Δίπλωμα οδήγησης: Επανέρχεται το παλαιό καθεστώς εξέτασης – Δείτε αναλυτικά

Από neolaia.gr Team 28 Αυγούστου 2019

Νέο νομοσχέδιο από το Υπουργείο Μεταφορών επαναφέρει το προηγούμενο σύστημα εξέτασης για το δίπλωμα οδήγησης για εννέα μήνες.

Αλλαγές έρχονται στο δίπλωμα οδήγησης με νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Μεταφορών. Μάλιστα, το νέο νομοσχέδιο πρόκειται να βάλει τέλος στην ταλαιπωρία που αντιμετωπίζουν εδώ και 9 μήνες οι νέοι υποψήφιοι οδηγοί, οι οδηγοί ηλικίας άνω των 74 ετών, καθώς και οι σχολές οδηγών.

Το νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Μεταφορών συζητήθηκε στο σημερινό Υπουργικό Συμβούλιο και κατατίθεται στη Βουλή, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές. Οι πηγές αυτές υποστηρίζουν τα εξής:

«Οι ρυθμίσεις που θέσπισε η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ επέφεραν σοβαρά προβλήματα στη διενέργεια των εξετάσεων. Λόγω της αδυναμίας στην εφαρμογή αυτών των ρυθμίσεων, το αποτέλεσμα ήταν να συσσωρευτεί μεγάλος αριθμός υποψηφίων οδηγών προς εξέταση.

Υπολογίζεται ότι στην «ουρά» βρίσκονται και περισσότεροι από 100.000 επαγγελματίες, ενώ σημαντικά προβλήματα έχουν δημιουργηθεί και στη λειτουργία των σχολών οδήγησης. Ταυτόχρονα, η παύση των εξετάσεων για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα οδηγεί και σε απώλεια εκατομμυρίων ευρώ για τα κρατικά έσοδα.»

Με το νομοσχέδιο αυτό θα επανέλθει σε ισχύ το παλαιό σύστημα εξέτασης υποψηφίων οδηγών. Ενώ, παράλληλα, συστήνεται επιτροπή, η οποία το αργότερο και εντός των εννέα μηνών θα συντάξει νέο, σύγχρονο και εφαρμόσιμο σύστημα σύμφωνα με τα πρότυπα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Επιπλέον, καταργείται η υποχρεωτική επανεξέταση των οδηγών με ηλικία άνω των 74 ετών για να υπάρχει εναρμόνιση με αυτά που ισχύουν σχεδόν σε όλα τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μάλιστα, συγκροτούνται και πάλι οι Δευτεροβάθμιες Ιατρικές Επιτροπές, που κατάργησε η προηγούμενη Κυβέρνηση προκειμένου να υπάρχει ουσιαστικότερος ιατρικός έλεγχος των ηλικιωμένων.

Επίσης, θα καταργηθεί η καθολική απαγόρευση κίνησης των ελαφρών και βαρέων τετράτροχων μοτοσικλετών (γουρούνες) που είναι εξοπλισμένες με κινητήρα έως 125 κυβικά εκατοστά, σε ασφαλτοστρωμένες οδούς και χώρους όπου εφαρμόζεται ο Κ.Ο.Κ., δεδομένου ότι έχουν εγκριθεί και κυκλοφορούν σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία της Ε.Ε. Μάλιστα, κάθε δήμος ή περιφέρεια, στην περιοχή αρμοδιότητάς τους, έχουν δυνατότητα να θέτουν περιορισμούς στην κυκλοφορία των οχημάτων αυτών.

Στο σημερινό Υπουργικό Συμβούλιο συζητήθηκε η θέσπιση ουσιαστικού ελέγχου για την καταπολέμηση των φαινομένων διαφθοράς στο σύστημα εξέτασης υποψηφίων οδηγών. Συγκεκριμένα, σε συνεργασία με την Ενιαία Αρχή Διαφάνειας διαμορφώνεται ένα νέο πλαίσιο για την καταπολέμηση της διαφθοράς στον τομέα αυτό.

Δες επίσης: Δίπλωμα οδήγησης: Όλες οι αλλαγές που έρχονται

ΕΙΣΑΙ ΜΕΣΑ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΚΟΝΤΟΠΑΚ VIBER ΣΤΙΚΕΡΣ; ΝΤΑΟΥΝΛΟΟΥΝΤ ΛΕΜΕ ΕΔΩ --> https://vb.me/fac486