Νικόλας Άσιμος: 70 χρόνια από τη γέννηση μιας ανυπότακτης ψυχής
"Δε με χωράει ο τόπος ρε παιδιά."

Σαν σήμερα, 70 χρόνια πριν, στις 20 Αυγούστου του 1949, ήρθε στη ζωή ο αντισυμβατικός συνθέτης και τραγουδιστής Νικόλας Άσιμος, μια από τις αυθεντικότερες αναρχικές “ψυχές” στην ιστορία του ελληνικού ροκ.

Η συμπεριφορά και τα τραγούδια του θεωρήθηκαν “προκλητικά”, ενώ για τις ελληνικές αρχές, ο Άσιμος ήταν μια προσωπικότητα που επηρέαζε «αρνητικά το κοινωνικό σύνολο», ένας περιθωριακός καλλιτέχνης, που όμως πήγε κόντρα στο σύστημα και σε κάθε μορφή ταμπέλας που ανά καιρούς επεδίωξαν να του φορέσουν.

Παρότι αρχικά αριστερός, στη συνέχεια απέκτησε αναρχική συνείδηση και αργότερα δεν επιθυμούσε να του «κολλούν ταμπέλες», υπερβαίνοντας ακόμα κι εκείνη του αναρχικού.

Το video δεν είναι πλέον διαθέσιμο

Ο Νικόλαος Ασημόπουλος (το πραγματικό του όνομα) γεννήθηκε στις 20 Αυγούστου του 1949 στη Θεσσαλονίκη, αλλά μεγάλωσε και πήγε σχολείο στην Κοζάνη.

Το 1967 εισήχθη στη Φιλοσοφική Σχολή του Α.Π.Θ., όπου ασχολήθηκε με το φοιτητικό θέατρο, ενώ παράλληλα παρακολούθησε μαθήματα στην ιδιωτική Δραματική Σχολή του Κυριαζή Χαρατσάρη, χωρίς να αποφοιτήσει.

Στη Θεσσαλονίκη είναι που αγοράζει την πρώτη του κιθάρα, ξεκινά να παίζει ως αυτοδίδακτος και να συνθέτει τα πρώτα του τραγούδια. Τον Δεκέμβριο του 1972 πρωτοεμφανίστηκε στο κοινό ως τραγουδοποιός, αλλά και ως ηθοποιός (ερμήνευε το μονόπρακτο «Το Πανηγύρι» του Ζαν Κοκτώ) στο δώμα του Λευκού Πύργου, το οποίο είχε μετατραπεί σε μπουάτ.

Εκεί προέκυψαν για πρώτη φορά διαφωνίες και ρήξεις με συνεργάτες του, ένα φαινόμενο που τον ακολούθησε σε όλη την καλλιτεχνική του διαδρομή, ενώ το «Άσιμος» θα μπαίνει νωρίς στη ζωή του, σε ένα έγγραφο, που θα παρουσιαστεί στην έκθεση «Ελάτε Μαζί μας μια Βόλτα», με ημερομηνία 1966, όπου υπογράφει ως Νίκος Άσιμος.

Τον Μάιο του 1973, εγκατέλειψε τις σπουδές του, έφυγε από τη Θεσσαλονίκη και κατέβηκε στην Αθήνα, όπου ξεκίνησε να ασχολείται όλο και περισσότερο με τη μουσική, συμπεριλαμβάνοντας, όμως, πάντα θεατρικά στοιχεία στις εμφανίσεις του. Στις μπουάτ της Πλάκας συνεργάστηκε, μεταξύ άλλων, με καλλιτέχνες όπως ο Πάνος Τζαβέλας, ο Θανάσης Γκαϊφύλλιας, ο Γιάννης Ζουγανέλης, ο Σάκης Μπουλάς, ο Θάνος Αδριανός, ο Περικλής Χαρβάς, η Μαριάννα Τόλη και το ντουέτο Λήδα-Σπύρος.

Το 1974 σκηνοθέτησε μία βραχύβια μουσικοθεατρική παράσταση στη μπουάτ «Εντεκάτη Εντολή», χωρίς ανταπόκριση από το κοινό.

Το 1975 σημειώθηκε η πρώτη του παρουσία στη δισκογραφία με ένα δίσκο 45 στροφών που περιείχε τα τραγούδια «Ο Μηχανισμός» (Α’ πλευρά) και «Ο Ρωμιός» (Β’ πλευρά) σε ενορχήστρωση του Γιώργου Στεφανάκη. Τον δίσκο έβγαλε η εταιρεία «Λύρα» του Αλέκου Πατσιφά (1912 – 1981), πέφτοντας θύμα λογοκρισίας, πράγμα που σήμαινε ότι, παρότι κάποιος μπορούσε να τον αγοράσει στα δισκοπωλεία, παράλληλα απαγορευόταν να μεταδοθεί από τη δημόσια ραδιοτηλεόραση.

Οκτώ “παράνομες κασέτες”, όπως ο ίδιος τις ονόμαζε ο ίδιος ο Άσιμος, ηχογραφήθηκαν σε σπίτια ή άλλους κατάλληλους (ή μη) τόπους με διάφορους μουσικούς και διακινούνταν “υπόγεια” μέσω του ίδιου του καλλιτέχνη ή των φίλων του, αποφεύγοντας έτσι την εκμετάλλευση των συνθέσεών του από τις δισκογραφικές εταιρίες. Όσο βρισκόταν εν ζωή, ηχογράφησε, πλην των κασετών, ένα single με 2 τραγούδια, έναν προσωπικό δίσκο 33 στροφών και συμμετείχε ως δημιουργός στον δίσκο του Βασίλη Παπακωνσταντίνου «Χαιρετίσματα». Ακολούθησαν μεταθανάτιες εκδόσεις τραγουδιών του και διασκευές από νεότερους καλλιτέχνες.

Το 1995 μάλιστα, ο Στέλιος Καζαντζίδης περιέλαβε ένα τραγούδι με τίτλο «Ο Φίλος μας» στον δίσκο «Τα βιώματά μου», σε στίχους Λευτέρη Χαψιάδη και μουσική Θανάση Πολυκανδριώτη. Το τραγούδι αυτό, όπως σημειώνεται στο εξώφυλλο του δίσκου «είναι αφιερωμένο στον Νικόλα Άσιμο. Τον καλλιτέχνη και άνθρωπο που έζησε και αμφισβήτησε με συνέπεια και πίστη αυτόν τον κόσμο της βαρβαρότητας».

Το έτος 1976 ο Άσιμος θα αποκτήσει μία κόρη από την εκρηκτική του σχέση με τη φεμινίστρια Λίλιαν Χαριτάκη.

Ο Νικόλας Άσιμος ήταν ένας καλλιτέχνης με έντονα αντιεξουσιαστικό και πέρα για πέρα ανυπότακτο πνεύμα, για το οποίο μάλιστα δε δίστασε ποτέ να εκφραστεί, λέγοντας αλήθειες για την αδικία της κοινωνίας και τον κόσμο, με έναν τρόπο που επηρέασε, ενέπνευσε και πολιτικοποίησε μια ολόκληρη γενιά, παρότι μπορεί να ενόχλησε ή να “έτσουξε” την τακτοποιημένη ησυχία πολλών.

Η στιγμή που έφερε τα πάνω κάτω στη ζωή του Άσιμου θα έρθει το 1987, όταν θα κατηγορηθεί για τον βιασμό μιας κοπέλας, όπου και οδηγείται στις φυλακές Κορυδαλλού, ενώ τελικά θα αποφυλακιστεί με χρηματική εγγύηση. Οι κατηγορίες εναντίον του δεν επιβεβαιώθηκαν ποτέ, ωστόσο, ο Άσιμος δε θα καταφέρει να ξεπεράσει αυτή την κατηγορία.

Μετά από δύο αποτυχημένες απόπειρες αυτοκτονίας, ο Νικόλας Άσιμος θα βρεθεί κρεμασμένος στο σπίτι του. Σε ηλικία μόλις 38 χρονών.

Ήταν ξημερώματα Πέμπτης, 17 Μαρτίου του 1988, όταν έδωσε τέλος στη ζωή του. Όταν δραπέτευσε από τα στενά όρια της πραγματικότητας.

Μετά το θάνατό του, κυκλοφόρησαν δύο ακόμη δίσκοι του: «Το φανάρι του Διογένη» με τη συμμετοχή της Σωτηρίας Λεονάρδου και το «Γιουσουρούμ – Στο φαλιμέντο του κόσμου», με τη συμμετοχή του Βασίλη Παπακωνσταντίνου.

“Βαρέθηκα τη μίζερή μου φύση
κανένας πια δε λέει να ξεκουνήσει
κανένας πια δε λέει να ξεκουνήσει
αναμφιβόλως
δε με χωράει ο τόπος ρε παιδιά.

Βαρέθηκα τα ίδια και τα ίδια,
τα δάκρυα να κάνω μπιχλιμπίδια,
τα λόγια, μοναχά, μας απομείναν κι οι θεωρίες
στην πράξη μας χαλάνε οι θεσμοί.

Βαρέθηκα να λέω πως θα αλλάξει
το σύστημα μας έχει επιτάξει
απόκληρα απομείναμε πουλάκια
κυνηγημένα
με ξεπουπουλιασμένα τα φτερά

Απόκληρα απομείναμε πουλάκια
με ξεπουπουλιασμένα τα φτερά

Βαρέθηκα κι αυτό το μονοπάτι
ακόμα και σαν βρω κάνα κομμάτι
πώς είναι δυνατό να μαστουριάζεις
εξήγησέ μου
άμα σου περιφράξαν την καρδιά.

Για πες μου, πώς μπορείς και μαστουριάζεις
άμα σου περιφράξαν την καρδιά.

Συνέχεια μου έρχεσαι από πίσω
δεν έχω πια το σάλιο να σε φτύσω
πώς γίνεται στον ένα παλαβιάρη
εξήγησέ μου
κουτόχορτο χιλιάδες να βοσκάν.

Πώς γίνεται στον κάθε παλαβιάρη
κουτόχορτο χιλιάδες να βοσκάν.”

Δες ακόμα: Κατερίνα Γώγου: 15 αλήθειες από την πιο αναρχική ποιήτρια των Εξαρχείων

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Χωρίς κατηγορία

Πλήρης Απασχόληση

18-01-2024

Ασπρόπυργος

Παραγωγή

Πλήρης Απασχόληση

09-01-2024

Κηφισιά

⚽🏀 LIVE SCORES

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;