σύμφωνα με νέα έρευνα
Μία νέα έρευνα του ΟΟΣΑ δείχνει τα ποσοστά ανεργίας στην Ελλάδα παρά την απόκτηση πτυχίου και μεταπτυχιάκου.

Η ανεργία φαίνεται πως αποτελεί μία σύγχρονη μάστιγα για τους Έλληνες. Με μία νέα έρευνα φαίνεται ότι παρά την απόκτηση κάποιου πτυχίου ή και μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών η πλειοψηφία του εν δυνάμει εργατικού δυναμικού, δυσκολεύεται να βρει μια θέση στην αγορά εργασίας.

Η έκθεση που εξέδωσε ο ΟΟΣΑ για την Εκπαίδευση επιβεβαιώνουν ότι οι νέοι Έλληνες, παρά τις ακαδημαϊκές τους σπουδές, δεν καταφέρνουν να βρουν εργασία. Μάλιστα, ο δείκτης της Ελλάδας δημιουργεί μεγάλο προβληματισμό.

Η χώρα μας βρίσκεται μπροστά στην ανεργία των νέων ηλικίας από 18 έως 24 ετών από χώρες όπως η Βραζιλία, η Ισπανία, η Κόστα Ρίκα, η Ιταλία και η Κολομβία και απέχει αρκετά από το μέσο όρο των χωρών του ΟΟΣΑ. Στο ηλικιακό αυτό γκρουπ εντάσσονται άτομο που ούτε σπουδάζουν, ούτε εργάζονται.

Η εφημερίδα “Ελεύθερος Τύπος” αναφέρει ότι ανάλογα με τα ακαδημαϊκά προσόντα, η ψαλίδα στην αγορά εργασίας στη χώρα μας είναι τεράστια. Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν το 2018, το 90% των κατόχων διδακτορικού εργάζεται, ενώ μόλις το 50% των κατόχων απολυτηρίου Λυκείου βρίσκει μία θέση στην αγορά εργασίας. Στο ενδιάμεσο, αλλά διατηρώντας μία ανησυχητική πρωτιά, είναι οι κάτοχοι μεταπτυχιακού. Εκεί το ποσοστό που εργάζεται είναι 82%. Ενώ, οι κάτοχοι πτυχίου, σε ποσοστό, μόλις, 73% δουλεύουν. Μόνο οι κάτοχοι διδακτορικού στην Ελλάδα, αν και βρίσκονται κάτω από το μέσο όρο του ΟΟΣΑ (92%), είναι κοντά σε αυτό.

Τεράστια διαφορά παρατηρείται στους κατόχους πτυχίου και μεταπτυχιακού. Οι εργαζόμενοι στην Ελλάδα με πτυχίο και με μεταπτυχιακό έχουν μικρότερο ποσοστό (29% και 76%) από ότι ο ΟΟΣΑ με μέσο όρο (44% και 91%).

Στην ίδια έκθεση τονίζεται ότι η ανεργία έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο στις γυναίκες. Πιο συγκεκριμένα, στις ηλικίες 25-34 ετών, τα ποσοστά των αποφοίτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στις γυναίκες που εργάζονται είναι το 64%. Το αντίστοιχο ποσοστό για τους άνδρες είναι κατά 15% υψηλότερο, φτάνοντας το 79%.

Τα στοιχεία που παρουσίασε ο ΟΟΣΑ, επίσης, δείχνουν ότι η Παιδεία στην Ελλάδα της κρίσης δέχθηκε ισχυρό πλήγμα, αφού οι μειώσεις ήταν απανωτές. Σύμφωνα με τον Οργανισμό, η χώρα δαπανά 5.400 ευρώ ανά μαθητή στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση και 6.000 ευρώ στη δευτεροβάθμια. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα ποσά αυτά αποτελούν το 60%-70% αυτών που διαθέτουν οι περισσότερες χώρες-μέλη του ΟΟΣΑ.

Χαρακτηριστικό της έκθεσης αυτής είναι το ότι η Ελλάδα βρίσκεται ανάμεσα στις χώρες με τη χαμηλότερη χρηματοδότηση στην Παιδεία για την εκπαίδευση από την ηλικία των 6 έως και 15 ετών.

Δες ακόμα: Όλες οι αλλαγές στην αναγνώριση πτυχίων κολεγίων και ξένων πανεπιστημίων!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

19-12-2023

Χαλάνδρι

Εκπαίδευση

Πλήρης Απασχόληση

18-12-2023

Νέα Ιωνία Αττικής

⚽🏀 LIVE SCORES
19 Απρ. 2024
ΠΑΟ
20:15
-
ΠΕΡ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;