Επιτέλους μάθαμε από τι εξαρτάται η ποσότητα του ύπνου που χρειάζεται ο καθένας!
Τελικά, το πόσες ώρες θα έχει διάρκεια ο ύπνος σου είναι θέμα γενετικής.

Έχεις αναρωτηθεί πολλές φορές πώς κάποιοι άνθρωποι κοιμούνται τόσο λίγο και έχουν τόση ενέργεια. Μάλιστα, έχει προσπαθήσει να το κάνεις κι εσύ και απέτυχες! Όμως, μία έρευνα που επικαλείται η ScienceDaily ήρθε να μας δείξει ότι ο ύπνος που χρειάζεται ο καθένας μας διαφέρει.

Μάλιστα, όπως υποστηρίζει η έρευνα ένα γονίδιο φαίνεται να έχει άμεση επίδραση στην ποσότητα του ύπνου που χρειάζεται κάποιος. Οπότε, όλα είναι θέμα γενετικής!

Η μελέτη αυτή δημοσιεύτηκε από την επιστημονική επιθεώρηση “Νeuron” και επικεντρώθηκε στη μελέτη των μελών μιας οικογένειας που είχαν μειωμένη ανάγκη για ύπνο. O Λούις Πτασέκ, νευρολόγος στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, δήλωσε πως είναι εντυπωσιακό το πόσο λίγα γνωρίζουμε για τον ύπνο. Μάλιστα, σημείωσε ότι ένας μέσος άνθρωπος περνά το ένα τρίτο της ζωής του να κοιμάται. Επιπλέον, τόνισε ότι η παρούσα έρευνα μελέτησε το πώς διαφορετικές περιοχές του εγκεφάλου και διαφορετικοί νευρώνες επηρεάζουν τον ύπνο και την αϋπνία στους ανθρώπους.

Μελετήθηκε, λοιπόν, μια οικογένεια στην οποία όλα τα μέλη λειτουργούσαν κανονικά μόνο με έξι ώρες ύπνου. Σε αυτή την οικογένεια βρέθηκε μια πολύ σπάνια μετάλλαξη του γονιδίου ADRB1.

Οι ερευνητές στη συνέχεια έκαναν αντίστοιχα πειράματα σε ποντίκια που έφεραν την παραλλαγμένη μορφή αυτού του γονιδίου. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα ποντίκια που είχαν αυτό το μεταλλαγμένο γονίδιο κοιμόντουσαν 55 λεπτά λιγότερο συγκριτικά με εκείνα που δεν το είχαν. Στον άνθρωπο αυτό αντιστοιχεί σε κατά μέσο όρο 2 ώρες λιγότερο ύπνο.

Αυξημένα επίπεδα του εν λόγω γονιδίου βρέθηκαν στο τμήμα του εγκεφαλικού στελέχους το οποίο εμπλέκεται σε ασυνείδητες δραστηριότητες όπως είναι η αναπνοή και η κίνηση των ματιών. Οπότε, κι ο ύπνος ως μία ασυνείδητη λειτουργία επηρεάζεται άμεσα από αυτό.

Επιπρόσθετα οι φυσιολογικοί νευρώνες ADRB1 σε αυτή την περιοχή του εγκεφάλου είναι πιο δραστήριοι όταν είμαστε ξύπνιοι αλλά και στη διάρκεια του ύπνου REM (rapid eye movement). Ενώ, δεν παρατηρήθηκε στα υπόλοιπα στάδια του ύπνου. Οι μεταλλαγμένοι νευρώνες ήταν γενικά πιο δραστήριοι από τους μη μεταλλαγμένους, οπότε πιθανότατα συμβάλλουν στο να κοιμόμαστε λίγο.

Το εύρημα της έρευνας επιβεβαιώθηκε και με τη χρήση της οπτογενετικής. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν φως για να ενεργοποιήσουν τους νευρώνες ADRB1 και είδαν ότι τα ποντίκια ξύπνησαν αμέσως. Η Γινγκ-Χούι Φου, γενετίστρια στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Σαν Φρανσίσκο, υποστηρίζει ότι η έρευνα αυτή μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη νέων φαρμάκων για τη ρύθμιση του ύπνου στους ανθρώπους. Συγκεκριμένα, τονίζει τα εξής:

“Ο ανεπαρκής ύπνος συνδέεται με πληθώρα προβλημάτων υγείας όπως με τον καρκίνο, με αυτοάνοσες διαταραχές, καρδιαγγειακές νόσους και με το Αλτσχάιμερ.”

Δες ακόμα: Μία ώρα ύπνου είναι αρκετή για να ανακτήσεις την χαμένη σου λίμπιντο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Παραγωγή

Πλήρης Απασχόληση

09-01-2024

Κηφισιά

Υπάλληλοι γραφείου

Πλήρης Απασχόληση

13-03-2024

Μενίδι

⚽🏀 LIVE SCORES
18 Απρ. 2024
LOS
48'
1 - 0
Ast
18 Απρ. 2024
Φιο
47'
0 - 0
Vik
18 Απρ. 2024
ΟΣΦΠ
ΤΕΛ
80 - 69
ΠΡΟΜ
19 Απρ. 2024
ΠΑΟ
20:15
-
ΠΕΡ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;