Δεκαπενταύγουστος 2019: Πώς αμείβεται η μέρα αυτή;
Δεκαπενταύγουστος: Δες αναλυτικά πώς αμείβεται η μέρα αυτή!

Η ΓΣΕΕ με ανακοίνωση της ενημερώνει τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα για τον τρόπο που αμείβεται η μέρα του Δεκαπενταύγουστου. Οπότε, τώρα μπορείς να μάθεις αναλυτικά πώς αμείβεται η μέρα αυτή!

Μετά τις διευκρινήσεις για τη διάρκεια και τις αμοιβές της καλοκαιρινής άδειας, η Συνομοσπονδία αναφέρει πώς η αργία του Δεκαπενταύγουστου έχει καθοριστεί από τον νόμο ως υποχρεωτική αργία και βάσει αυτού απαγορεύεται η απασχόληση των εργαζομένων και η λειτουργία των επιχειρήσεων. Εκτός από εκείνες που λειτουργούν νόμιμα Κυριακές και αργίες. Η ΓΣΕΕ, μάλιστα, επισημαίνει ότι δεν είναι νόμιμος ο συμψηφισμός ημέρας οφειλόμενης ανάπαυσης, το γνωστό ρεπό, με ημέρα υποχρεωτικής αργίας.

Αναλυτικότερα, ως προς την αμοιβή της Πέμπτης 15ης Aυγούστου 2019, σύμφωνα με τη ΓΣΕΕ, ισχύουν τα εξής:

Στις επιχειρήσεις που δεν λειτουργούν καταβάλλεται χωρίς κάποια προσαύξηση το σύνηθες ημερομίσθιο σε όσους αμείβονται με ημερομίσθιο, ενώ σε όσους αμείβονται με μισθό καταβάλλεται ο μηνιαίος μισθός τους. Για τις επιχειρήσεις που λειτουργούν νόμιμα οι εργαζόμενοι που θα απασχοληθούν δικαιούνται:

  • Αν αμείβονται με ημερομίσθιο, το σύνηθες καταβαλλόμενο ημερομίσθιό τους και προσαύξηση 75% που θα υπολογισθεί στο νόμιμο ωρομίσθιό τους για όσες ώρες απασχοληθούν.
  • Στην περίπτωση που οι εργαζόμενοι αμείβονται με μηνιαίο μισθό:

α) Εάν πρόκειται για επιχειρήσεις που αργούν κατά τις Κυριακές και ημέρες αργίας και εκτάκτως θα λειτουργήσουν τη 15η Aυγούστου, οφείλεται το 1/25 του συνήθως καταβαλλομένου μισθού τους και επιπλέον προσαύξηση 75% επί του νόμιμου ημερομισθίου για όσες ώρες απασχοληθούν.

β) Εάν πρόκειται για επιχειρήσεις που λειτουργούν νόμιμα κατά τις Κυριακές και τις λοιπές από τον νόμο αργίες, οφείλεται μόνο προσαύξηση 75%, που υπολογίζεται στο 1/25 του νομίμου ημερομισθίου τους για όσες ώρες απασχοληθούν.

Τέλος, σε περίπτωση που ισχύουν ευνοϊκότεροι όροι (π.χ. από ΣΣΕ, Κανονισμό Εργασίας, επιχειρησιακή συνήθεια ή έθιμο) ως προς τις προσαυξήσεις της αμοιβής για την εργασία σε ημέρα υποχρεωτικής αργίας ή Κυριακής, αυτοί υπερισχύουν.

Δες επίσης: Δεκαπενταύγουστος 2019: Τι καιρό θα έχει την ημέρα αυτή;

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Υπάλληλοι γραφείου

Πλήρης Απασχόληση

13-03-2024

Μενίδι

Πληροφορική

Πλήρης Απασχόληση

22-01-2024

Αιγάλεω

⚽🏀 LIVE SCORES

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;