Κι όμως, υπάρχουν περιπτώσεις που ο ανεμιστήρας κάνει κακό στην υγεία!

Από neolaia.gr Team 6 Αυγούστου 2019

Κάποιες φορές η χρήση ενός ανεμιστήρα μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην υγεία. Δες τι λέει μία νέα έρευνα για αυτό!

Το καλοκαίρι, και ειδικά όταν έχει καύσωνα, έχουμε δύο πράγματα που μας βοηθάνε στο να δροσιζόμαστε! Έστω και λίγο! Ένας ανεμιστήρας ή το air- condition! Πολλοί χρησιμοποιούν τον ανεμιστήρα γιατί καίει λιγότερο ρεύμα και κάνεις οικονομία, αλλά ήξερες ότι η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα του εξαρτάται από το κλίμα;

Μία νέα έρευνα έδειξε ότι όταν κάνει ζέστη, αλλά παράλληλα υπάρχει υγρασία στην ατμόσφαιρα, οι ηλεκτρικοί ανεμιστήρες όχι μόνο ρίχνουν τη θερμοκρασία του σώματος, αλλά επίσης μειώνουν το καρδιαγγειακό στρες και βελτιώνουν το αίσθημα ευεξίας των ανθρώπων. Έτσι, γίνονται η ιδανική επιλογή για την καταπολέμηση του καύσωνα!

Σύμφωνα, όμως, με μία νέα αυστραλιανή επιστημονική έρευνα, όταν επικρατούν ζεστές και ξηρές συνθήκες, με πολύ χαμηλή υγρασία, τότε οι ανεμιστήρες μπορούν να αποβούν επιβλαβείς για την υγεία. Κι έτσι, στις συνθήκες αυτές καλύτερα να χρησιμοποιείς το air- condition σου!

Η έρευνα αυτή έγινε από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ, με επικεφαλής τον δρα Νέιθαν Μόρις και έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «Annals of Internal Medicine». Μάλιστα, μελέτησαν τις επιπτώσεις των ανεμιστήρων σε εθελοντές που ζούσαν σε κατασκηνώσεις, αναλύοντας διάφορους δείκτες. Μερικοί από αυτούς ήταν το θερμικό στρες, το καρδιαγγειακό στρες (παλμοί καρδιάς, αρτηριακή πίεση κ.ά.), τον κίνδυνο αφυδάτωσης (βαθμός εφίδρωσης σε όλο το σώμα), τη θερμική δυσφορία κ.ά. Η παρακολούθηση των ατόμων που έκαναν χρήση ανεμιστήρα έγινε επί δίωρο στη διάρκεια δύο διαφορετικών καυσώνων, ενός με καυτές και ξηρές συνθήκες, και ενός με κάπως μικρότερη ζέστη, αλλά με περισσότερη υγρασία.

Τα αποτελέσματα ήταν αρκετά διαφωτιστικά! Μάλιστα, διαπιστώθηκε ότι στη δεύτερη περίπτωση οι ανεμιστήρες είχαν ευεργετική επίδραση, επιφέροντας μείωση θερμοκρασίας σώματος, μείωση καρδιαγγειακού στρες και μικρότερη θερμική δυσφορία. Όμως, στην πρώτη περίπτωση, οι ανεμιστήρες έκαναν τα πράγματα πολύ χειρότερα.

Αυτό ώθησε τους ερευνητές να επισημάνουν ότι ο ανεμιστήρας μπορεί να είναι μία φθηνότερη και πιο ευέλικτη λύση, σε σχέση με το air- condition, για μερικούς ανθρώπους που ζουν σε περιοχές με ζέστη αλλά και υγρασία. Για αυτούς που έχουν, όμως, ζέστη και ξερή ατμόσφαιρα καλύτερη είναι η χρήση του air- condition!

Δες ακόμα: Με αυτόν το κόλπο θα μετατρέψεις τον ανεμιστήρα σου στο απόλυτο κλιματιστικό!

ΕΙΣΑΙ ΜΕΣΑ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΚΟΝΤΟΠΑΚ VIBER ΣΤΙΚΕΡΣ; ΝΤΑΟΥΝΛΟΟΥΝΤ ΛΕΜΕ ΕΔΩ --> https://vb.me/fac486