Σαουδική Αραβία: Οι γυναίκες θα ταξιδεύουν πλέον χωρίς την έγκριση του άντρα τους
Σύμφωνα με χτεσινή ανακοίνωση της κυβέρνησης του σουνιτικού βασιλείου

Από δω και στο εξής, οι γυναίκες στη Σαουδική Αραβία θα δικαιούνται να αποκτούν διαβατήριο και να ταξιδεύουν στο εξωτερικό χωρίς να χρειάζεται προηγουμένως να πάρουν την έγκριση και συγκατάθεση κάποιου άνδρα «κηδεμόνα» τους, σύμφωνα με χτεσινή ανακοίνωση που εξέδωσε η κυβέρνηση του σουνιτικού βασίλειου.

Η απόφαση που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα της κυβέρνησης ανέγραφε χαρακτηριστικά ότι πλέον “Θα δίνεται διαβατήριο σε κάθε υπήκοο της Σαουδικής Αραβίας που το ζητεί”.

Μέχρι σήμερα, οι γυναίκες στο βασίλειο ήταν υποχρεωμένες να παίρνουν την άδεια ενός από τους άνδρες «κηδεμόνες» τους, είτε πατέρα, είτε σύζυγο, είτε άλλο συγγενή, έτσι ώστε να αποκτούν ή να ανανεώνουν τα διαβατήριά τους, να ταξιδεύουν στο εξωτερικό ή να παντρεύονται. Το σύστημα αυτό, που ουσιαστικά εξισώνει τις γυναίκες στη με ανήλικα και αποτελεί την κύρια αιτία σωρείας αυθαιρεσιών, καταγγέλλεται για δεκαετίες από το κίνημα διεκδίκησης των δικαιωμάτων των γυναικών στη χώρα.

Η απόφαση προστίθεται σε σειρά μέτρων που ανακοινώνονται σταδιακά το τελευταίο διάστημα από τον πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, ο οποίος διατηρεί την υψηλή εποπτεία πρακτικά για τα πάντα στο υπερσυντηρητικό βασίλειο.

Η πιο εμβληματική από αυτές τις μεταρρυθμίσεις ήταν το ότι επιτράπηκε σε γυναίκες να οδηγούν αυτοκίνητα, από τον Ιούνιο του 2018, ενώ στις γυναίκες επιτράπηκε επίσης πολύ πρόσφατα να πηγαίνουν να παρακολουθούν αθλητικές διοργανώσεις, όπως ποδοσφαιρικά ματς, και να αναλαμβάνουν θέσεις εργασίας που ως τότε επιφυλάσσονταν αποκλειστικά και μόνο για άρρενες.

Οι μεταρρυθμίσεις αυτές χαρακτηρίζονται ανεπαρκείς από πολλούς και πολλές ακτιβιστές και ακτιβίστριες, που εξηγούν ότι το σύστημα της «κηδεμονίας» των γυναικών πόρρω απέχει από το να έχει καταργηθεί στην ουαχαμπιτική μοναρχία.

Με πληροφορίες από dikaiologitika

Δες ακόμα: #KuToo: Η εκστρατεία κατά των τακουνιών στους χώρους εργασίας ξεκίνησε από την Ιαπωνία!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Υπηρεσίες Εστίασης

Εποχιακή Εργασία

21-12-2023

Μυκονος

Υπάλληλοι γραφείου

Πλήρης Απασχόληση

09-01-2024

Νέα Ιωνία Αττικής

⚽🏀 LIVE SCORES
30 Μαρ. 2024
Παν
15:00
-
Αστ
30 Μαρ. 2024
Βόλ
17:30
-
Κηφ
28 Μαρ. 2024
ΖΑΛΓΚ
20:00
-
ΜΛΝ
28 Μαρ. 2024
ΠΑΡ
21:30
-
ΟΣΦΠ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;