Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (ΚΕΑ): Τι αλλαγές έχουν ανακοινωθεί μέχρι στιγμής
ΚΕΑ: Δείτε αναλυτικά!

Σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν δει στο φως της δημοσιότητας, ετοιμάζονται από τη νέα ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας αρκετές αλλαγές σχετικά με τα κοινωνικά επιδόματα, όπως το ΚΕΑ, το οποίο και αναμένεται να διευρύνει τις κατηγορίες των δικαιούχων του, κυρίως των ευάλωτων ομάδων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε τoν Ιούλιο 2019, ο Υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, κατά τη διάρκεια δηλώσεών του στο κοινοβούλιο, διευκρινίστηκε ότι δεν πρόκειται να κοπεί κανένα επίδομα, ενώ όπως αναφέρουν πηγές, ο Υπουργός Εργασίας και η Υφυπουργός Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Δόμνα Μιχαηλίδου, αναμένεται να προχωρήσουν στον έλεγχο όλων των απαιτούμενων προϋποθέσεων για την λήψη επιδομάτων, έχοντας ως στόχο, όχι τον περιορισμό του αριθμού των δικαιούχων, αλλά την καταβολή βοηθημάτων σε όσους πραγματικά το έχουν ανάγκη.

Επιπλέον, θα αναμορφωθεί και το καθεστώς καταβολής των επιδομάτων αναπηρίας.

Τι αναμένεται να αλλάξει στη χορήγηση του ΚΕΑ:

Σύμφωνα με δηλώσεις του νυν Υπ. Εργασιάς, Γιάννη Βρούτση:

«Στον πυρήνα της κοινωνικής πολιτικής μας είναι η στήριξη με κάθε τρόπο της οικογένειας, ενώ το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα θα αποτελέσει ξανά το βασικό εργαλείο άσκησης αποτελεσματικής κοινωνικής παρέμβασης» […] «το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα θα το διευρύνουμε και θα το ενισχύσουμε για να «αγκαλιάσει» τους αδύναμους και τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, παρέχοντας όχι μόνο οικονομική στήριξη, αλλά και εγγυημένες ευκαιρίες επανένταξης στην κοινωνία και την εργασία».

Αναλυτικότερα:

Φαίνεται πως το ΚΕΑ θα συνδυαστεί και με οικονομικές πρωτοβουλίες, όπως η χορήγηση μικρών δανείων, μέτρο που εφαρμόστηκε με μεγάλη επιτυχία στην Γαλλία, όπου και κατόρθωσαν να κινητοποιήσουν ανθρώπους που είχαν βρεθεί στο περιθώριο να δημιουργήσουν σε σύντομο χρονικό διάστημα, οικογενειακές, προσωπικές, μικρές επιχειρήσεις, καθώς, σύμφωνα με πηγές, στόχος της νέας κυβέρνησης είναι το 0,5% του ΑΕΠ να διατίθεται πλέον για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, ωστόσο, το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα θα συνδυαστεί και με πρωτοβουλίες για εργασία.

Από Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης σε Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα:

Tο Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης θα μετονομασθεί σε Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, το οποίο θα δοθεί από το 2020 σε περισσότερους δικαιούχους, καθώς θα αυξηθεί το ποσό από 760 εκατ. ευρώ που διατίθενται σήμερα σε 1 δισ. ευρώ το 2020.

1. Εισοδηματική ενίσχυση: Παροχή χρηματικής ενίσχυσης στο ωφελούμενο νοικοκυριό.

2. Υπηρεσίες Κοινωνικής Ένταξης: Οι δικαιούχοι, κατά περίπτωση, και ανάλογα με τις ανάγκες τους, θα διασυνδέονται με άλλες κοινωνικές υπηρεσίες και προγράμματα, με την προϋπόθεση ότι πληρούν τα κριτήρια ένταξης έκαστου προγράμματος.

Ενδεικτικά, ορισμένες από αυτές τις υπηρεσίες περιλαμβάνουν:

-Παραπομπή και ένταξη σε δομές και υπηρεσίες κοινωνικής φροντίδας και υποστήριξης.

-Δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη ανασφαλίστων.

-Ένταξη σε προγράμματα και κοινωνικές δομές για την αντιμετώπιση της φτώχειας.

-Ένταξη σε προγράμματα που υλοποιούνται στο πλαίσιο του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς τους Άπορους.

-Κοινωνικό τιμολόγιο Δήμων και Δημοτικών Επιχειρήσεων.

-Κοινωνικό τιμολόγιο παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας.

-Κοινωνικό τιμολόγιο παρόχων ύδρευσης.

3. Υπηρεσίες ενεργοποίησης: Οι δικαιούχοι και τα υπόλοιπα μέλη του νοικοκυριού, εφόσον δύνανται να εργαστούν και δεν εργάζονται, προωθούνται σε δράσεις που στοχεύουν στην ένταξη ή επανένταξή τους στην αγορά εργασίας μέσω υπηρεσιών απασχόλησης και μπορεί να περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων:

-Τη συμμετοχή σε προγράμματα κοινωφελούς εργασίας.

-Την κάλυψη προτεινόμενης θέσης εργασίας.

-Τη συμμετοχή σε προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης.

-Την ένταξη ή την επιστροφή στο εκπαιδευτικό σύστημα και στα σχολεία δεύτερης ευκαιρίας.

-Τη συμμετοχή σε προγράμματα απόκτησης επαγγελματικής εμπειρίας.

Σύμφωνα με στοιχεία από τις υπηρεσίες του ΟΠΕΚΑ, το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης σχεδιάζεται να δοθεί σε 300.000 νοικοκυριά (660.000 άτομα) και ο προϋπολογισμός του ανέρχεται σε 760εκατ. ευρώ. Το 2019, θα δοθεί σε 260.900 νοικοκυριά (482.700 άτομα) και θα διατεθούν 660 εκατ. ευρώ.

Δες ακόμα: Όσα πρέπει να ξέρεις για το επίδομα μακροχρόνιας ανεργίας του ΟΑΕΔ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Υπάλληλοι γραφείου

Πλήρης Απασχόληση

09-01-2024

Αθήνα

Υπάλληλοι γραφείου

Μερική Απασχόληση

15-03-2024

Αργυρούπολη

590

⚽🏀 LIVE SCORES
20 Απρ. 2024
ΟΦΗ
18:30
-
Βόλ
20 Απρ. 2024
Αστ
19:30
-
Παν
20 Απρ. 2024
ΑΡΗΣ
17:15
-
ΚΟΛ
21 Απρ. 2024
ΑΕΚ
17:15
-
ΠΑΟΚ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;