ΑΚΡΑΙΟ! Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να μαντεύει αν μία ταινία θα έχει επιτυχία ή όχι!
Κι όμως, η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να "μαντέψει" αν μία ταινία θα έχει εμπορική και καλλιτεχνική επιτυχία!

Μία νέα ανακάλυψη έρχεται να βάλει τέλος στην αγωνία των ηθοποιών, του σκηνοθέτη και της εταιρείας παραγωγής για το αν η ταινία που φτιάχνουν με τόσο κόπο θα πάει καλά στα ταμεία, όταν κυκλοφορήσει. Η τεχνολογία της τεχνητής νοημοσύνης υπόσχεται να μειώσει την αβεβαιότητα σε αυτό το πεδίο! Κι όμως, μπορεί να γίνει άμεσα!

Τώρα, αν θα είναι καλό ή όχι κάτι τέτοιο, θα το δούμε στο μέλλον. Καθώς, αν ορισμένες ταινίες έχουν την πρόγνωση της αποτυχίας, ίσως και να μη γυριστούν ποτέ και να μην μπορέσουμε να δούμε μελλοντικά cult classic, όπως το Blade Runner!

Η τεχνική αυτή βασίζεται σε έναν νέο αλγόριθμο που θα αναλύει γραπτές περιλήψεις των σεναρίων και θα κάνει εκτιμήσεις για το πόσες πιθανότητες υπάρχουν ώστε μία ταινία να έχει ανταπόκριση στο κοινό και στους κριτικούς ή αν θα τα πάει… χάλια. Η τεχνολογία αυτή έρχεται από το Νότιο Κορέα. Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Sungkyunkwan παρουσίασαν το σύστημά τους σε συνέδριο της Φλωρεντίας της Ιταλίας, όπως αναφέρεται στο επιστημονικό περιοδικό “Science”.

Το σύστημα είχε ως βάση δεδομένων, για τη σωστή “εκπαίδευσή” του, τις περιλήψεις των σεναρίων 42.306 ταινιών από όλον τον κόσμο, οι οποίες συσχετίστηκαν με το πόσο καλά τα πήγε εμπορικά κάθε μία από αυτές τις ταινίες, Το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης αξιολόγησε κάθε σενάριο με τη βοήθεια της μηχανικής “ανάλυσης συναισθήματος”.

Και γιατί με την τεχνική αυτή;

Μία βασική διαπίστωση ήταν ότι οι πετυχημένες ταινίες έχουν πολύ συχνότερες εναλλαγές συναισθημάτων σε σχέση με όσες θεωρήθηκαν αποτυχία, όπως για παράδειγμα η φετινή της Marvel “Avengers: Endgame”, που έγινε η εμπορικότερη ταινία όλων των εποχών. Η ταινία είχε εναλλαγές δράματος, χιούμορ και σασπένς σε ίση ποσότητα.

Και, έτσι, η εναλλαγή αυτή θεωρείται καλύτερος προγνωστικός δείκτης επιτυχίας από ότι αν η ταινία έχει ευχάριστη αρχή ή ένα καλό τέλος. Το πιο σημαντικό, σύμφωνα με τους ερευνητές, είναι η ταινία να προσφέρει μία συχνή εναλλαγή συναισθημάτων.

Μετά την “εκπαίδευση” με τα σενάρια, το σύστημα έπρεπε να μπει και στην πρακτική προέκταση του πράγματα. Οπότε, το σύστημα αυτό λειτουργεί ως εξής, βαθμολογεί κάθε ταινία με ένα σκορ εναλλαγής συναισθημάτων και τελικά βγάζει την ετυμηγορία του κατά πόσο η ταινία θα αποδειχθεί δημοφιλής ή όχι. Η ικανότητα πρόγνωσης δεν είναι βέβαια τέλεια! Αλλά, είναι ένας δείκτης επιτυχίας!

Μάλιστα, οι ερευνητές αισιοδοξούν ότι στο μέλλον, όταν θα έχουν βελτιώσει τη μέθοδό τους, θα μπορεί να κάνει προβλέψεις ακόμα και για τα μελλοντικά έσοδα μίας ταινίας. Κάτι τέτοιο, θα βοηθά σημαντικά τους επενδυτές να αποφασίζουν αν θα θα βάζουν τα λεφτά τους στην εν λόγο ταινία ή όχι!

Αρκεί να δούμε τι αντίκτυπο θα έχει κάτι τέτοιο στην τέχνη του κινηματογράφου!

Δες επίσης: Finos Films: Οι 10 πιο δημοφιλείς ελληνικές ταινίες!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Παραγωγή

Πλήρης Απασχόληση

09-01-2024

Κηφισιά

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

18-12-2023

Νέα Ιωνία Αττικής

⚽🏀 LIVE SCORES
19 Απρ. 2024
ΠΑΟ
20:15
-
ΠΕΡ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;