Ευθύμιος Λέκκας: «Περιμένουμε μετασεισμό 4 – 4,2 Ρίχτερ»

Από neolaia.gr Team 22 Ιουλίου 2019

Δείτε αναλυτικά τις προβλέψεις του καθηγητή Ευθύμιου Λέκκα, για τον μετασεισμό που αναμένεται στην Αττική

Σύμφωνα με τον καθηγητή γεωλογίας και πρόεδρο του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, Ευθύμιο Λέκκα, ο σεισμός μεγέθους 5,1 ρίχτερ που έζησε η Αττική το μεσημέρι της Παρασκευής 19 Ιουλίου, ήταν ο κύριος σεισμός, ενώ, ο ίδιος ανέφερε πως αναμένουμε ακόμα έναν μετασεισμό, ο οποίος θα αγγίξει τα 4 με 4,2 ρίχτερ, ωστόσο, πρόκειται για φυσιολογική μετασεισμική ακολουθία.

Όπως επεσήμανε ο ίδιος, ο μετασεισμός που θα είναι πιο μεγάλος, εκτιμάται πως θα γίνει μέσα σε μια εβδομάδα, ενώ η εξέλιξη του φαινομένου είναι φυσιολογική και για έναν μετασεισμό της τάξης των 4-4,2 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ: «Μέχρι τώρα υπάρχουν δεκάδες μετασεισμοί που δεν γίνονται αντιληπτοί».

Σύμφωνα με τα λεγόμενά του: «Θέλουμε τέτοιους σεισμούς προκειμένου να επιβεβαιωθεί πλήρως ότι είμαστε σε φάση εκτόνωσης» […]«μπορεί να είναι και σε μια εβδομάδα».

Αναφορικά με το ρήγμα που πυροδότησε τον σεισμό την Παρασκευή σε ολόκληρη την Αθήνα, ο Ευθύμιος Λέκκας υπογράμμισε τα εξής:

«ήταν έκπληξη το 1999, ήταν και τώρα. Το 1999 δεν το είχαμε αποτυπώσει στην επιφάνεια, ήταν «τυφλό» το ρήγμα. Τότε ενεργοποιήθηκαν τα 3/4 του ρήγματος και έμεινε το 1/4 που δεν ξέραμε ότι έχει ενεργοποιηθεί. Τώρα ξέρομε ότι το ρήγμα δεν έχει δυνατότητα να δώσει άλλο σεισμό». 

Δες ακόμα: Τι κάνουμε σε περίπτωση σεισμού – Αναλυτικές οδηγίες

ΕΙΣΑΙ ΜΕΣΑ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΚΟΝΤΟΠΑΚ VIBER ΣΤΙΚΕΡΣ; ΝΤΑΟΥΝΛΟΟΥΝΤ ΛΕΜΕ ΕΔΩ --> https://vb.me/fac486