Η Ολλανδία εφαρμόζει μέτρα για να αντιμετωπίσει τον υπερτουρισμό
Η Ολλανδία αλλάζει τον τρόπο που αντιμετωπίζει τους τουρίστες για να αποφύγει τις συνέπειες του υπερτουρισμού!

Ο τουρισμός στην Ολλανδία έχει ανέβει σε πολύ υψηλά επίπεδα. Μάλιστα, τα επίπεδα είναι τόσο υψηλά που οι μόνιμοι κάτοικοι της χώρας δεν αντέχουν άλλο με τους τόσο πολλούς τουρίστες.

Για να καταλάβεις πόσο μεγάλος είναι ο αριθμός των τουριστών που επισκέπτονται την Ολλανδία θα σου πω μερικά στατιστικά στοιχεία. Μόνο τον περασμένο χρόνο πάνω από 19 εκατ. άνθρωποι ταξίδευσαν στη χώρα. Ο αριθμός αυτός είναι κατά πολύ περισσότεροι από τους ανθρώπους που μένουν εκεί. Εν τω μεταξύ, οι προβλέψεις του Εθνικού Γραφείου Τουρισμού αναφέρουν πως μέσα στην ερχόμενη δεκαετία, ο αριθμός των τουριστών θα έχει αυξηθεί έως και 50%. Δηλαδή, μιλάμε για 29 εκ. επισκέπτες τον χρόνο!

Οι υποθέσεις αυτές ανάγκασαν τους πολεοδόμους και τις αρχές να αρχίζουν να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου μπροστά στο φαινόμενο του υπερτουρισμού. Η κίνηση αυτή ακολουθεί το παράδειγμα πολλών άλλων κρατών, όπως η Ισπανία και η Ιταλία.

Οι μόνιμοι κάτοικοι της χώρας έχουν αρχίσει να παραπονιούνται για μία σειρά από προβλήματα που επηρεάζουν την ποιότητα ζωής τους λόγω των τουριστών. Μερικά από αυτά είναι η κυκλοφορία, η εργασία των κατοίκων κ.λπ. Τα προβλήματα πηγάζουν από τους τουρίστες που κατακλύζουν όλες τις ώρες της ημέρας τους δρόμους, είτε πεζή, είτε χρησιμοποιώντας απρόσεκτα ενοικιαζόμενα ποδήλατα και πατίνια. Άλλα προβλήματα που έχουν αναφερθεί είναι περιστατικά βανδαλισμών, αδιακρισίας, παραβάσεων που οφείλονται στην κατανάλωση οινοπνευματωδών, τη φασαρία, την αύξηση του όγκου των σκουπιδιών και άλλα!

Το Άμστερνταμ είναι η πόλη της Ολλανδίας που συγκεντρώνει τους περισσότερους από τους τουρίστες της χώρας. Λόγω της πολιτιστικής της ταυτότητας με τα πολλά μουσεία, την απαράμιλλη αρχιτεκτονική και τα ρομαντικά κανάλια με τις οργανωμένες περιηγήσεις, η πόλη έχει αρχίσει να βλέπει τις αρνητικές συνέπειες του υπερτουρισμού.

Οι δημοτικές αρχές, όπως έκαναν και στη Βαρκελώνη, την Κροατία, Βενετία, Σκωτία, επέβαλλαν νέες ρυθμίσεις για να μειώσουν τα προβλήματα και να ελέγξουν την κατάσταση αυτή. Οι ρυθμίσεις αυτές περιλαμβάνουν ένα μορατόριουμ για την κατασκευή νέων ξενοδοχείων, αυξημένα πρόστιμα (έως 140 ευρώ) για ανάρμοστη διαγωγή σε δημόσιους χώρους, περιορισμούς στη λειτουργία Airbnb (30 διανυκτερεύσεις το χρόνο) και μία σειρά από περιορισμούς στη λειτουργία των τουριστικών επιχειρήσεων στο κέντρο της πόλης.

Εκτός από τα μέτρα αυτά, από το 2020 θα απαγορεύονται οι οργανωμένες περιηγήσεις στην “Γειτονιά με τα Κόκκινα Φανάρια”, που συγκεντρώνει το ενδιαφέρον των τουριστών. Οι νέες κυβερνητικές ρυθμίσεις έχουν ελαττώσει και τα διάσημα “καφενεία κάνναβης”. Ενώ, έχει αρχίσει να συζητείται και το μέτρο της χρέωσης με εισιτήριο των περιστασιακών επισκεπτών της πόλης!

Όπως τονίζει το Γραφείο Τουρισμού, οι στόχοι της πολιτικής της χώρας έχουν αλλάξει και από την “προώθηση ως τουριστικού προορισμού” (destination promotion) θα στραφεί στην “διαχείριση του τουριστικού προορισμού” (destination management).

Δες ακόμα: Τέλος η Red Light District στο Άμστερνταμ; Τι πρόκειται να αλλάξει

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

19-12-2023

Χαλάνδρι

Χωρίς κατηγορία

Πλήρης Απασχόληση

18-01-2024

Ασπρόπυργος

⚽🏀 LIVE SCORES
16 Απρ. 2024
Μπο
FT
4 - 2
Atl
16 Απρ. 2024
Μπα
FT
1 - 4
Παρ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;